Kamaralı bilyalı değirmenlerde kullanılan diyaframların sınıflandırma davranımının modellenmesi
Modelling of the classification behaviour of the diaphragms used in multi-compartment ball mills
- Tez No: 123440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKET LEVENT ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Çimento, diyafram, bilyalı değirmen, modelleme, simülasyon, Cement, diaphragm, ball mill, modeling, simulation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
KAMARALI BİLYALI DEĞİRMENLERDE KULLANILAN DİYAFRAMLARIN SINIFLANDIRMA DAVRANIMININ MODELLENMESİ Can Ekin ÖZER Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Cevher Hazırlama Anabilim Dalı Öz Çimento sektöründe kullanılan kamaralı-bilyalı değirmenlerin önemli bir parçası olan arabölme diyaframlarının matematiksel modellemesi bu tezin ana hedefidir. Benzer (2000) tarafından geliştirilen kamaralı-bilyalı değirmen modelleme yaklaşımı temel alınarak, diyaframlar için yeni bir modelleme yaklaşımı geliştirilmiştir. Kamaralı-bilyalı değirmenlerde bulunan diyaframların matematiksel modellenmesinde karşılaşılan en önemli sorun, değirmen çalışırken, diyaframdan değirmenin ilk kamarasına dönen kolun örneklenememesidir. Bu tez kapsamında, örneklenemeyen bu kolun tane boyu dağılımının ve tonaj akış miktarının hesaplanması amacıyla simülasyon, madde denkliği ve model parametrelerinin belirlenmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 11 değirmenden 14 set veri toplanmıştır. Çalışmalarda değirmen içlerinden ve devre etrafından alınan örneklerin tane boyu dağılımları kuru elek analizi ve lazer difraksiyon yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Geliştirilen yeni yaklaşımın sınanması ve devrelerin genel değerlendirmeleri amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmalarda JKSimMet simülatöründen faydalanılmıştır. Çalışmalar sonucunda, geliştirilen yaklaşımın diyafram modellemesi için uygun olduğu görülmüştür. Çalışma kapsamında, farklı diyaframların performans üzerindeki etkileri açık ve kapalı devre tasarımlarına sahip referans değirmenlerde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
MODELLING OF THE CLASSIFICATION BEHAVIOUR OF THE DIAPHRAGMS USED IN MULTI-COMPARTMENT BALL MILLS Can Ekin ÖZER Hacettepe University, Department of Mining Engineering, Mineral Processing Division Abstract The principal aim of this thesis is the mathematical modelling of the intermediate diaphragms which are important components of the multi-compartment ball mills used in the cement industry. A new modelling approach for the diaphragms has been developed based on multi-compartment ball mill model proposed by Benzer (2000). The most important problem to be dealt with in mathematical modelling of multi compartment ball mill diaphragms is the inability to sample the material returning from the diaphragm to the first chamber, while the mill is running. Within the context of this thesis an attempt has been made to estimate particle size distribution, and tonnage in the returning arm by simulation, mass balance and model fitting. Fourteen samples were collected from eleven mills during this research. Particle size distributions of the inside mill and circuit samples were determined by dry sieving and laser diffraction techniques. JKSimMet simulator is used in the testing of the new approach and the general evaluation of the circuits. The new approach has been found to be successful for the modelling of the diaphragms. In the study the effects of different diaphragms on the performances of two reference mills operating in open and closed circuit configuration are investigated.