Modelleme yardımıyla kamaralı bilyalı değirmen tasarımı ve tane boyu dağılımlarının belirlenmesi
Design of multi-compartment ball mills and prediction of size distributions with the aid of modelling
- Tez No: 123384
- Danışmanlar: DR. A. HAKAN BENZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: modelleme, ölçek büyütme, kuru kamaralı bilyalı değirmen, Bond testi, öğütme, Modelling, Scale up, Dry tube mill, Bond Test, Grinding
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
MODELLEME YARDIMIYLA KAMARALI BİLYALI DEĞİRMEN TASARIMI VE TANE BOYU DAĞILIMLARININ BELİRLENMESİ A. Seyfi Erdem Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Cevher Hazırlama ABD ÖZ Bu çalışmada, çimento öğütmede yaygın olarak kullanılan kuru sistem kamaralı bilyalı değirmenlerin tasarımı için, devre kollarındaki malzeme akış miktarları ve tane boyu dağılımlarının belirlenmesine olanak sağlayan yeni bir ölçek büyütme yöntemi geliştirilmiştir. Bununla birlikte, Morrell (1992) güç modeli kullanılarak değirmenlerin çekeceği teorik güç değerleri tahmin edilmiştir. 5 farklı tesiste 8 farklı öğütme devresinden alınan veriler kullanılarak, geliştirilen bu yaklaşımın ve hesaplanan güç değerlerinin doğruluğu kontrol edilmiştir. Devreden alınan değirmen taze besleme numuneleri ile, Bond yöntemine göre kapalı devre öğütülebilirlik testleri yapılmıştır. Testler sonucunda Bond bilyalı değirmenin kırılma hızı parametresi değerleri (r/d*) belirlenmiştir, ölçek büyütme yöntemiyle, Bond bilyalı değirmen ile büyük ölçekli değirmen arasındaki tasarım ve işletme değişkenleri bu parametreye yansıtılarak, büyük ölçekli değirmen kırılma hızı parametresi değerleri (r/d*) hesaplanmıştır. Parametreler kullanılarak devredeki akış hızları ve tane boyu dağılımları tahmin edilmiştir. Modelleme ve simülasyon çalışmalarında JKSimmet paket programı kullanılmıştır. Çalışma kapsamında, Morrell and Man (1997) tarafından yaş sistem boğazdan taşmalı bilyalı değirmenler için geliştirilen ölçek büyütme işlemi tüp değirmenler için sınanmış ve yöntemin devredeki malzeme akış hızlarını ve tane boyu dağılımlarını tahmin etmede yetersiz olduğu görülmüştür. Geliştirilen ölçek büyütme yöntemiyle, ızgara, çap, boy, kiritik hız, doldurma oranı, besleme malzemesi tane boyu gibi değişkenlerin etkisi, kırılma hızı parametresine başarıyla yansıtılmış ve devrelerdeki malzeme akış hızları ile birlikte tane boyu dağılımları iyi bir şekilde tahmin edilmiştir. Yöntemin kuru kamaralı bilyalı değirmenlerin tasarımında başarıyla kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
DESIGN OF MULTI - COMPARTMENT BALL MILLS AND PREDICTION OF SIZE DISTRIBUTIONS WITH THE AID OF MODELLING A. Seyfı Erdem Hacettepe University, Mining Engineering Department, Mineral Processing Section ABSTRACT In this study, a new scale up method which enables to calculate the material flow rate and the size distributions around a tube mill grinding circuit is developed for the design purposes of the dry tube mills used in the cement industry. In addition, using the power model of Morrell (1992), power consumption of the mills are calculated. Both calculation methods are tested at 8 different grinding circuits from 5 different plants. Bond grindability test is performed using the new feed material taken from the grinding circuits. The breakage rate parameters (r/d*) of each material are calculated at the test conditions. Using the scale up method, the design and operating variable differences between the Bond test mill and the industrial scale mill such as mill diameter, mill length, critical speed, ball load, feed size distribution are reflected to the rate parameter to determine the r/d* values of industrial scale mills. The flow rates and the size distrubitons are predicted using the JKSimmet software. It was found that, the performance of the 8 circuits sampled could successfully be predicted using the proposed scale up method. However, Morrell and Man (1997) method was found to be insufficient for dry tube mills.