Kenar aktif ağ oluşturmak için yeni bir yaklaşım
A New approach for constructing activity-on-arc network
  1. Tez No: 123442
  2. Yazar: AYŞEN ÜNLÜ COŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kenar Aktif Ağ, yapay aktivite, proje ağlarının kurulması, AoA network, Dummy activity, Project network construction
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
KENAR AKTİF AĞ OLUŞTURMAK İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM Ayşen Ünlü (Coşar) Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ÖZ PERT ve CPM gibi proje değerlendirme teknikleri, yönlü çizgenin (digraph) hem kenar aktif (Activity On Arc), hem de düğüm aktif (Activity On Node) gösterimine gereksinim duyarlar. Söz konusu proje değerlendirme tekniklerinde, bir projenin düğüm aktif gösterimine dayalı tek bir ağ vardır, fakat, yapay düğüm ve yapay kenarlar kullanılarak birbirinden farklı sonsuz sayıda kenar aktif ağ çizilebilir. Kenar aktif ağ üzerinde uygulanan algoritmaların etkinliği ise ağın boyutuna bağlıdır. Bu tez çalışmasında, projeyi oluşturan aktivitelerin öncel, ardıl ilişkilerinden yararlanılarak kenar aktif ağın nasıl elde edileceğine ilişkin yeni bir yaklaşım tanıtılır. Düğüm aktif ağ ile ilişkili proje girdisi, öncelikle bir ara çizgeye dönüştürülür. Ara çizge, proje ağlarına ilişkin bazı kısıtlayıcıları sağlamaz.“Ara çizge”-“ kenar aktif ağ”dönüşümü için bir kurallar kümesi tanımlanmıştır. Kurallar kümesi, hem söz konusu kısıtlayıcıları, hem de kenar aktif ağın olabildiğince az sayıda yapay düğüm ve kenar ile kurulmasını sağlar. Geliştirilen yaklaşımın bilgisayar ortamında gerçekleştirimi için gereken veri yapıları da tez de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A NEW APPROACH FOR CONSTRUCTING ACTIVITY-ON-ARC NETWORK Ayşen Ünlü(Coşar) Hacettepe University, Department of Computer Engineering ABSTRACT The project evaluation techniques, such as PERT and CPM need both the Activity- on-Arc(AoA) and the Activity-on-Node(AoN) network representation of a digraph. The AoN network representation is unique, provided that it is not transitive in the techniques mentioned above. However, the nonisomorphic AoA networks can be drawn in infinite number by using the dummy arcs and nodes. The efficiency of the algorithms on a AoA network depends on the size and the order of digraph. In this thesis study, we present a new approach of how to contsruct the AoA network representation by using the precedence relationships among activities of a project in two phases. The raw project data that refers to the AoN network is firstly transformed into the intermediary graph in our approach. The intermediary graph doesn't satisfy some constraints in constructing the AoA network representation. A rule set is secondly defined in order to prepare the intermediary- to-AoA network transformation, this set both satisfy the constraints and provide the AoA network to be constructed with as much less number of the dummy arcs and nodes as possible. The data structure required for implementing the developed approach on the computer is also introduced in the thesis.