Ovaçay Havzası akiferlerinin kirliliğe duyarlılık haritalama çalışması
Groundwater vulnerability mapping of the aquifers of Ovaçay Basin
- Tez No: 123443
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Ovaçay, DRASTIC, yeraltısuyu, duyarlılık haritaları, SCS-CN, Ankara, Ovacay, DRASTIC, groundwater, vulnerability mapping, SCS- CN
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji (Hidrejeoloji) Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
OVACA Yİ HAVZASI AKIFERLERININ KİRLİLİĞE DUYARLILIK HARİTALAMA ÇALIŞMASI Oğuz Demirkıran Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji (Hidrojeoloji) Mühendisliği Bölümü ÖZ Yeratısularının kirliliğe karşı bağıl duyarlılığını ortaya koymayı amaçlayan bu çalışma; Ankara ili, Kazan ilçesinin de içerisinde yer aldığı Ovaçay havzasının güney-batı bölümündeki 654 km2'lik bir alanda uygulanmıştır. Değerlendirme DRASTIC yöntemi ile yapılmıştır. Haritalama çalışması havzanın yeraltısuyu seviyelerindeki değişimler dikkate alınarak iki dönem için hazırlanmıştır. Havza hidrojeolojisi dikkatle incelendiğinde akifer niteliği taşıyan iki birime rastlanmaktadır. Bunlardan, Kuvaterner (Q) alüvyon serbest akifer, Pliyosen (Tg) ise basınçlı akifer niteliğinde olup yer yer akan artezyen yapmaktadır. Vadoz zon ve hidrolik iletkenlik katmanlarının oluşturulmasında kuyu log ve testlerinden yararlanılmıştır. Akiferlerin yıllık beslenim miktarının belirlenmesinde toprak bünyesi, nemliliği, arazi kullanım ve işleme durumunu dikkate alan SCS-CN yöntemi uygulanmıştır. Çalışma alanında uzun yıllık ortalama 381.5 mm'lik yağışa karşın, 35-96 mm arası beslenim miktarı belirlenmiştir. Sonuç olarak 2001 yılı yeraltısuyu derinliğine bağlı olarak elde edilen potansiyel kirlenebilirlik haritasına göre kirlenebilirlik indisi 13-182 arasında değişmektedir. Aynı değerlendirme 1976 yeraltısuyu seviyelerine göre yapıldığında indis değerleri 13-187 arasında olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
GROUNDWATER VULNERABILITY MAPPING OF THE AQUIFERS OF OVAÇAY BASIN Oğuz Demirkıran Hacettepe University, Geology (Hydrogeology) Engineering Department ABSTRACT This study, which aims to produce the groundwater vulnerability map, was carried out in an area of about 654 km2 located southwestern part of the Ovaçay catchment in Kazan town of Ankara province. Groundwater maps based on DRASTIC methodology were prepared for two periods taking into consideration of the variations in the groundwater level of the catchment. When the catchment hydrogeology is examined carefully, it is observed that there are two units carrying the aquifer properties. The first one is Quaterner (Q) carrying the characteristics of unconfined aquifers and the second is Pliosen (Tg) carrying the characteristics of confined aquifers. The unsaturated zone and hydraulic conductivity layers were produced by using well logs and pumping tests. In the determination of annual recharge of the aquifers, SCS-CN method, which takes into account of soil texture, soil moisture, land use and tillage practise, was used. In the study area, long years annual average precipitation amount was recorded as 381.5 mm whereas the amount of recharge was between 35-96 mm. As a result, according to the vulnerability map of 2001 based on the depth of groundwater, the potential pollution indices range from 13 to 182. The same evaluations for 1976 groundwater levels showed that the indices ranged from 13 to 187.