Ayçiçeği üretiminde farklı mekanizasyon sistemlerinin toprağa etkileri ve enerji açısından karşılaştırılması
Energy comparison and the effects of different mechanization systems on soil properties for sunflower production
- Tez No: 123473
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Toprak İşleme, Toprağın Fiziksel Özellikleri, Enerji
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNDE FARKLI MEKANİZASYON SİSTEMLERİNİN TOPRAĞA ETKİLERİ ve ENERJİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Mustafa COŞKUN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2002, 83 Sayfa Danışman : Doç. Dr. Ali KASAP Jüri : Doç.Dr. Ali KASAP Jüri: Doç.Dr. Ö. Faruk TAŞER Jüri: Yrd. Doç.Dr. H. Okyay MENGEŞ Bu çalışma, Tokat yöresinde ayçiçeği tarımında farklı mekanizasyon sistemleri ile tohum yatağı hazırlığının toprağın bazı fiziksel özelliklerine etkisi ve enerji tüketimi yönünden karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla üç farklı tohum yatağı hazırlama yöntemi kullanılmıştır. Bunlar; A: Kulaklı Pulluk + Diskaro, B: Rototiller, C: Çizel + Diskaro. Ayrıca bu üç yöntem kontrol (D) yöntemi ile karşılaştırılıp farklar ortaya konmuştur. Bu farklı mekanizasyon yöntemlerinin toprağın fiziksel özelliklerine etkisinin belirlenmesi amacıyla dört değişik toprak özelliğinden faydalanılmıştır. Denemede kullanılan aletlerin toprak sıkışıklığına etkisi penetrasyon direnci ölçümleri ile incelenmiş; hacim ağırlığı, porozite ve toprak nemi değerleri ise laboratuar çalışmaları ile tespit edilmiştir. Yöntemlerin enerji gereksinimlerinin belirlenmesinde değişik formüllerden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; deneme alanında en iyi sonucu 0-15 ve 15-30 cm toprak derinliğinde sırasıyla A ve C yöntemleri vermiştir. Toprak işleme yapılmayan D yöntemi ise bitki yetiştirilmesi için uygun bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT ENERGY COMPARISON AND THE EFFECTS OF DIFFERENT MECHANISATION SYSTEMS ON SOIL PROPERTIES FOR SUNFLOWER PRODUCTION Mustafa COŞKUN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Matural and Applied Science Department of Agricultural Machines Masters Thesis 2002, 83 Page Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ali KASAP Jury : Assoc.Prof.Dr. Ali KASAP Jury : Assoc.Prof.Dr. Ö.Farak TAŞER Jury : Ass.Prof.Dr. H. Okyay MENGEŞ This study aims to compare both energy requirements and the effects of different mechanisation systems for seedbed preparation on some soil physical properties in sunflower production in Tokat region. For this region, three different seedbed preparation methods were used. These are; A: Moulboard plow + discharrow, B: Rotatiller, C: Chisel + discharrow. These three methods were compared with a control method D in order to find the differents. Four different soil preparties were investigated for the determinate of the effect of mechanisation systems on soil physical preparties. The penetration resistance on comparated areas by test equipments was measured in the field and bulk density, porosity and the moisture contents of soil were determined in lab. To benefit from different formula for the determinate energy requirements of methods. According to research results, the best results were obtained at the depth 0-15 and 15-30 cm for-method A and C respectivelly D method without tillage applications was not found suitable for plant production. Key Words : Sunflower, Soil Tillage, Soil Physical properties, Energy