Search for new physics via FCNC processes at lepton-hadron colliders
FCNC süreçler yoluyla lepton-hadron hızlandırıcılarındaki yeni fiziğin araştırılması
  1. Tez No: 123485
  2. Yazar: ABDULKADİR ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET TURAN ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik süreçler ve özellikleri, Leptonların zayıf ve elektromanyetik etkileşmeleri, üst kuarklar, Standart model ötesi modeller. v, Electromagnetic processes and properties, Weak and electromagnetic interactions of leptons, Top quarks, Models beyond the standard model
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET FCNC SÜREÇLER YOLUYLA LEPTON-HADRON HIZLANDIRICILARINDAN YENİ FİZİĞİN ARAŞTIRILMASI Şenol, Abdulkadir Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ahmet Turan ALAN Temmuz 2002, 64 sayfa Bu tezde parçacık fiziğinin başlıca problemlerinden ikisiyle çalıştık : l.Lepton- hadron çarpıstırıcılarında yüksüz akımlardaki çeşni değişimi süreçleri 2.DESY' deki HERA ve THERA' da tek üst kuark üretimi. Birinci problemde yüksek enerjilerdeki lepton-hadron çarpıştırıcılarının potan siyellerini incelemek için l - V - 7 ve l - l' - Z çiftlenimlerini ep - > [i{j)X ve [ip - > tX süreçlerinde araştırdık. I - V - Z çiftlenimi için string inspired E6 modelini, l - l' - j çiftlemini analiz ederken de anomalous manyetik moment tipi etkileşim modeli (AMMI) çerçevesinde çalıştık. ikinci problemde yüksüz akımlarda çeşni değişimlerinin aracılık ettiği t - q - 7 ve t - q - Z (Burada q, u ve c kuarkları temsil etmektedir.) köşeleri yoluyla ep çarpışmalarının yapıldığı iki hızlandırıcı HERA ve THERA' da tek üst kuark üretimini çalıştık. Çiftlenimler hızlandırıcıların yüksek ışınımından kaynaklanan önemli değerler aldığında ikinci köşenin katkısı daha da önemli olur. Buna ek violarak, eğer hızlandırıcıların kütle merkezi enerjisi arttırılırsa, anomalous t - q - Z köşesi üretimde baskın olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEARCH FOR NEW PHYSICS VIA FCNC PROCESSES AT LEPTON-HADRON COLLIDERS Şenol, Abdulkadir Master of Science, Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Turan ALAN July 2002, 64 pages In this thesis we mainly studied on two important problems of particle physics: l.Lepton Flavor Changing Neutral Current Processes at Lepton-Hadron Colliders 2.Single Top Production at HERA and THERA. In the first problem, we investigate the potentials of high energy lepton-proton colliders to detect a flavor changing I - I' - Z or I - I' - 7 couplings from the processes ep- * yu(r)X and /j,p- *? rX. For the l - l' - Z coupling we consider string inspired E6 model whereas I - V - 7 coupling is analyzed in the framework of Anomalous Magnetic Moment type Interaction (AMMI) model. In the second problem, we study the single top production mediated by flavor changing neutral current via both of the t - q - 7 and t - q - Z vertices (here q represents c and u quarks) in ep collisions at two colliders HERA and THERA. Contribution of the second vertex becomes even more important as the couplings take more improved values provided by the higher luminosities of colliders. In IVaddition to these improvements if the CM energy of the collider is increased, the production will be dominated by the anomalous t - q - Z vertex.