Yalova'da farklı mikroekolojik koşulların manolya (Magnolia grandiflora L. )'nın gelişimi üzerine etkileri
Effects of different microecological conditions on the establishment of magnolia (Magnolia grandiflora L. ) in Yalova
  1. Tez No: 123491
  2. Yazar: KAMİL ERKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNİZ AKINCI KESİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Manolya, Peyzaj Mimarlığı, Mikroekoloji, Gelişme, Establishment, Landscape Architecture, Magnolia and Microecology
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Magnolia grandiflora L. pahalı ve değerli bir bitkidir. Estetik ve fonksiyonel özellikleri fazla olduğu için, planlamalarda değişik amaçlarla çok kullanılan herdemyeşil bir ağaç türüdür. Uygun olmayan mikroekolojik koşullara dikildiğinde, herdemyeşil olması, yapraklarının ve çiçeklerinin büyük ve narin olması nedeniyle çevre koşullarından oldukça etkilenmektedir. Bu nedenle gelişimi yavaşlamakta ve zaten geç olan çiçeklenmesi daha da gecikmektedir. Magnolia grandiflora L.'nın optimum gelişimi sağlayacak koşullara dikilmesi ekonomik açıdan öneminin yanında, planlamanın başarısı açısından da zorunlu olmaktadır. Bu çalışmada, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü' nün bahçesinde belirlenen dört farklı konumda deneme kurulmuştur. Denemede mikroekolojik koşulların Magnolia grandiflora L.'nın gelişimi üzerine olan etkilerinin ortaya çıkarılması sağlanmıştır. Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Deseni'ne uygun olarak kurulan bu denemede ayrıca bitkilere iki farklı dikim-bakım uygulaması yapılmıştır. İstatistiksel değerlendirmeler sonunda, dört ayrı konumdan, binanın kuzey- kuzeybatı cephesinde bulunan ve 60 x 80 cm'lik dikim çukuruna özel hazırlanmış toprak karışımı konulan, düzenli olarak sulanıp gübrelenen bitkilerin daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. Peyzaj mimarlığı uygulamalarında Magnolia grandiflora L. kullanımında başarıyı artırmak için, konum ve bakım farklılıklarının dikkate alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Magnolia grandiflora L. is a valuable and pricy ornamental tree. Due to its aesthetic and functional properties, this evergreen tree is often used for various landscape plannings. Having persistent leaves and delicate flowers, planting magnolia under unsuitable microecologic conditions affects the growth of magnolia, slowing down its establishment and already-gentle flowering. Therefore, planting this tree species under optimum conditions is a necessity for both cost-effectivity and succesfull planning. This study was laid down within the garden of Yalova Atatürk Central Horticultural Research Institute in four different aspects. The study aimed to explore the effects of various microecologic factors on the establishment of magnolia. Having to different planting tending techniques, this study used split plots nested in randomized blok design with four blocks in different ecological conditions. The results of this study demonstrated that seedlings planted in the N-NW aspects and 60 x 80 cm holes with specially prepared soil mixture and regular fertilization regime had the best growth and establishment performance among all treatments. Results indicate that differences in aspect and tending regime should be taken into consideration for planting this ornamental tree for improved success.