Morphometric leaf variation in oaks (Genus quercus L. ) of Bolu
Bolu ilindeki meşe türlerinin (Genus quercus L. ) morfometrik yaprak varyasyonları
- Tez No: 123490
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEKİN BABAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Quercus, PCA, UPGMA, Bolu, Türkiye. iv, Quercus, PCA, UPGMA, Bolu, Turkey
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET BOLU İLİNDEKİ MEŞE TÜRLERİNİN (GENUS QUERCUSL.) MORFOMETRİK YAPRAK VARYASYONLARI BORAZAN, Aydın Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Tekin BABAÇ Ocak 2002, 80 sayfa Bolu ilinde 12 populasyondan toplanan 292 meşe (cins Quercus L.) örneğinin yaprak varyasyonlarının populasyon seviyesindeki morfometrik analizleri, çoklu değişken analizi (Temel Öğeler Analizi) ve kümeleme analizi kullanılarak değerlendirildi ve sonuçlar karşılaştırıldı. Altcins Cerris (Spach) Örsted. ve altcins Quercus (Endi.) Örsted. türleri birbirlerinden açık bir şekilde ayrıldılar ve ayrı kümelerde yer aldılar. Bunun yanında, Quercus altcinsine ait 3 tür (Q. virgiliana Ten.- Q.petraea (Mattuschka) Liebl.- Q. pubescens Willd.) kesin bir ayrılma ve kümelenme göstermediler ve analizlerde devamlılık şeklinde morfolojik bir bağlantı gösterdiler. Kullanılan analiz sistemleri Quercus L. altcinsine ait türleri çok iyi bir şekilde ayıramadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MORPHOMETRIC LEAF VARIATION IN OAKS (GENUS QUERCUS L.) OF BOLU BORAZAN, Aydın Master of Science, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. M. Tekin BABAÇ January 2002, 80 pages Morphometric leaf variation of Quercus L. taxa belong to 291 trees in 12 populations in Bolu was evaluated at the population level by using multivariate analysis (Principal Component Analysis) and cluster analysis (Unweighted Pair Group Method with Arithmetic Mean) and results were compared. Members of subgenus Cerris (Spach) Örsted. and subgenus Quercus (Endl.) Örsted. were clearly discriminated and grouped into separate clusters. However, three members of subgenus Quercus (Q. virgiliana Ten. - Q.petraea (Mattuschka) Liebl. - Q, pubescens Willd.) revealed a morphological continuum and also some Q. robur L. individuals located in this continuum. Analyses systems used in this study could not show a clear discrimination between taxa of subgenus Quercus.