Non-parabolik yarıiletken ince filmlerde siklatron enerjisinin davranışı
The Behavior of siclatron energy in non-parabolic semiconductor
- Tez No: 123543
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHŞELİ GULİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Non-parabolic semi-condictors, siclatron energies, siclatron resonance, GaAs, InP. III
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET ON-PARABOLİK YARIİLETKENLERDE SİKLATRON ENERJİSİNİN DAVRANIŞI MURAT, Murat Yüksek Lisans Tezi, Fizik Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Bahşeli GULÎYEV Haziran 2002, 58 sayra Non-parabolik yarıiletken ince filmlerde siklatron rezonans olayı incelenmiştir. Zayıf non-parabolik durum için siklatron enerjisinin film kalınlığına ve mağnetik alana bağlı ifadeleri bulunmuş ve analiz edilmiştir. Bu ifadelere dayanılarak şu sonuçlar elde edilmiştir. Parabolik enerji bantlı maddelerden farklı olarak non-parabolik enerji bantlı yarıiletkenlerde rezonans frekansı film kalınlığına bağlı olarak değişir. Aynca parabolik durumdan farklı olarak non-parabolik durumda rezonans frekansı dış mağnetik alan şiddetinin non-lineer friksiyonudur. Bulunan sonuçlar GaAs ve InP yarıiletkenlere uygulanmıştır. Bu yarıiletkenlerin rezonans frekansının film kalınlığına ve mağnetik alan şiddetine bağlı davranışı incelenmiştir. Anahtar Kelimden Non-parabolik yarıiletken, Siklatron Enerjisi, Siklatron Rezonans Olayı, GaAs, InP.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE BEHAVIOR OF SICLATRON ENERGY IN NON-PARABOLIC SEMI CONDUCTORS MURAT, Murat Msc., Physics Supervisor: Prof. Dr. Bahşeli GULIYEV June 2002, 58 Pages Siclatron resonance has been studied in non-parabolic semi-conductor thin films. Expression which links film thickness and magnetic field of siclatron energy has been found and analyzed for poor non-parabolic situation. Different from parabolic banded matters, resonance frequency changes up to film thickness in non-parabolic energy banded semi-conductors. Also different from parabolic situation, resonance frequency is non-liner functions of external magnetic field intensity in non-parabolic situation. This results which were found has been applied to GaAs and InP semi conductors. Behavior of resonance frequencies of this semi-conductors has been studied up to film thickness and external magnetic field intensity.