Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen siyah alaca sığırlarda yetiştirme ve süt verim özellikleri
  1. Tez No: 123544
  2. Yazar: HAKAN HAMŞA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GALİP BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Holstein, dairy performance, reproduction characteristics. Ill
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET CEYLANPINAR TARIM İŞLETMESİNDE YETİŞTİRİLEN SİYAH ALACA SIĞIRLARDA YETİŞTİRME VE SÜT VERİM ÖZELLİKLERİ HAMSA, Hakan Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Galip BAKIR Eylül 2002, 50 sayfa Bu araştırmada, Ceylanpınar Tarım İşletmesinde yetiştirilen 285 baş Siyah Alaca sığırın 1992-1996 yılları arasındaki süt verimi ve yetiştirme kayıtları incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Siyah Alaca sığırların süt ve yetiştirme özelliklerine ait tanımlayıcı değerleri belirlemektir. Yetiştirme özelliklerine ait ortalama değerler, ilkine damızlıkta kullanma yaşı ortalaması 510.00 ± 27.72 gün, ilkine buzağılama yaşı ortalaması 789.93 ± 31.54 gün, buzağılama aralığı ortalaması 366.88 ± 49.24 gün, servis periyodu 91.00 ± 49.77 gün ve gebelik süresi 278.1 1 ± 4.22 gündür. İşletmede doğumların en yoğun olduğu mevsim ilkbahardır. Doğumların % 97. 1' i normal olarak gerçekleşmiştir. Süt verimi özelliklerinden laktasyon süresi ortalaması 300.51 ± 1.78 gün, laktasyon süt verimi ortalaması 5525.37 ±42.15 kg, 305 gün süt verimi ortalaması 5291.26 ± 33.47 kg, EÇ-305 gün süt verimi ortalaması 5344.17 ± 33.80 kg ve kuruda kalma süresi ortalaması 60.73 ± 0.52 gün olarak tespit edilmiştir. Verim yılının etkisi, laktasyon süresi, laktasyon süt verimi, 305 günlük süt verimi ve EÇ-305 gün süt verimi özelliklerinde çok önemli bulunmuştur (PO.01). Mevsimin laktasyon süresi, 305 gün süt verimi ve EÇ-305 gün süt verimine etkisi önemli (PO.05) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BREEDING CHARACTERISTICS AND MILK YIELD TRAITS OF HOLSTEIN CATTLE IN CEYLANPINAR AGRICULTURAL FACILITY HAMSA, Hakan Msc, Animal Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Galip BAKIR September 2002, 50 pages In this study, reproduction and milk yield production characteristics of 285 Holstein cows raised in Ceylanpinar state farm have been investigated. This study included milk and reproduction records between 1992-1996. The aim of this study was to obtain the descriptive values of milk yield and reproductive traits of Holstein Friesian cattle. The means for the breeding characteristics were as follows: Age at first insemination 510.00 ± 27.72 days, age at first calving 789.93 ±31.54 days, calving interval 366.88 ± 49.24 days, service period 88.70 ± 51.56 days and pregnancy period 272.83 ± 7.59 days. The most intensive season for calving was spring. 97% of the parturition were normal. The means as the dairy characters were found as follows: Lactation period, lactation milk yield, 305-day milk yield, 305-2x-ME milk yield and dry period were 3,00.51 ± 1.78 days, 5525.37 ± 42.15 kg, 5291.26 ± 33.47 kg, 5344.17 ± 33.80 kg and 60.73 ± 0.52 days, respectively. The effect of production year on the length of lactation, lactation milk yield, 305 day milk yield and 305-2x-ME milk yield was very significant (P0.05).