Sivas yöresindeki kangal köpeği üretim çiftliklerinde bulunan köpeklerde bazı enfeksiyöz ve paraziter hastalıkların (leptospirozis, listeriozis, dirofilariazis, barsak parazitleri) araştırılması ve sağaltımı
Investigations of some infectious and parasitic diseases (leptospirosis, listeriosis, dirofilariasis, intestinal parasites) and therapy in kangal breeding
  1. Tez No: 123704
  2. Yazar: NURİ MAMAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YILMAZ İMREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kangal köpeği, leptospirozis, listeriozis, barsak parazitleri, sağaltım, Kangal dog, leptospirosis, listeriosis, intestinal parasites, therapy
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
60 ÖZET Sivas Yöresindeki Kangal Köpeği Üretim Çiftliklerinde Bulunan Köpeklerde Bazı Enfeksiyöz ve Paraziter Hastalıkların (Leptospirosis, Listeriosis, Dirofilariazis, Barsak parazitleri) Araştırılması ve Sağaltımı Bu çalışmada Sivas yöresindeki Kangal Köpeği üretim çiftliklerinde bulunan damızlık köpeklerde bazı enfeksiyöz ve paraziter hastalıkların (Leptospirozis, Listeriozis, Dirofilariazis, Barsak parazitleri) araştırılması ve sağaltımı amaçlanmıştır. Çalışmada, Sivas'ın Ulaş ve Kangal ilçelerindeki Kangal Köpeği Üretim Çiftlikleri'nde bulunan farklı cinsiyette 50 kangal köpeği kullanıldı. Çalışmada kullanılan 50 köpeğin klinik muayenelerinde konjunktiva görünümü, epsikleral damar dolgunluğu, hernoglobinüri, epilepsi nöbetleri, kendi etrafında dönme, koordinasyon bozukluğu, opistotonus, duyu azalması, abdominal ağrı, öksürük, egzersize toleranssızlık, dispne, acites, kik) kaybı, nabız sayısı, solunum sayısı, beden ısısı ve genel durumları değerlendirildi Köpeklerde^ kan örnekleri alındı ve kan örneklerinde köpeklerin hematolojik ve biyokimyasal parametreleri incelendi Köpeklerden alman kan serumlarında leptospira ve L monocytogenes“O”antikorları, antikoagülantlı kan örneklerinde D.immitis mikrofilerleri ve dışkı örneklerinde barsak parazitlerinin yumurta ve kistleri araştırıldı. Çalışmadaki köpeklerde araştırılan hastalıklardan herhangibiri tespit edilemeyenler kontrol grubunu, L monocytogenes“O”antikoru tespit edilenler Grup Pi, barsak paraziti yumurtaları tespit edilenler Grup IPyi oluşturdu. Grubların nabız sayısı, solunum sayısı ve beden ısısları varyans analizi ile karşılaştırıldı. Bu değerler arasındaki fark istatiski açıdan önemli bulunmadı (P>0,05). Grubların kan parametreleri arasındaki varyans analizinde total protein, K ve Ca değerleri arasındaki fark ise önemli bulundu (P 1/100 titrelerde anti-L. monocytogenes“O”antikorları saptandı. D.immitis mikrofilerleri, natif muayene ve Modifiye Knott Tekniği ile araştırıldı. Kan örneklerinin hiçbirinde mikrofilerlere rastlanmadı. Köpeklerden alman dışkı örneklerinde barsak parazitlerinin yumurta ve kistleri natif muayene ve çinkosülfatla yüzdürme metoduyla araştırıldı. İncelenen örneklerin 3 'ünde (% 6) Toxocara canis yumurtası, Tinde (% 2) Taenia spp. yumurtası tespit edildi Barsak parazitleri tespit edilen köpeklerde Toxocara canis'in. tedavisinde selamectine (Stronghold®, Pfizer), 6 mg/kg dozda skapula ve boynun birleştiği bölgede deri üzerine uygulandı. Taenia spp. sağaltımında praziquantel (Cestodan®, Konig Provet), 5 mg/kg dozda derialtı yolla kullanıldı. Araştırma sonucunda, Sivas bölgesindeki Kangal Köpeği üretim çiftliklerinde bulunan köpeklerde leptospirozis ve listeriozis hastalığına karşı antikorlar tespit edildi. Dirofilaria mikrofilerlerine ise rastlanmadı. Ayrıca köpeklerde Toxocara canis ve Taenia spp. yumurtaları saptandı. Bu hastalıkların çiftliklerdeki yaygınlığı hakkında bilgi edinildi ve özellikle paraziter enfeksiyonların sağaltılmaması durumunda çiftlikteki yavru köpeklerin paraziter enfeksiyon riski altında olacağı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
62 SUMMARY Investigtioüs of Some Infectious and Parasitic Diseases (Leptospirosis, Listeriosis, Dirofilariasis, Intestinal parasites) and Therapy in Kangal Breeding Farms in Sivas Region The aim of tbe present study was to determine and to treat some of the infectious and parasitic diseases (Leptospirosis, Listeriosis, Dirofilariasis, Intestinal parasites) in Sivas region, in Kangal breeding dogs. In the present study, a total of 50 Kangal dogs from different genders in Kangal breeding arms in Kangal village, Sivas, were used. Conjuctival appearance, episcleral congestion, hemoglobinuria, epileptic seizures, circling, incoordination, opistotonus, loss of hear, abdominal pain, coughing, exercise intolerance, dyspnoea, ascites, weight loss, heart beat, breath rate, rectal temperature and general conditions were evaluated in the clinical examination of the present 50 dogs. Blood samples were withdrawn from dogs and blood specimens were evaluated for haemotological and biochemical parameters. Leptospirosis and L monocytogenes“O”antibodies in sera samples; D. immitis microfilaria ki blood samples with anticoagulants, and egg and cyst of intestinal parasites in faeces samples were detected. Control group consisted of dogs which are free of any disease evaluated in the present study; Group I consisted of the dogs that have L. monocytogenes“O”antibodies, and Group II consisted of the ones with intestinal parasite eggs. The pulse deficits, breath frequences and body temperatures were evaluated with varience analyses for all groups. These values were not found to be statistically important (P>0,05). However the difference values in the groups for total protein, K and Ca were found to be statistically important (P) was detected. Selamectine (Stronghold®, Pfizer) was used at 6 mg/kg doses through the skin on the scapular and neck area for the treatment of Toxocara çanis. Praziquantel (Cestodan®, Konig Provet) at 5 mg/kg doses via subcutaneous for the treatment of Taenia spp. As result of the present study, antibodies against leptospirosis and listeriosis was determined in the Kangal breeding farm, in Sivas region. Additionally, Toxocara canis and Taenia spp. eggs were detected. Investigation was useful throughout the incidence of the diseases in this farm, and it was concluded that the parasitic enfections might be a risk factor for the puppies, if treatment is not done for the adults.