Yeni Zelanda tavşanında (oryctolagus cuniculus L.) nervus vagus'un subgros-anatomik incelenmesi
Subgross-anatomical examination of vagal nerve in New Zealand rabbit (oryctolagus cuniculus L.)
  1. Tez No: 123703
  2. Yazar: AYŞE ÇENGELCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECDET DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, nervus vagus, tavşan, Anatomy, vagal nerve, rabbit
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
69 ÖZET Yeni Zelanda Tavşanında (Oryctolagus cuniculus L.) Nervus Vagus' un Subgros-Anatomik İncelenmesi Bu çalışmada 12 adet (6 adet dişi ve 6 adet erkek) ergin Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Materyallere damar içi yolla renklendirilmiş latex enjekte edildi ve diseksiyonları yapılarak fotoğraflandı. Nervus vagus'un medulla oblongata'nın ventrolateral'inden çıktığı, üzerinde ganglion proximale nervi vagi ve ganglion distale nervi vagi olmak üzere iki ganglion bulunduğu belirlendi. Ganglion distale nervi vagi'den rami pharyngei'nin tek bir dal halinde ayrıldığı görüldü. Nervus vagus'un a laryngeus cranialis'i verdikten sonra pars sympathici trunci ile birlikte truncus vagosympathieus'u oluşturduğu ve göğüs boşluğuna kadar bu şekilde bulunduğu gözlendi. Göğüs boşluğunda sağ ve sol a vagus'un seyirlerinde farklılık olduğu belirlendi. Nervus vagus dexter'den ayrılan rami cardiaci sayısının sol taraftan fazla olduğu saptandı. Nervus laryngeus recurrens dexter'in sağ a vagus'tan a. subclavia dextra'yı geçtiği düzeyde ayrıldığı, a laryngeus recurrens sinister'in ise sol a vagus'tan arcus aortae'yi hemen geçtiği düzeyde çıktığı görüldü. Rami bronchales'in, a vagus'tan bifurcatio tracheae düzeyinde ayrıldığı ve plexus pulmonalis'in oluşumuna katıldığı gözlendi. Nervus vagus dexter ve sinister'in bifurcatio tracheae düzeyinde 7 tavşanda dorsal ve ventral iki dala ayrıldığı, 5 tavşanda ise tek bir dal halinde seyrine devam ettiği belirlendi. Ranri esophagei'nin, 7 tavşanda dorsal ve ventral dallardan ayrıldığı, 5 tavşanda ise a vagus dexter ve sinister' den çıktığı ve plexus esophageus'un oluşumuna katıldığı saptandı. Truncus vagalis ventralis ve dorsalis'in 5 tavşanda oluştuğu belirlendi. 2 tavşanda dorsal ve ventral daim bulunmasına rağmen bu köklerin şekillenmediği görüldü. 5 tavşanda ise n. vagus'un tek seyrettiği ve truncus vagalis dorsalis ve ventralis'in oluşmadığı gözlendi. Rami gastriti parietalis'in 5 tavşanda truncus vagalis ventralis'ten, 5 tavşanda ise sağ a vagus'tan ayrıldığı, 2 tavşanda ise truncus vagalis ventralis'i oluşturmayan sağ ve sol a vagus'un ventral dallarının devamı olduğu belirlendi. Rami celiaci accessorii'nin 5 tavşanda truncus vagalis ventralis'ten, 5 tavşanda sağ a vagus'tan ayrıldığı ve 2 tavşanda ise bulunmadığı görüldü. Rami gastriti visceralis'in 5 tavşanda truncus vagalis dorsalis'ten, 5 tavşanda sol a vagus'tan ayrıldığı ve 2 tavşanda truncus vagalis dorsalis'i oluşturmayan sağ ve sol a vagus'un dorsal dallarının devamı olduğu saptandı. Rami celiaci'nin 5 tavşanda iruncus vagalis dorsalis'ten, 5 tavşanda ise sol a vagus'tan ayrıldığı ve 2 tavşanda sağ ve sol a vagus'un dorsal dallarının devamı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY Subgross-anatomkal examination of vagal nerve in New Zealand Rabbit (Oryctolagus cuniculus L.) In this study 12 (6 male and 6 female) adult New Zealand rabbits were used. Coloured latex was intravenously injected to the rabbits. The cadavers were dissected and photographed. It was observed that vagal nerve arised in the ventrolateral aspect of medulla oblongata possessing two ganglions which are ganglion proximate riervi vagi and ganglion distale nervi vagi. Ganglion distale nervi vagi supplied rami pharyngei as a branch. After giving off n. laryngeus cranialis n. vagus formed truncus vagosympathicus by combining pars sympathici trunci and this expanded into the thoracic cavity. In the thoracic cavity there were differences in the continuity of the right and left vagal nerve Number of rami cardiaci arised in right vagal nerve appeared to be more than left side. It was noticed that n laryngeus recurrens dexter was given off by the right vagal nerve at about level of a. subclavia dextra while n. laryngeus sinister was formed by the left vagal nerve at the level of arcus aorta. Rami bronchales left from vagal nerve at bifurcatio trachea and became linked together with plexus pulmonales. Nervus vagus dexter and sinister at the level of bifurcatio trachea was divided into two branches (dorsal and ventral) in 7 rabbits and it continued as a single branch in 5 rabbits. Rami esophagei was given off by dorsal and ventral branches in 7 rabbits. It was originated from n. vagus dexter and sinister in 5 rabbits and the plexus esophagus was formed In 5 rabbits truncus vagalis ventralis and dorsalis were present In 2 rabbits dorsal and ventral branches were present but these structures were not observed. In 5 rabbits vagal nerve coursed as a single branch, and truncus vagalis ventralis and dorsalis were not seen Rami gastriti parietalis was separated from the truncus vagalis ventralis in 5 rabbits and from the right n. vagus in 5 rabbits. In 2 rabbits it was a continuation of ventral branches of the right and left vagal nerve that did not form the truncus vagalis ventralis. Rami celiaci accessorius left from the truncus vagalis ventralis in 5 rabbits and from the right vagal nerve in 5 rabbits. In 2 rabbits this was not seen. Rami gastriti visceralis arised from the truncus vagalis dorsalis in 5 rabbits and from the left vagal nerve in 5 rabbits. In 2 rabbits it was a continuation of dorsal branches of the right and left vagal nerve that did not form the truncus vagalis dorsalis. Rami celiaci arised from the truncus vagalis dorsalis in 5 rabbits and from the left vagal nerve in 5 rabbits. In 2 rabbits it was a continuation of dorsal branches of the right and left vagal nerve.