Rasch analizinin incelenmesi ve fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında bir uygulaması
Studies of the rasch analysis and its application on the physical medicine and rehabilitation data
  1. Tez No: 123709
  2. Yazar: ATİLLA HALİL ELHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILDIR ATAKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlilik ve güvenirlilik, Lojit, Rasch analizi, Sağlık değerlendirim anketi, Uyum iyiliği istatistiği, Goodness of fit statistics, Health Assessment Questionnaire, Logit, Rasch analysis, Validity and reliability
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 10118
Özet
114 ÖZET Rasch Analizinin İncelenmesi ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Alanında Bir Uygulaması Bu çalışmanın amacı, sağlık değerlendirim ölçeklerinin değerlendirilmesinde kullanılan modern yaklaşımlardan biri olan Rasch analizinin incelenmesidir. Rasch analizi herhangi bir kişinin herhangi bir maddedeki bir kategoriyi seçme olasılığının kişi yetenek düzeyi ile madde zorluk düzeyi arasındaki farkın bir lojistik fonksiyonu olduğunu varsayar. Rasch analizini bir uygulama üzerinde göstermek amacıyla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalına başvurup Amerikan Romatizma Birliği (ARA, 1987) kriterlerine uyan 75 romatoid artritli hastaya Sağlık Değerlendirim Anketi (SDA) uygulanmıştır. SDA'nın yapısal iç geçerliliği verilerin Rasch modeline uyumu, cinsiyet ve yaşa göre madde işleyiş farklılığının olup olmadığı incelenerek; yapısal dış geçerliliği SDA ile ARA sınıflaması arasındaki ilişki katsayısı hesaplanarak; güvenirliliği Cronbach alfa ve sınıf içi korelasyon katsayısı hesaplanarak gösterilmiştir. Verilerin Rasch modeline uyumunu inceleyerek SDA'nın yapısal iç geçerliliğinin oldukça iyi olduğu görülmüştür. Madde ve hasta güvenirlilik katsayılarının mükemmele yakın olduğu bulunmuş (sırasıyla 0.94 ve 0.95) ve yapısal dış geçerlilik beklenen ilişkilerle doğrulanmıştır. Cinsiyet ve yaş için madde işleyiş farklılığının olmadığı bulunmuştur. Özet olarak, SDA'nın Tükçe'ye adaptasyonu sonucunda iyi derecede güvenirlilik ve yapısal geçerlilik göstermektedir. Sonuç olarak, SDA'nın Türkiye'de kullanımı için yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
115 SUMMARY Studies of the Rasch Analysis and Its Application On The Physical Medicine and Rehabilitation Data The aim of this study is to investigate the Rasch analysis which is one of the modern psychometric approaches used in health outcome measurement. Rasch analysis assumes that the probability that a person will affirm an item or category within an item is a logistic function of the difference between the person's ability and the difficulty of the item, and only a function of that difference. In order to describe the application of Rasch analysis, Health Assessment Questionnaire was given to seventy-five outpatients, all meeting ARA- 1987 revised criteria for RA, were recruited from Ankara University, Medical Faculty, Department of Physical Medicine and Rehabilitation. Internal construct validity of the adapted HAQ is assessed by fit of the data to the Rasch model and by testing for Differential Item Functioning (DIF) for age, and gender; external construct validity by association with ARA functional stages; reliability by Cronbach alpha and the intra-class correlation coefficient. The adapted version of the HAQ demonstrated good internal construct validity through fit of the data to the Rasch model. Item and person reliabilities were excellent (0.94 and 0.95, respectively) and external construct validity was confirmed by expected associations. DIF for gender and age was not found significant. In summary, the Turkish adaptation of the HAQ shows good internal consistency and construct validity. In conclusion, adapted HAQ was found to be sufficient for use in Turkey.