Ortodontik tedavi öncesi, sonrası ve pekiştirme sonrası üçüncü molar dişlerin konumunun incelenmesi
Evaluation of third molar eruption during and after the end of orthodontic treatment
  1. Tez No: 123712
  2. Yazar: NUREDDİN İBRAHİM BZEZİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. Z. MİRZEN ARAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Third molar, impaction, premolar extarction, non extraction treatment
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 582
Özet
.73. ÖZET ORTODONTİK TEDAVİ ÖNCESİ, SONRASI VE PEKİŞTİRME SONRASI ÜÇÜNCÜ MOLAR DİŞLERİN KONUMUNUN İNCELENMESİ Retansiyonun bitirilmesinden sonra bazı ortodontik vakaların relapsındaki rolleri sebebiyle üçüncü moların erupsiyonlarının tahmini tartışmalıdır. ileriye dönük ortodonti için olduğu kadar patolojik ve periodontal problemle de ilgili olduğundan profilaktik görüşe dayanan üçüncü moların çekimi düşünülürken, üçüncü moların periodontal ve post ortodontik problemle ilgisi olmadığı şeklinde farklı görüşler de vardır. Premolar çekiminin üçüncü moların erupsiyonunda orta derecede etkisi olduğu bildirilmiştir. Çoğu çalışmada çekimlerin gömülülük insidansını azalttığı bildirilmiştir. Fakat üçüncü molar açılanmasında çekimli ve çekimsiz tedavi vakalarının benzer sonuçlar gösterdiği de bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı maksiller üçüncü moların tedavi sırasında ve sonrasında maksiller birinci molarlarda oluşan değişimlere göre erüpsiyon yolu, angülasyonu ve sonuç pozisyonunun değerlendirilmesidir. Bu çalışmanın materyali ortodontik tedavi edilmiş 31 erişkinin üç safhalı sefalometrik filmini içermektedir (tedavi öncesi, tedavi sonrası ve pekiştirmeden sonraki iki yıl). Birinci molar hareketine göre materyal distalizasyon ve mezializasyon şeklinde iki gruba ayrılmıştır. Üçüncü molar erüpsiyonu safhaları sırasında oluşan değişiklikleri tanımlamak için lateral sefalometrik filmler üzerinde 24 parametre ölçülmüştür. Iskeletsel değişimler horizontal ve vertikal referans düzlemlerine göre değerlendirilmiştir. Dentoalveolar değişikliklerin-74- incelenmesinde maksiller ve mandibular referans çizgilerinden yararlanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmede grup içi farklılıkları karşılaştırmak için eşleştirilmiş“ t ”testi uygulanmış, gruplar arası farklılıklar da student“ t ”testi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki, her iki grupta da üçüncü molariar sürmektedir ve erüpsiyonun çoklu faktörlere dayalı olduğu düşünülmektedir. Üçüncü molar erüpsiyonu bakımından mezializasyon ve distalizasyon grupları arasında belirgin bir fark bulunmamıştır. Anahtar Sözlükler: Üçüncü molar, Gömülük, Premolar çekimi ve çekimsiz tedavi.
Özet (Çeviri)
?75- SUMMARY EVALUATION OF THIRD MOLAR ERUPTION DURIING AND AFTER THE END OF ORTHODONTIC TREATMENT Prediction of eruption of third molars could be helpful as their role in relapse of some orthodontic cases after cessation of retention has provoked much speculation in dental literature. Differing views ranging between extraction of third molars based on prophylactic view as they related to pathological and periodontal problems as well as the future orthodontics, while the other opinion is that third molars are not related to periodontal and post-orthodontic problems. Premolar extractions reported to make a modest difference in the eruption of the third molars. Predictably, extractions lower the incidence of impaction in many studies, but it is also reported that both extraction and non-extraction treatments of cases show similar results in the third molar angulation. This study aimed to evaluate the eruptive path, angulation and final position of maxillary third molars during and after treatment with respect to the changes occurred in maxillary first molar. Material of this study consisted of three stages of lateral cephalometric films (before, after and at least 2 years after the end of retention period) of 31 orthodontically treated adults. According to the first molar movement material had been divided in to two groups as distalization and mesialization.-76- ln order to define the changes that tookplace during the stages of eruption of the third molar, 24 parameters have been measured on the lateral cephalometric films. Skeletal changes were evaluated according to horizontal and vertical reference lines which were transferred by using structural superimposition, while the dentoalveolar changes were evaluated according to maxillary and mandibular local referance lines.. Statistical evaluation inorder to compare the intra group differences was carried out by using paired t. test and the intergroups differences were carried out by using student t. test. The results revealed that the third molar in both groups erupting and itis not related to the movement of the adjacent teeth rather than the skeletal effect, while there is no significant difference between mesialization and ditalizationgroups regarding the eruption of the third molar.