Polislerin ve öğretmenlerin suç işlemiş bireylere yönelik tutumları
The attitudes of policeman and teachers towards criminal person
- Tez No: 123711
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMA KANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Polis, Suçlu, Tutum 64, Attitudes, Criminal, Policeman, Teacher 68
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 744
Özet
ÖZET Polislerin ve Öğretmenlerin Suç işlemiş Bireylere Yönelik Tutumları Bu araştırmanın amacı polislerin ve öğretmenlerin suç işlemiş bireylere yönelik tutumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırma grubu, random olarak seçilen 200 polis (100 kadın, 100 erkek ) ve 200 öğretmenden (100 erkek,100 kadın) oluşmaktadır. Araştırmada polislerin ve öğretmenlerin suç işlemiş bireylere yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla Karadoğan (1993) tarafından geliştirilmiş olan Suçlulara İlişkin Tutum Ölçeği (SİTÖ) kullanılmıştır. Bu araştırmada, polislerin ve öğretmenlerin suç işlemiş bireylere yönelik tutumları, grup türü ve cinsiyet açısından farklılık gösterip göstermedikleri dikkate alınarak incelenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde MANOVA ve iki yönlü ANOVA kullanılmıştır. Bulgulara bakıldığında farklı suç gruplarına (namus suçları, cana karşı, mala karşı işlenen suçlar) ve farklı yaş gruplarına ( yetişkin suçlu, çocuk suçlu ) yönelik polislerin ve öğretmenlerin tutumlarının grup türüne ve cinsiyete göre değiştiğini görmekteyiz. Öğretmenlerin suç işlemiş bireylere yönelik tutumlarının polislerle karşılaştırıldığında bütün suç türlerinde daha olumlu olduğu görülmüştür. Bulgulara cinsiyet açısından bakıldığında, erkeklerin kadınlara göre daha fazla hoşgörülü tutum içinde oldukları görülmektedir. Polis ve öğretmenin suç işlemiş bireylere yönelik tutumlarında, cinsiyet ve grup türünün ortak etkisi anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Attitudes of Policeman and Teachers Towards Criminal Person The aim of this research was to examine the attitudes of teachers and police toward criminal person from several variables. The research group was consisted of 200 police (100 male, 100 female) and 200 teachers (100 male, 100 female) selected randomly. Attitudes Towards Criminal Scale which is developed Karadoğan was used. MANOVA and with two ways ANOVA have been used. Results showed that the attitudes of polices and teachers towards different crime groups ( honor crimes, crimes against soul and property ) and different age groups ( adult criminal, infaut criminal ) changed according to their profession and their gender. Teachers' attitudes towards criminals are' more positive towards all kinds of crime when they compared with policeman. Males are more tolerant toward than females both young and older criminals and all kinds of crimes.