Farklı içerikli rezin esaslı dolgu maddelerinin fizik/mekanik özelliklerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Evaluation of physical and mechanical properties of different resin based filling materials
  1. Tez No: 123713
  2. Yazar: DUYGU KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİRDEVS TULGA ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: aşınma, SEM, sertlik, packable kompozit, ormoser, wear, SEM, hardness, packable composite, ormocer
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 8111
Özet
100 ÖZET Farklı İçerikli Rezin Esaslı Dolgu Maddelerinin Fizik/Mekanik Özelliklerinin Karşılaştırmalı Olarak Değerlendirilmesi Kompozit rezin esaslı dolgu maddelerinde aşınma, başlıca başarısızlık nedenleri arasında gösterilirken, son yıllarda rezin materyallerin yapısal özelliklerinin modifikasyonuyla packable kompozitler ve ormoserler gibi daha üstün fizik/mekanik özellikleri olduğu öne sürülen farklı içerikli rezin esaslı dolgu maddeleri piyasaya sürülmüştür. Çalışmamızda erken ve uzun dönemli aşınma davranışlarını, aşınma sonrası yüzey yapılarının SEM ile analizini, Vickers sertlik değerlerini ve aşınma-sertlik değerleri arasındaki ilişkiyi değerlendirdiğimiz restoratif materyaller, ormoserler (Definite, Admira, Admiraflow), bir packable kompozit (Surefil), PMRC'Ier (Dyract, CompoglassF), hibrid kompozitler (Charisma, TetricCeram), bir akışkan kompozit (Tetricflow) ve kontrol grubu olarak kullandığımız bir minifill kompozit (Z100)'den oluşturuldu. Acta üç-elemanlı aşınma test cihazı için herbiri on farklı materyal örneğini taşıyan beş silindir hazırlandı. 55,5 saat süren 200 000 siklusluk aşınma testi, 1. gün, 4. gün, 1. hafta, 1. ay ve 2. ay sonunda tekrarlandı ve her test sonrası materyallerdeki aşınma miktarı (um) bir profilometre ile ölçülerek kaydedildi. Aşınmış materyal yüzeyleri SEM ile incelendi. Sertlik ölçümleri ise her materyal için hazırlanan beş örneğin herbiri üzerine bir Vickers indentoru ile uygulanmış beş indentin değerlendirilmesi ile gerçekleştirildi. Aşınma ve sertlik verilerinin istatistiksel değerlendirilmesinde varyans analizi ve çoklu karşılaştırmalar yöntemi, aşınma ve sertlik değerleri arasındaki korelasyonun belirlenmesinde regresyon analizi kullanıldı. Materyallerin aşınma miktarlarında zamana bağlı azalma olduğu saptandı. Z100'ün en yüksek aşınma direnci ve sertlik değerine sahip olduğu izlendi. Dyract'in aşınma direnci en az, Tetricflow ve Admiraflow'un sertlik değeri en düşük olan materyaller olduğu belirlendi. Materyaller aşınma direnci açısından sıralandığında Z1 00>Surefil>Definite>Charisma>Admiraflow= TetricCeram=Admira>CompoglassF=Tetricflow>Dyract ; sertlik değerlerine göre sıralandığında Z100>Surefil=Definite>Charisma> TetricCeram>CompoglassF=Admira>Dyract>Tetricflow=Admiraflow olduğu görüldü. Materyallerin sertlik değerleri ve aşınma miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak zayıf bir negatif korelasyon bulundu. Çalışmamızın sonuçlarına göre, rezin esaslı restoratif materyallerin mekanik özellikleri ve aşınma davranışları üzerinde doldurucu içerik oranı ve doldurucu boyutunun yanı sıra, rezin matriks-doldurucu bağlantısı ve rezin matriksin yapısal özellikleri gibi diğer faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
101 SUMMARY Evaluation of phsysical and mechanical properties of different resin based filling materials Packable composites and ormocers, promoted for the restoration of stress- bearing posterior teeth, have captured clinicians' interest. This in vitro study evaluated the early and long-term three-body wear resistance, wear patterns and Vickers hardness of ten different resin based filling materials. The possible relation between three-body wear and surface hardness was also investigated. Acta-wear machine was used to determine the wear behaviour of ormocers (Definite, Admira, Admiraflow), a packable composite (Surefil), a flowable composite (Tetricflow), PMRCs (CompoglassF, Dyract), hybrid composites (Charisma, TetricCeram), and a minifilled composite (Z100) as a control. Ten sample chambers of five sample wheels were prepared with pure materials. 200 000 cycles in a millet suspension with a spring force of 1 5 N and 1 5% slip were repeated after 1 day, 4 days, 1 week, 1 month and 2 months for each sample wheel to determine the early and long-term wear behaviour of materials. Wear depth (urn) of abraded material was measured and evaluated after each 200 000 cycles with a profilometer. The worn specimens were subjected to SEM to determine the wear mechanism. Hardness was measured with a Vickers indentor. All results were statistically analysed with ANOVA and multible comparison tests. Z100 had the lowest three-body wear and the highest surface hardness. Dyract had the most wear and flowable composites (Admiraflow and Tetricflow) was the softest restoratives. Ranking was as follows: Wear resistance- Z100>Surefil>Definite>Charisma>Admiraflow=TetricCeram=Admira> CompoglassF=Tetricflow>Dyract ; Hardness- Z100>Surefil=Definite> Charisma>TetricCeram>CompoglassF=Admira>Dyract>Tetricflow= Admiraflow. A significant but weak correlation was detected between hardness and wear of the tested composites. This study suggested that, besides the filler content level and filler size, other factors like matrix-filler interactions and structural integrity of matrix highly influence the mechanical properties and wear behaviour of the materials.