Sağlık meslek lisesi yöneticilerinin liderlik davranışları ve öğretmenlerin yöneticilerine ilişkin liderlik algıları (Ankara örneği)
The leadership behaviours of health vocational high school directors and the leadership perceptions of the teachers towards their directors (the city of Ankara as the model)
  1. Tez No: 123743
  2. Yazar: ZÜBEYDE BAŞDOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER RIFKI ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Davranışı, Liderlik Algısı, Sağlık Meslek Lisesi. 107
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71146
Özet
ÖZET Sağlık Meslek Lisesi Yöneticilerinin Liderlik Davranışları ve Öğretmenlerin Yöneticilerine İlişkin Liderlik Algılan (Ankara İli Örneği) Bu araştırma, Ankara ilindeki Sağlık Meslek Liselerinde çalışan okul yöneticileri ite öğretmenlerin, okul yöneticilerinin liderlik davranışlarına ilişkin görüşlerini değerlendirmeye yönelik betimsel nitelikte bir araştırma olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, anket yöntemiyle toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Liderlik Davranışları Betimleme ölçeği (LBDQ Form-XH) uygulanmıştır. Araştırma anketi ile yönetici ve öğretmenlere, liderlik davranışlarına ilişkin ilk 10 sorusu yapıyı kurma, son 10 sorusu anlayış gösterme boyutuyla ilgili olmak üzere toplam 20 soru yöneltilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ki-kare (chi- square), t testi, Varyans ve Kruskal Wallis Varyans Analizi teknikleri kullanılmıştır. Anket, araştırmacının gözetiminde uygulanmıştır. Anketin tümü için güvenirlik katsayısı Alpha 0,89 ve Guttman Split-Half 0,83 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, okul yöneticisinin liderlik davranışlarından“Okul Yöneticisinin, Okulda Öğretmenlerin Hangi Görevleri Nasıl Yapmaları Gerektiğine Karar Vermesi”ile“Okul Yöneticisinin, Okuldaki Yerinin öğretmenler Tarafından Anlaşılmasını Sağlaması”davranışlarına ilişkin okul yöneticileri ile öğretmenlerin algıları arasında anlamlı bir fark (p> 0,05) bulunmamıştır. Araştırma grubunun yanıtladığı diğer sorularda okul yöneticisi ile öğretmenlerin algıları arasında anlamlı farklar bulunmuştur. 106Öğretmenlerin, okul yöneticilerinin“Okul Yöneticisinin, Öğretmenlerin Okulun Bir Üyesi Olmaktan Memnun Olmalarını Sağlaması”,“Okul Yöneticisinin, Öğretmenlerin Önerilerini Uygulamaya Koyması1, ”Okul Yöneticisinin, Okulda öğretmenlerin Kişisel Mutluluklarını Gözetmesi“ ve ”Okul Yöneticisinin, öğretmenlere Okuldaki Davranışlarının Nedenlerini Açıklaması“ davranışlarını gerçekleştirmeye ilişkin algılarının düşük düzeyde olduğunu belirlenmiştir. ”Anlayış gösterme“ boyutundaki bu liderlik davranışlarını gerçekleştirmeye ilişkin algıları bakımından okul yöneticileri ile öğretmenler arasında farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, okul yöneticileri ile öğretmenler arasında, okul yöneticisinin liderlik davranışlarına ilişkin algılan bakımından anlamlı farklar olduğu ve özellikle liderlik davranışının ”anlayış gösterme" boyutunda bu farkın daha da arttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Leadership Behaviors Of Health Vocational High School Directors And The Leadership Perceptions Of The Teachers Towards Their Directors (The City Of Ankara As The Model) This study is planned and executed as a study having a descriptive property due to the evaluation of the opinions of the school directors about leadership behaviors by the school directors and the teachers working in“Health Vocational High Schools”in Ankara. These study data have been gathered by the way of inquiry. Leadership behavior descriptive criterion has been applied for data collection tools. With the study inquiry, the first ten questions about construction, the last ten questions about toleration, in total twenty questions about leadership behavior have been directed towards the directions and the teachers. The SPSS 11.0 packet programme has been used in the evaluation of the data obtained in the study. In the study analyses frequency, chi-square, t tests, varyans and Kruskal Wallis varyans are used. The credibility coefficient for the whole inquiry is determined as Alpha 0,89 and Gutman Split -Half 0,83. According to ten results of the study, there is no considerable difference (p> 0,05) between the perceptions of the directors and the teachers on the behaviors of“the decision making process of the directors about which tasks would be taken and how to do them by the teachers”and“the directors providing his position in the school considered by the teachers.”in the other questions answered by the study group there has been found considerable differences between the perceptions of the directors and the teachers. The perceptions of the teachers about fulfilling the behaviors of the school directors such as“the directors providing the teachers to be glad about being a member of the school”,“the directors realizing the suggestions of the teachers”,“the directors considering the personnel pleasures of the 108teachers in the school”,“the directors explaining the reasons of his behaviors in the school to the teachers”have been signified. There has been found differences between the school directors and the teachers on the base of fulfilling his leadership behaviors in their view of“toleration”. Consequently, it can be said that there are considerable differences about the way they take the perceptions and this difference increases particularly at the phase of“toleration”. KEY WORDS: Leadership Behavior, Leadership Perception, Health Vocational High School. 109