İneklerde farklı dozlarda prostaglandin F2alfa uygulamalarının ve östrus belirleme yöntemlerinin gebelik oranlarına etkisi
The effects of different doses of PGF2alfa administrations and estorus detection methods on pregnancy rates in cows
  1. Tez No: 123742
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ÖZLÜER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RIFAT SALMANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sütçü inekler, Prostaglandin F2a, senkronizasyon, Östrus belirlenmesi, Gebelik oranlan 71, Dairy cows, PGF2a synchronization, Estrous detection, Pregnancy rates. 72
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 978
Özet
ÖZET İneklerde Farklı Dozlarda PGF2a Uygulamalarının ve Ostrus Belirleme Yöntemlerinin Gebelik Oranlarına Etkisi Bu çalışmada, sütçü ineklerde farklı dozlarda PGF2a uygulamalarının ve östrus belirleme yöntemlerinin gebelik oranlarına etkisi belirlenmeye çalışıldı. Çalışmada postpartum 35 günü tamamlamış, en az bir östrus göstermiş, sağlıklı 45 Holstein inek kullanıldı. İnekler 15'erli 3 gruba ayrıldı. Uygun ineklerin seçilmesi ve takip eden günlük muayenelerde 6-8 MHz'lik multiple frekanslı prob taşıyan B mod Real-time ultrasonografi kullanıldı. Grup I'e ovaryum üzerinde olgun bir corpus luteum ve dominant follikül belirlendiği siklusun herhangi bir gününde tek doz PGF2a uygulandı. Grup H'ye östrus siklüsunun 7. gününde 7 saat arayla iki doz PGF2« enjeksiyonu yapıldı. Grup III kontrol grubu olarak ayrıldı ve bu gruptaki ineklere hiçbir uygulama yapılmadan siklusun 17. gününden itibaren takibe alındı. Tüm gruplarda östruslar gözlem, elektronik aktivite ölçer ve rektal palpasyon/ultrasonografi yöntemleri kullanılarak belirlendi. Östrus belirlenen ineklere 12 saat sonra rektovaginal yolla tohumlama yapıldı. Tohumlamadan sonraki 12, 24 ve 36. saatlerde rektal palpasyon ve ultrasonografi ile ovulasyon kontrolü yapıldı. Gebelik kontrolü tohumlamadan 3 hafta sonra ultrasonografi ile, 40 gün sonra rektal palpasyonla yapıldı. Prostaglandin uygulanan gruplarla (Grup I ve II) ve kontrol grubu arasında preovulatorik follikül çapı (P=0,Q81) arasında bir ilişki olmadığı belirlendi. Dominant follikülün çapı ile östrus belirleme yöntemleri arasında bir ilişkinin olmadığı görüldü. Rektal palpasyon/ultrasonografi yönteminin, östrus saptanması açısından eh uygun yöntem olduğu görüldü (%100). Diğer 2 yöntemin tek başına değil, RP/USG yöntemine yardımcı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Gebelik oranları her 3 grupta da benzer bulundu. Bu nedenle hormon uygulamalarının ya da ösrus belirleme yöntemlerinin gebelik oranlarının artırılmasında çok etkili olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Different Doses of PGF2a Administrations and Estorus Detection Methods on Pregnancy Rates in Cows the aim of this study was to evaluate the effects of different PGF2a, regimens and oestrous detection techniques on the pregnancy rates in cows. In the study, 45 healthy cows which had completed a postparturient 35 days- duration and showed at least one detectable oestrous were used as the material. Cows were divided into 3 groups each consisting of 15 cows randomly. A 6-8 MHz, multiple frequence probe attached, B mode Real-time ultrasonography was used for choosing the cows which the study will held on and for the daily examinations in Group I, a single PGF2a treatment, were done to the cows having a mature corpus luteum or dominant follicle at any time at the cycle. Contrary, two PGF2a injections were made on day 7 of the oestrous cycle with a 7 hours interval in Group II. Group III was considered as the control group and only detections were made without any hormone treatments from day 17 and on. Estrous detections were conducted with inspection, electronic activity scaling instruments and RP/USG techniques in all groups. All estrous detected cows were artificially inseminated after 12 hours ovulation. Controls were handled by the means of RP/USG on the 12th, 24th, 36th hours post insemination. Pregnancy estimations were done with USG after 3 weeks and rectal palpation after 40 days. As a result, no significant differences in preovulatoric follicle diameters were observed between PG treated groups (Group 1 and 2) and controls (P=0,081). Any relations between the diameter of the dominant follicle and the estrous detection tecniques could not be found. It was evident that the best technique for estrous detection was found to be RP/USG methods (%100) and it could be adviced to use the other two techniques combined with the former, for this manner. Pregnancy rates did not differ in both 3 groups. Thereby neither the hormone treatments nor the estrous detection techniques are found to be effective on pregnancy rates.