Türk Silahlı Kuvvetleri askeri hastane yöneticilerinin önderlik davranışları
The leadership behaviours of military hospital administrators in Turkish Armed Forces
- Tez No: 123746
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN SARP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Önderlik, Davranış, Askeri Hastane -95, Leadership, Behaviour, Military Hospital -97
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 6106
Özet
ÖZET Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Hastane Yöneticilerinin Önderlik Davranışları Bu araştırmada Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Hastanelerinde görev yapan çeşitli yönetsel konumlardaki ( Baştabip, baştabip yardımcısı, idare amiri, başhemşire ) yöneticilerin sergiledikleri önderlik davranışlarının betimlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla orijinali OHİO Eyalet Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen, Türk Kamu Yöneticilerinin özellikleri dikkate alınarak Ergun tarafından uyarlanan ve Kavuncubaşı tarafından ise geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş olan önder davranışlarını betimleme anketi kullanılmıştır. Anket, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı 39 asker hastanesinde uygulanmış ve ankete 108 yönetici yanıt vermiştir. Verilerin analizde, çok değişkenli istatistiksel çözümleme yöntemi olan faktör analizi uygulanmıştır. Faktör analizi sonucunda yöneticilerin yanıtlarına göre 12 faktörün verileri çözümlemede yeterli olduğu görülmüştür. Faktörler yorumlandığında, yöneticilerin; üretimin hem miktar hem kalitesine önem verdikleri, örgütsel bütünlüğü korumaya yöneldikleri örgüt ve çevre ilişkilerini etkin kılmaya çalıştıkları, örgütsel bütünlüğü olumsuz etkileyen durumlarda otoriter yönetici davranışı sergiledikleri, ekip çalışmasına önem verdikleri, başarı yönelimli oldukları ve planlı çalıştıkları saptanmıştır. Ayrıca asker hastane yöneticilerinin önderlik boyutu açısından kendilerini nasıl algıladıkları ile ilgili olarak, algılama dereceleri ile biyografik nitelikteki değişkenlerden; yönetsel konum, yaş, cinsiyet, çalışma süresi, doğrudan bağlı kişi sayısı, son bitirdikleri okul ve önderlik tarzına ilişkin eğitim alıp almadıkları incelenmiş olup bunlardan, yaşı 45 ve üstü olanlarla, önderlik tarzına ilişkin eğitim alanların kendilerini daha yeterli buldukları belirlenmiştir. 94Bu bulgular doğrultusunda; yöneticilerin önderlik davranışları yönünden eğitilmeleri, ekip çalışmalarına önem vermeleri, sosyal etkinlikleri artırmaları, eşit görev dağılımı yapmaları ve yapılan araştırmanın sonuçlarının yöneticilere bildirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Leadership Behaviours of Military Hospital Administrators in Turkish Armed Forces In this research it has been aimed to describe the leadership behaviours that the administrators, functioning in different administration positions (Head Doctor, Head Doctor assistant, Administration, Head nurse) in Turkish Armed forces military hospitals, exhibit. With this purpose the leadership behaviour description survey designed by Ohio State University has been used and it has been adapted by Prof. Dr. Ergun T. with consideration on Turkish state administrator's properties and validated by in terms of validity and reliability by Asst. Prof. Kavuncu, Ş. The survey has been carried out on 39 military hospital connected to Turkish Armed Forces and 108 administrators have answered the survey. In the analysis of the data the factor analysis, a multi variable statistical analysis method, has been used. The result of the factor analysis has shown that, based on the responses given by administrators, 12 factors are sufficient to analyse the data. When the factors are interpreted, it has been found that the administrators care for both the amount and the quality of the product, aim to protect the organizational integrity, try to activate the organization and surrounding relationships, show authoritarian behaviours in cases that threatens the organizational integrity, value team work, tended for success and work with a plan. In addition, from the point of hospital administrators' leadership concept about how they percept themselves has been examined in terms of perception levels, variables of biographical properties, administrative position, age, gender, work time, directly ruled personnel number, last -96graduated school and whether they were educated in terms of leadership style, and it has been determined that people who are 45 or older, and who had education on the leadership styles, has found themselves more adequate. In the light of these findings, the following has been advised; the administrator's education in leadership, value team work, increase social activities, do a equal work-load allocation, and to report back the results of the research done to the administrators.