Isı ve mikrodalga enerjisi ile polimerize olan akrilik kaide rezinlerinde dental fiber sistemlerinin etkilerinin in vitro olarak değerlendirilmesi
The effects of dental fiber system in heat and microwave polymerized acrylic base materials were investigated in vitro
  1. Tez No: 123747
  2. Yazar: RUKİYE KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DURU PAMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Protez, Protez Kaide Materyalleri, Transvers Dayanıklılık, Su Emilimi, Çarpma Direnci, Cam Fiber, Polietilen Fiber, Complete denture, Denture base materials, Transverse strength, Water absorption, Impact strength, Glass fibers, Polyethylene fibers
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1012313
Özet
120 ÖZET Isı ve Mikrodalga Enerjisi ile Polimerize Olan Akrilik Kaide Rezinlerine Dental Fiber Sistemlerinin Etkilerinin İn Vitro Olarak Değerlendirilmesi Araştırmamızda, iki farklı yöntemle polimerize olan protez kaide materyallerine polietilen ve cam fiber sistemlerinin dokuma, kilit örgülü ve paralel formları ilave edilerek oluşturulan fıber-akrilik rezin yapılar; transvers dayanıklılık, elastik modulus, maksimum bükülme, sertlik, su emilimi ve fıber-matriks arayüz özellikleri bakımından in vitro olarak incelenmiştir. Akrilik rezin sistemlerden mikrodalga enerjisi ile polimerize olan Acron-MC ile konvansiyonel ısı ile polimerize olan Meliodent kullanılırken, güçlendirme materyali olarak; silanlanıp pöröz polimerlerle yüzey modifikasyonu yapılarak bağlanma özelliklerinin arttırılmış olduğu belirtilen dokuma formunda Stick-Net ve sürekli paralel formda Stick cam fıberleriyle yine dokuma formunda hazırlanarak plazma ile modifikasyonu yapılan Dyneema polietilen fiber ve çapraz kilit örgülü şerit formunda hazırlanarak plazma ile yüzey enerjileri ve ıslanabilirlikleri arttırılan yüzeyinde kimyasal bağlantı yapabilen serbest radikaller bulunan Ribbond polietilen fiber sistemleri kullanılmıştır. Çarpma direnci değerlendirmelerinde fıberli ve fıbersiz her iki akrilik rezin grubu arasında önemli fark bulgulanmıştır. Transvers dayanıklılık ve elastik modulus özelliklerinin değerlendirilmesinde akrilik rezin materyalleri ile fiber sistemleri arasında farklılık bulunarak Stick ve Ribbond fiber içeren gruplarda değerlerin daha fazla olduğu gözlenmiştir. Maksimum bükülme değerleri bu iki fiber için daha düşük görülmüştür. Fiberlerin rezin sertliğine olan etkilerinin incelenmesinde Acron-MC 'nin daha sert olduğu fiber türlerinden Dyneema ve Stick fiberlerin rezinlerin sertliğini azalttıkları tespit edilmiştir. Su emilimi çalışmasında 4 farklı zaman aralığındaki ölçümlerde elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, su emiliminin fiber içeren grupların bir kısmında azalma eğiliminde olduğu saptanmıştır. Bunun yanısıra mikrodalga enerjisi ile polimerize olan Acron-MC akrilik rezinden hazırlanan fıberli örneklerde düşük su emilimi121 değerleri gözlenmiştir. Araştırmamızda ayrıca, fıber-matriks arayüzeyinin yüzey tarama elektron mikroskobunda incelenmesi sonucu Ribbond fiber sisteminde bağlantının daha homojen, Stick cam fiberde ise bağlantının yetersiz olduğu ve boşluklar içerdiği bulgulanmıştır. Bulgularımız birlikte değerlendirildiğinde dental fiber sistemlerinin dikkatli, doğru ve üretici firma talimatları doğrultusunda hazırlanmaları ile gerekli durumlarda uygulanmaları halinde; total, klasik ve overdenture protezlerin daha dirençli yapılmasında iyi bir tercih olabileceği görüşü ağırlık kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
122 SUMMARY The Effects of Dental Fiber System in Heat and Microwave Polymerized Acrylic Base Materials Were investigated İn Vitro. In this study, denture base materials were polymerized by heat curing and microwave, then reinforced with woven ribbon and continious unidirectional parallel forms of polyethylene and glass fibers respectively. The transverse strength, elastic modulus, maximum deflection, hardness, water absorption and fiber-matrix interface characteristics were studied. Acron-MC resins were cured by microwave and Meliodent by conventional heat curing. The reinforced agents were Stick and Stick-Net glass fibers in continious unidirectional and woven forms, and Dyneema polyethylene fibers in woven whose bonds strength were enhanced by silanization and surface modified by plasma. The Ribbond polyethylene were plasma treated to form free radical before blended with resin as reinforcement agent. The impact strength of acrylic resins containing reinforcement agent and that of resins containing no reinforcement agents were measured. A significant difference in impact strength were observed between the values obtained for resins with and without reinforcement agents. A considerable difference were observed in the measured values of trasverse strength and maximum deflection for acrylic resin materials and fiber systems. These values were higher for resins containing Stick and Ribbond fiber. However, the maximum deflection values for these two fibers were lower. The hardness of denture base materials of Acron-MC was highest, but decreased when reinforced with Dyneema and Stick fibers. The water absorption that was measured of four different periods decreased in some of the groups containing fiber. The water absorption of Acron-MC acrylic resin cured by microwave was quite low.123 In the SEM investigation, it was observed that the fiber-matrix fracture surface was more homogenous. However, the bonding between Stick glass fiber and acrylic resin were not homogenous and contains defects. As an overall results, it can be concluded that the carefull and correct selection of fiber system, proper processing according to manufacturers' instruction can give very useful product and makes important improvement in the materials for complete, partial or overdentures processes.