Bayan voleybol oyuncularının sıçramada etkili alt ekstremite parametrelerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Evaluation and comparison of lower extremity parameters influence jumping ability of female volleyball players
  1. Tez No: 123772
  2. Yazar: BEYZA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEHMİ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Esneklik, Izokinetik kas kuvveti, Sıçrama, Voleybol, Vücut kompozisyonu
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
38 ÖZET Bayan Voleybolcuların Sıçramada Etkili Alt Ekstremite Parametrelerinin Değerlendirilmesi ve Karşılaştırılması Bu çalışmanın amacı: farklı liglerdeki bayan voleybol oyuncular.; - sıçramaya etkili alt ekstremiteye yönelik çeşitli parametrelerinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya deplasmanlı bayanlar Al liginden 14 (yaş = 21,3 ± 2,64; antrenman yaşı = 8,3 ± 2,61; boy uzunluğu = 179,6 ± 6,23; vücut ağırlığı = 68,6 ± 6,53) ve A2 liginden 1 1 sporcu (yaş = 22 ± 2,62; antrenman yaşı = 7,5 ± 3,53; boy uzunluğu = 178,3 ± 5,70; vücut ağırlığı = 65,7 ± 7,07) olmak üzere toplam 25 sağlıklı bayan voleybol oyuncusu katılmıştır. Ölçümler voleybol sezonunun 2. yansında, beşer kişilik gruplar halinde ve farklı günlerde yapılmıştır. Çalışmada, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bacak kuvveti, esneklik, vücut yağ yüzdesi ve sıçrama yüksekliği ölçümleri alınmıştır. AS ile bacak kuvveti değerleri ve TS ile dominant bacak peak torque ve toplam iş değerleri arasında anlamlı ilişki gözlenmiştir. l.Lig oyuncularında YS ve TS sıçrama ile vücut yağ yüzdesi arasında anlamlı negatif ilişki gözlenmiştir. 2.Lig oyuncularının AS ile kalça esnekliği ve nondominant ayakta dorsal fleksİyon esnekliği arasında anlamlı ilişki gözlenmiştir. Buna ek olarak TS değeri ile nondominant bacakta dorsal fleksiyon esnekliği değeri arasında anlamlı olmamakla birlikte korelasyona raslanmıştır. 1. Lig ve 2. Lig bayan voleybol oyuncularının YS, TS, AS ve VYY değerleri arasında anlamlı farka rastlanmıştır (p < 0,05). Vücut ağırlığı, kalça esnekliği ve ayak bileği esnekliği değerleri arasında ise anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Bacak kuvveti değerleri 1. Lig voleybol oyuncularında 2. Lig voleybol oyuncularından daha yüksek olduğu görülmüştür (p < 0,05). Sıçrama yüksekliğini vücut ağırlığı başına uygulanan kuvvet ve vücut yağ yüzdesinin etkilediği görülmüştür. Vücut ağırlığı başına uygulanan kuvvet miktarı arttıkça sıçrama yüksekliği artmakta, vücut yağ yüzdesi arttıkçada sıçrama yüsekliği düşmektedir. Son olarak quadriceps / hamstring PT oram 1. Lig oyuncularında dominant bacakta 1,79 foot-pound, nondominant bacakta 1,70 foot-pound olarak bulunurken; 2. Lig oyuncularında dominant bacakta 1,72 foot-pound ve nondominant bacakta 1,69 foot-pound olarak bulunmuştur. Diğer taraftan quadriceps / hamstring TW oranı 1. Lig oyuncularında dominant bacakta 1,60 foot-pound, nondominant bacak 1,54 foot-pound olarak bulunurken; 2. Lig oyuncularının dominant bacak 1,71 foot-pound iken nondominant bacak 1,60 foot-pound olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
59 SUMMARY Evaluation and Comparison of Lower Extremity Parameters Influence Jumping Ability of Female Volleyball Players Aim of this study is, evaluating different parameters directed towards lower extremities influence jumping ability of female volleyball players. 25 healthy female volleyball players were involved in this study. 14 of them were from A-l female volleyball league (age = 21,3 ± 2,64; training age = 8,3 ± 2,61; height = 179,6 ± 6,23; weight = 68,6 ± 6,53) and 1 1 of them A-2 female volleyball league (age = 22 ± 2,62; training age = 7,5 ± 3,53; height = 178,3 ± 5,70; weight = 65,7 ± 7,07). Players participated measurements as a 5 person-group at different days at 2nd half of volleyball season. Weight, knee muscle strength, flexibility, body fat estimation and jumping height were measured and evaluated in this study. It was observed that there was a significant correlation between AS and knee muscle strength values, TS and dominant leg peak torque and total work values. A significant negative correlation was found among YS, TS and body fat estimation in 1. League players. In addition to this, it was found that there was a correlation between TS and dorsi flexion of nondominant leg, but this correlation is not found to be significant.