Ankara'daki okulöncesi eğitim kurumlarında uygulanan fiziksel aktivite programlarının incelenmesi
Examination of the physical activity programs applied at the preschool education centres in Ankara
- Tez No: 123773
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Okulöncesi, Fiziksel Aktivite, Program, Preschool, Physical Activity, Programs
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
65 ÖZET Ankara'daki Okulöncesi Eğitim Kurumlarında Uygulanan Fiziksel Aktivite Programlarının İncelenmesi Bu araştırmanın amacı, Ankara'daki Resmi ve Özel Okulöncesi Eğitim Kurumlarında uygulanan fiziksel aktivite programlarının belirlenmesi ve bazı önerilerin geliştirilmesi üzerine kurgulanmıştır. Araştırma 114 özel ve 70 resmi Okulöncesi Eğitim Kurumunda olmak üzere toplam 184 Okulöncesi Eğitim Kurum üzerinde yürütülmüştür. Araştırma verilerini toplamak amacıyla uzman görüşlerine başvurularak oluşturulan gözlem formu birebir görüşmeler yoluyla cevaplanmış ve frekans dağılım tabloları ile yüzde dağılımları tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; Özel ve Resmi Okulöncesi Eğitim Kurumlarının Programlarında, tamamının fiziksel aktiviteye yer verdiği, fiziksel aktivite ile ilgili programların belirlenmesinde kurum yöneticilerinin ve uygulanmasında Üniversitelerin Çocuk Gelişimi Bölümü mezun kişilerin aktif rol aldığı. Beden Eğitimi Bölümü mezunlarının daha az katıldığı tespit edilmiştir. Okulöncesi Eğitim Kurumlarında Fiziksel Aktiviteler sırasında kullandıkları materyallere bakıldığında en fazla top materyalinin olduğunu, aktiviteler sırasında kullanılabilecek ip, çember, minder gibi malzemelerin az olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
66 SUMMARY Examination of The Physical Activity Programs Applied at the Preschool Education Centres in Ankara The purpose of this research was to determine the applied physical activities and possible adices take place in public and private preschool centres in Ankara. The research was done on a total of 184 preschools, 114 of this were private and 70 were public schools. In order to collect the data, experts were applied for the preparation of the observations forms which were than filled face to face basis and the frequency and percentage distirbutions were commented by tables. As a result of the resarch it's understead that the Private and Public Preschools, including physical activities in their programmes and to determine such kinds of programmes they apply to Child Development Departmants Graduates instead of Physical Education and Sport graduates. When the materials used forphysical activities in Preschool Education Centres are examined. It's seen that the ball is on the top of the list while rope,cushion and hoop are on the lower levels.