Fruktoz hipertansif ratlarda kronik L-arginin tedavisinin endotel-bağımlı gevşemeler üzerindeki etkisi
The Effects of chronic L-arginine treatment on endothelium-dependent responses in fructose-hypersensitive rats
  1. Tez No: 123776
  2. Yazar: AYBALA TUĞBA YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. V. MELİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: L-arjinin, fruktoz, hipertansiyon, hiperinsülinemi, endotel- bağımlı gevşemeler, L-arginine, fructose, hypertension, hyperinsulinemia, endothelium- dependent responses
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
65 ÖZET Fruktoz Hipertansif Katlarda Kronik L-Arginin Tedavisinin Endotel-Bağımlı Gevşemeler Üzerindeki Etkisi İnsulin rezistansı/hiperinsülinemi ve hipertansiyon arasındaki olası ilişki çok sayıda klinik ve deneysel çalışmada gösterilmiştir. Ne var ki, insülin rezistansı/hiperinsülinemi ve yükselen kan basıncı arasındaki bağlantıyı tetikleyen mekanizmalar ya da ulaklar henüz tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Önceki çalışmalarımızdan birinde kronik L-arginin tedavisinin fruktoz-hipertansif ratlarda hiperinsülinemi ve hipertansiyonu önlediği belirlenmiştir. Buna ek olarak, sözü edilen ratlarda azalan insülin duyarlığı da L-arginin tedavisiyle düzeltilmiştir. Birlikte değerlendirildiğinde, bu gözlemler hiperinsülinemi ile hipertansiyon patogenezi arasında bir bağlantı olabileceğini ve L-argininin bu hipertansiyon modelindeki antihipertansif etkinliğinin, en azından kısmen, plazma insülin düzeylerini normalleştirmesinden kaynaklanabileceğini düşündürmektedir. Öte yandan, L-argininin fruktoz-hipertansif ratlarda insülin duyarlığını artırıcı etkinliğinin ise vasodilatör etkisiyle ilişkili olarak insülin-duyarlı dokulara giden kan akımını artırmasının bir sonucu olduğu öne sürülmüştür. L-arginin, nitrik oksit (NO)'in prekürsörüdür ve vasküler düz kas üzerindeki etkinliği endojen NO aracılığıyla oluşmaktadır. Bu nedenle, NO sentez ve salımındaki bir bozukluk periferik rezistansta artışa yolaçmaktadır. Gerçekten de fruktoz-hipertansif ratlarda asetilkolinle uyarılan endotel-bağımlı gevşemelerin azaldığı gösterilmiştir. Bu noktadan yola çıkarak, bu çalışmada kronik L-arginin tedavisinin fruktoz-hipertansif rat torakik aortalarında asetilkolin ve SNP ile uyarılan endotel-bağımlı ve endotel- bağımsız yanıtlar üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Erkek Wistar ratlar, öncelikle kontrol (K) ve fruktoz-hipertansif (F) olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. F ratların içme sularına %10 fruktoz katılmıştır. 10.hafta sonunda F ratlarda hiperinsülinemi ve hipertansiyon geliştiği gözlenmiştir. F ratların fenilefrinle önkastırılan aortalarında asetilkolinle uyarılan maksimum gevşeme yanıtlarının ve pÜ2 değerlerinin kontrollere oranla azaldığı da saptanmıştır. Buna karşın, SNP ile66 uyarılan endotel-bağımsız gevşeme yanıtlarının K ve F ratlarda farksız olduğu bulunmuştur. 11. haftada K ve F ratlar yeniden L-arginin tedavili kontrol (KT) ve L- arginin tedavili fruktoz-hipertansif (FT) olmak üzere 2 alt gruba daha ayrılmıştır. KT ve FT ratların içme sularına L-arginin ( 1 mg/ml ) katılmıştır. 3 hafta boyunca sürdürülen L-arginin tedavisinin F ratlarda gözlenen hipertansiyon ve hiperinsülinemiyi önlediği belirlenmiştir. Buna ek olarak, azalan endotel-bağımlı gevşemeler ve pÜ2 değerlerinin de L-arginin tedavisiyle normale döndürüldüğü saptanmıştır. Bulgularımız fruktoz-hipertansif ratlarda endotel-bağımlı gevşemelerin azaldığım buna karşın endotel-bağımsız gevşemelerin korunduğunu göstermektedir. Bulgularımız, buna ek olarak, endotel disfonksiyonunun insülin rezistansı/hiperinsülinemi ve hipertansiyon arasındaki ilişkinin olası mekanizmalarından biri olduğunu düşündürmektedir. L-argininin endotel disfonksiyonunu düzeltici etkisinin ise fruktoz-hipertansif ratlardaki antihipertansif etkinliğine katkıda bulunduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
67 SUMMARY The Effects of Chronic L-Arginine Treatment on Endothelium-Dependent Responses in Fructose-Hypertensive Rats The association between insulin resistance/hyperinsulinemia and hypertension has been documented extensively in clinical and experimental settings. However, the mechanisms or mediators linking insulin resistance/hyperinsulinemia to elevated blood pressure are not fully understood. Recently, we have demonstrated that chronic L-arginine treatment was able to prevent hyperinsulinemia and hypertension in fructose-induced hypertensive rats. In addition, insulin sensitivity of those rats was also corrected by L-arginine treatment. Taken together, these findings suggest that hyperinsulinemia may be linked to the pathogenesis of hypertension and the antihypertensive effect of L-arginine could be, at least in part, the result of the restoration of plasma insulin levels in this model of hypertension. The ability of L- arginine to increase insulin sensitivity in fructose-hypertensive rats, on the other hand, was suggested to be an indirect consequence of its vasodilator effect and hence an increaed blood flow to insulin sensitive tissues. Since L-arginine is the precursor of nitric oxide (NO), its effects on vascular smooth muscle are supposed to be mediated by endogenous formation of NO. Accordingly, defects in the synthesis and release of NO may contribute to the elevated peripheral resistance in hypertension. In fact, it has been reported that superior mesenteric arteries from fructose-hypertensive rats exhibit impaired endothelium-dependent relaxation to acetylcholine. The aim of the present study was, therefore, to investigate the effect of chronic L-arginine treatment on the endothelium-dependent and -independent responses of isolated thoracic aortae to acetylcholine and sodium nitroprusside from fructose-induced hypertensive rats. Male Wistar rats were initially divided into 2 groups: control untreated (C) and fructose untreated (F). The F rats were given 10 % fructose solution. At the end of 10 weeks, the F rats exhibited hyperinsulinemia and hypertension when compared to C rats. In aortae, precontracted with phenylephrine, the percent maximum relaxation produced by acethylcholine and sensitivity of aortae68 to acetylcholine in F rats were lower than control aortae. The endothelium- independent responses elicited by sodium nitroprusside, however, did not differ between C and F groups. Starting at week 11, C and F rats were further divided into 2 additional subgroups: control L-arginine treated (CT) and fructose L-arginine treated (FT). CT and FT rats were kept on drinking water containing L-arginine (lmg/ml). L-arginine treatment for 3-weeks of F rats prevented the development of hypertension and hyperinsulinemia. On the other hand, the impaired endothelium- dependent response to acetylcholine in F rats was found to be reversed to the control level by L-arginine treatment. The decreased sensitivity of aortae from F rats was normalized by L-arginine treatment as well. Our data suggest that in the insulin- resistant and hyperinsulinemic fructose-hypertensive rats, there is a defective endothelium-dependent yet preserved endothelium-independent relaxation. The present findings also suggest that impaired endothelial function might be one of the mechanisms linking insulin resistance/hyperinsulinemia to elevated blood pressure. The improving effect of L-arginine on endothelial function, on the other hand, may contribute to its antihypertensive effect in fructose-hypertensive rats.