Krom toksisitesinde serbest radikallerin rolü ve antidot araştırmaları
The Role of free radicals in chromium toxicity and antidote researches
  1. Tez No: 123775
  2. Yazar: İ. İPEK BOŞGELMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLİN GÜVENDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Krom toksisitesi, lipid peroksidasyon, antioksidanlar, N-Asetilsistein, Taurin, Chromium toxicity, lipid peroxidation, antioxidants, N-Acetylcysteine, Taurine
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1211
Özet
102 ÖZET Krom Toksisitesinde Serbest Radikallerin Rolü ve Antidot Araştırmaları Bu çalışmada, hekzavalan kromun Cr(VI), indüklediği lipid peroksidasyon üzerine N- Asetilsistein (NAS) ve Taurin (TAU)'in preventif ve antidotal etkileri araştırılmıştır. Erkek Swiss Albino farelere, intraperitonal yolla hekzavalan krom bileşiği olarak potasyum dikromat (20 mg Cr/kg) uygulanmıştır. Karaciğer ve böbrek dokularında, lipid peroksidasyonun bir göstergesi olarak malondialdehit (MDA) düzeyleri, antioksidan enzimlerden süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) enzim aktiviteleri, doku glutatyon (GSH) düzeyleri ve doku Cr düzeyleri ölçülmüştür. Preventif ve antidotal etkileri araştırılan NAS (200mg/kg) ve TAU(lg/kg), Cr(VI) verilmesinden bir saat önce veya sonra uygulanmıştır. Bulgularımıza göre; a) Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Cr(VI) verilen farelerin karaciğer ve böbrek dokularında; MDA düzeylerinin istatistiksel açıdan anlamlı olarak arttığı, GSH düzeyleri ile SOD ve CAT antioksidan enzim aktivitelerinin ise anlamlı olarak azaldığı gözlenmiştir. b) Cr(VI) uygulamasından önce NAS verilmesinin, karaciğer ve böbrek MDA düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma sağladığı; diğer taraftan, Cr(VI)'dan sonra NAS uygulanmasının karaciğer MDA düzeyleri üzerinde benzer düzenleyici etkiyi göstermediği; ancak, bu uygulamanın, böbrek MDA düzeylerinde önemli bir azalma sağladığı gözlenmiştir. TAU'nun preventif ve antidotal amaçlı uygulamaları, her iki dokuda MDA düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalmaya neden olmuştur. c) Karaciğer dokusunda, NAS ve TAU'nun maruziyet sonrası verilmesinin, Cr(VI) uygulaması nedeniyle ortaya çıkan GSH düzeyi azalmasını düzenlediği; ancak, önceden uygulamanın etkinliği artırdığı görülmüştür. Böbrek dokusunda, Cr(VI)'dan önce NAS ve TAU uygulaması, GSH düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düzelme sağlamıştır; ancak, NAS ve TAU'nun maruziyet sonrası uygulaması, GSH düzeylerini etkilememiştir. d) Karaciğer dokusunda, NAS ve TAU'nun preventif amaçlı uygulanmasının, SOD ve CAT enzim aktivitelerinde görülen inhibisyonu azalttığı; buna karşılık, NAS ve TAU'nun antidotal uygulamalarının, enzim aktivitelerini istenen düzeyde arttıramadığı görülmüştür. Böbrek dokusunda, NAS ve TAU'nun Cr(VI) maruziyetinden önce ve sonra uygulanması ile SOD enzim aktivitesinde düzelme sağlandığı; ancak, CAT enzim aktivitesi üzerinde yalnız TAU'nun preventif uygulamasının önemli bir etki oluşturduğu, TAU'nun antidotal amaçlı, NAS'ın antidotal ve preventif amaçlı verilmesinin ise bu enzim aktivitesinde düzenleyici etkisinin daha az olduğu görülmüştür. e) NAS ve TAU'nun Cr(VI) maruziyetinden önce ve sonra uygulanmasının, karaciğer dokusu Cr düzeyini azalttığı; ancak, bu etkilerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Böbrek dokusunda ise NAS ve TAU'nun, maruziyet sonrası uygulanmasında, doku krom düzeyini belirli oranda azaltmasına karşın; preventif uygulamalarının daha etkili olduğu gözlenmiştir. En etkin uygulamanın, TAU'nun Cr(VI) maruziyetinden önce verilmesi olduğu ve böbrek Cr düzeyini istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
103 SUMMARY The Role Of Free Radicals In Chromium Toxicity and Antidote Researches In this study, the preventive and antidotal effects of N-Acetylcysteine (NAC) and Taurine (TAU) on lipid peroxidation induced by hexavalent chromium Cr(VI), were investigated. Potassium dichromate (20 mg Cr/kg) as hexavalent chromium compound was administered intraperitoneal ly to male Swiss Albino mice. Malondialdehyde (MDA) levels as a biomarker of lipid peroxidation, superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) enzyme activities as antioxidant enzyme, tissue glutathione (GSH) and tissue Cr levels were determined in liver and kidney tissues. NAC (200 mg/kg) and TAU (lg/kg), which were investigated for their antidotal and preventive effects, were given an hour before or after Cr(VI)-treatment. Our results were as follows: a) It was observed that MDA levels were significantly elevated, GSH levels were significantly decreased, SOD and CAT antioxidant enzyme activities were suppressed in the liver and kidney tissues of Cr(VI)-treated mice as compared to control group. b) It was observed that NAC treatment before Cr(VI) caused a significant reduction in the liver and kidney MDA levels, on the other hand NAC treatment after Cr(VI) did not exert the similar rebalancing effect on the liver MDA levels, but it caused a significant reduction in the kidney MDA levels. Pre- and post-treatment of TAU resulted in a significant reduction in the MDA levels in both tissues examined. c) In the liver tissue, post-treatment of NAC and TAU, restored the GSH levels decreased by Cr(VI)-administration, while pre-treatment of these antioxidants was more effective. In the kidney tissue, NAC and TAU treatment before Cr(VI), caused a significant restoration of GSH levels, in contrast NAC and TAU post-treatment did not affect GSH levels. d) It was shown that in the liver tissue, pre-treatment of NAC and TAU diminished the SOD and CAT enzyme activity inhibition, whereas post-treatment of antioxidants could not increase these antioxidant enzyme activities sufficiently. In the kidney tissue, pre- and post-treatment of NAC and TAU resulted in improvement in the SOD enzyme activity, but on the catalase enzyme activity, only pre-treatment of TAU exerted a significant effect while NAC pre-treatment or post-treatment and TAU post- treatment had slightly modulating effect on this enzyme activity. e) In the liver tissue, Cr levels were decreased by NAC and TAU pre- or post-treatment but the effects were not statistically significant. On the other hand, in the kidney tissue it was observed that post-treatment of NAC and TAU caused a slight decrease in tissue-Cr levels however pre-treatments were more effective. The most effective treatment was found to be pre-treatment of TAU which decreased kidney-Cr levels significantly.