Köpeklerde atrioventriküler kapakların doppler ekokardiografik muayeneleri
Doppler echocardiographic examination of atrioventricular valves in dogs
  1. Tez No: 123788
  2. Yazar: MURAT KİBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral kapak, Trikuspital kapak, Doppler ekokardiografi, Köpek, Mitral valve, Tricuspital valve, Doppler echocardiography, Dog
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
67 ÖZET Köpeklerde Atrioventriküler Kapaklann Doppler Ekokardiografik Muayeneleri Bu çalışmada son yıllarda köpeklerin Kalp ve damar sistemi hastalıklarının tanısında yaygın olarak kullanılan doppler ekokardiografinin ülkemizde ilk kez köpeklerin kalp muayenesinde uygulanması, atrioventriküler kapakların fonksiyon bozukluğu ve kan akım hemodinamiğinde meydana getirdiği değişikliklerin belirlenmesi ve elde edilen bulguların îstatistiki olarak değerlendirilmesi ile günümüze kadar yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak ileride yapılacak araştırmalara katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini farklı ırk, yaş ve cinsiyette 35 köpek oluşturdu. Doppler ekokardiografik muayenede, ESAOTE marka AU5 model ultrasonografi cihazı ve bu cihazaa ait 3,5-5,0 MHz' lik sektör prob kullanıldı. Çalışmaya dahil edilen köpeklerin bir örnekliliğini sağlamak amacıyla mümkün olduğunca birbirine yakın yaş ve vücut ağırlığında olmasına dikkat edildi ve bulgular karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Atrioventriküler kapakların anatomik yapısı ve kapak düzeyindeki kan akım hemodinamiği, toraks' in sol tarafından belirlenen dört odacık görüntüsünde 2-D görüntüleme ve doppler muayene bulgularıyla değerlendirildi. Sonuç olarak; 35 köpekte 2-D ve doppler ekokardiografik muayeneler yapılarak atrioventriküler kapaklar, anatomik yapı ve kapak düzeyinden geçen kan akımı hemodinamiği yönünden kalitatif ve kantitatif olarak muayene edilerek elde edilen sayısal bulgular istatistiki olarak değerlendirildi. İki olguda 1. derece mitral yetmezlik, iki olguda da 1. ve 2. derece trikuspital yetmezlik belirlenerek; bu olgulardan ve diğer normal atrioventriküler kapak fonksiyonuna sahip olgulardan elde edilen sonuçların karşılaştırılması yapılarak, ileriki dönemlerde yapılacak çalışmalara kaynak oluşturacak veriler elde edildi.
Özet (Çeviri)
68 SUMMARY Doppler Echocardiographic Examination of Atrioventricular Valves in Dogs In this study, the usage of doppler echocardiography for examination for the first time in our country in dogs, which is used in recent years in diagnosis of cardiovascular system diseases in dogs, the determination of changes occuring in the hemodynamics of blood flow during functional disorders of atrioventricular valves, statistical evaluation and comparison of findings to the findings of studies already been carried out contribution to future researches are subjected. The study material consisted of 35 dogs of different breed, age and sex. For the doppler echocardiographical examination, ESAOTE AU5 model ultrasound and 3,5-5,0 MHz sector transducer were used. To maintain uniformity in dogs, attention was paid to pick the ones of similar age and weight. The findings were comperatively evaluated. The anatomical structure of atrioventricular valves and blood flow hemodynamics at that level were evaluated by the four chamber 2-D imaging determined on the left side of the thorax and doppler examination findings. As a result, 2-D echocardiography and doppler echocardiographical examinations were carried out, atrioventricular valves, anatomical structure and blood flow dynamics at the valve level were examined qualitatively and quantitatively, and findings were evaluated statistically in 35 dogs. In 2 cases, mitral insufficiency in 1st degree and in 2 cases tricuspital insufficiency in 1st and 2nd degree were determined; comparison of there findings and the findings from normal atrioventricular valve functions were obtained for the formation of a resource for future studies.