Ankara ve çevresindeki mezbahalardan elde edilen sığır ve koyunların et, karaciğer ve böbreklerinde bazı kinolon grubu antibakteriyel ilaç kalıntılarının incelenmesi
The Research of some quinolone group antibacterial drug residues in meats, kidneys and livers of cattle and sheep collected from slaughterhouses in Ankara region
- Tez No: 123789
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE BAYDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doku, Hayvan, HPLC, Kalıntı, Kinolon, Animal, HPLC, Quinolone, Residue, Tissue
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
46 ÖZET Ankara ve Çevresindeki Mezbahalardan Elde Edilen Sığır ve Koyunların Karaciğer, Et ve Böbreklerinde Bazı Kinolon Grubu Antibakteriyel İlaç Kalıntılarının İncelenmesi Hayvanlarda bilinçli yada bilinçli olarak çeşitli amaçlarla pek çok antibakteriyel ilaç yaygın bir şekilde kullanılmakta olup, hayvansal ürünlere kalıntı şeklinde yansımaktadır. İnsanlara besin zinciri yoluyla geçen bu kalıntılar ciddi problemlere sebep olabilmektedir. Etki spektrumlarının geniş olması diğer bilinen klasik antibakteriyellere dirençlik olgularının artması, yeni bir antibakteriyel bir grup olmaları ve her geçen gün yeni türevlerinin kolayca sentezlenebilmesi gibi nedenlerden dolayı kinolon grubu antibakteriyellerin yaygın bir şekilde kullanılabileceği düşünülerek kalıntıları yönünden incelenmiştir. Bu çalışma Türkiye'de hayvan hastalıklarının sağıltımı amacıyla sıklıkla kullanılan 4 adet kinolonun (enrofloksasin, danofloksasin, siprofloksasin, norfloksasin) kesime gönderilen hayvanların böbrek, kas ve karaciğerlerinde kalıntı olarak rastlanma sıklığı ve bunu tüketen insanların risk altında olup olmadığını belirlemek amacıyla planlamıştır. Bu amaçla Ankara ve çevresindeki 5 ayrı mezbahadan Ter ay ara ile 25 koyun ve 25 sığırdan (her hayvandan karaciğer, böbrek ve kas) olmak üzere toplam 150 adet numune toplanmıştır. Numuneler katı-faz ekstraksiyonu (C18 dolgu maddeli mini kolon) geçirilerek multi rezidü metoduyla ve HPLC yöntemle analiz edilmiştir. Cihazın en alt tespit düzeyi norfloksasin için 0.093 fig/ml, siprofloksasin için 0.048 ng/ml, danofloksasin için 0.076 (j.g/ml, enrofloksasin için ise 0.057 p.g/ml olarak belirlenmiştir. Yapılan bu çalışmada dokularda kinolon grubu maddelerin kalıntılarına rastlanmamış olup, sonuçlar Türk Gıda Kodeksi Tebliği (2002/30)'ne göre jıg/ml (ppb) düzeyinde değerlendirilmiştir. Türkiye'de hayvan hastalıklarının sağaltımı amacıyla sıklıkla kullanılan 4 adet kinolonun (enrofloksasin, danofloksasin, siprofloksasin, norfloksasin) kesime gönderilen hayvanların böbrek, kas ve karaciğerlerinde kalıntı olarak rastlanma sıklığı ve bunu tüketen insanların risk altında olup olmadığını belirlemek amacıyla planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
47 SUMMARY The Research of Some Quinolone Group Antibacterial Drug Residues in Meats, Kidneys and Livers of Cattle and Sheep Collected from Slaughterhouses in Ankara Region. In animals; conciously or unconsciously, various antibacterial medicine are being used widely and these are reflected in animal-like products as residues. These residues which passes human through nutrition chain can cause serious problems. These remainders which passes human through nutrition chain can cause serious problems. The widemess of effective spectrums, the increase of the resistance phenomenon against other known classic antibacterials, being of a new derivatives every passing day, such reasons of the quinolone group antibacterials which are thought to be used widely, are examined from the residues point of view. This study is planned to determine, the frequent meet of the four pieces of quinolone (enrofloxacine, danofloxacine, ciprofloxacine and norfloxacine) which are frequently used for the purpose of animal disease teratment, in the kidney, muscle and livers of the animals that are sent to slaughter and to determine if the human consumer are under risk. For this purpose, in Ankara and enviroment in five different slaughterhouse in every one month period, from 25 sheeps and 25 cows (from each animal including kidney, muscle and liver) total 150 pieces of samples are collected. The samples are analyzed by passing through solid -phase extraction (C18 fillling substance tiny colon) by multiresidue methot and by HPLC application. The lovest determination level of the apparatus is determination for norfloxacine 0.093 p.g/ml, for siprofloxacine 0.048 p.g/ml, for danofloxacine 0.070 jj.g/ml, and for enrofloxacine 0.057 jxg/ml. In this study, the residue of quinolone group substances are not found in tissues and the results are evaluated on |ug/ml (ppb) level according to Turkish Nutrition Codex Announcement (2002/30).