TİGEM'e bağlı sütçü inek işletmelerinde uygulanan reprodüktif kayıt sistemlerinin incelenmesi
The Investigation of reproductive recording systems in TİGEM dairy state farm
- Tez No: 123787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN BAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sütçü inek, reproductive kayıt sistemleri, Dairy cows, reproductive recording systems
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
44 6. ÖZET TİGEM' e Bağlı Sütçü İnek İşletmelerinde Uygulanan Reprodütif Kayıt Sistemlerinin İncelenmesi Araştırmanın materyalini, 1996-2000 yılları arası TİGEM' e bağlı Koçaş Tarım İşletmesi'nden 294 Holştayn ırkı inek, 127 Holştayn düve, Türkgeldi Tarım İşletmesi'nden 180 Holştayn inek, 105 Holştayn düve, Dalaman Tarım İşletmesi' nden 300 Holştayn inek, 131 Holştayn düve, Tahirova Tarım İşletmesi'nden 275 Holştayn inek, 44 Holştayn düve ve Bala Tarım İşletmesi'nden 271 Holştayn inek ve 118 Holştayn düveye ait tutulan reprodüktif parametre kayıtları oluşturdu. İşletmelerde inekler sabit bağlamalı, bir sistemle kapalı ahırlarda barındırılmakta, mevsim ve hava sıcaklıklarına göre, gündüzleri açık padoklara alınmaktaydı. Sağımlar ise makine ile yapılmaktaydı. İnekler işletmenin uygulamış olduğu beslenme programına göre (kesif ve kaba yem rasyonları hazırlanarak) beslenmekteydi. Ortalama îlkine tohumlama yaşı, Koçaş' ta 519 gün, Türkgeldi' de 521 gün, Dalaman' da 483 gün, Tahirova' da 525 gün, Bala Tarım İşletmelerinde 517 gün olarak bulunmuştur. Gruplar arasında bu özellik bakımından önemli farklar tespit edilmemekle beraber, en büyük ilkine gebe kalma yaşı Tahirova en küçük ise Dalaman Tarım İşletmesinde saptandı. ilkine doğum yaşı ise, Koçaş'ta 811 gün, Türkgeldi' de 821 gün, Dalaman' da 777 gün, Tahirova' da 821 gün, Bala' da 821 gün olarak hesaplanmıştır. Bu özellik bakımından da grup ortalamaları arasındaki farkın önemli olmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, en küçük ilkine buzağılama yaşı Dalaman İşletmesindeydi. Genel olarak ortalama servis periyodu, Koçaş' ta 116,2 gün, Türkgeldi' de 111,2 gün, Dalaman' da 109,1 gün, Tahirova' da 122,4 gün, Bala' da 116 gün olarak belirtendi.45 İşletmelere göre bir gebelik için ortalama tohumlama sayılan, Koçaş' ta 1,7, Türkgeldi' de 1,9, Dalaman' da 2,1, Tahirova' da 1,77, Bala' da 1,5 olarak bulunmuştur. Bununla birlikte bir gebelik için en az tohumlama sayısı Bala' da, en fazla ise Dalaman' da hesaplanmıştır. Buzağılama oranı tüm sürülerde ortalama %97.9 olarak tespit edilmiştir. Koçaş' ta %75.1, Tahirova' da%135.3, Dalaman' da %92.3, Bala' da %68.7, Türkgeldi' de ise %110.6 olarak bulunmuştur. Buzağılama oranları bakımından tüm sürü ortalamalarına göre, en düşük Bala' da, en yüksek ise Tahirova'da tespit edilmiştir. Buzağılama aralığı Koçaş' ta 391.2 gün, Türkgeldi' de 384 gün, Dalaman' da 384.1 gün, Tahirova' da 387.4 gün, Bala' da 391 gün olarak tespit edilmiştir. Gebelik süresi Koçaş' ta 279,2 gün, Bala' da 280 gün, Türkgeldi' de 285 gün, Dalaman' da 275 gün, Tahirova' da 277.1 gün olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
46 7. SUMMARY The Investigation of Reproductive Recording Systems in TİGEM Dairy State Farm Reproductive parameters, recorded between 1 996 and 2000, of Holstein from different state farms belonging to TIGEM were used as material of the study. Records of 294 cows and 127 heifers, 180 cows and 105 heifers, 300 cows and 131 heifers, 275 cows and 44 heifers, 271 cows and 118 heifers from state farms Koçaş, Türkgeldi, Dalaman, Tahirova and Bala were used, respectively. Cows at the farms are being kept with a closed farm system, connected fixed, they were taken to opened paddock at mornings according to the season and climate. Milkings were being made by machine. Cows were being fed according to the feeding program implemented by farm (rations of concentrate and roughage feeds were prepared). The avareage age for the first inssemination is calculated as 519 days in Koçaş, 521 in Türkgeldi, 483 in Dalaman, 525 in Tahirova and 517 in Bala. Even though there aren't big differences between the groups regarding this, it,s determined that the biggest age is in Tahirova and smallest is in Dalaman for the first insemination. The age for first calving is calculated as 81 1 days in Koçaş, 821 in Türkgeldi, 777 in Dalaman, 821 in Tahirova and 821 in Bala, it is determined that the difference between the group averages regarding this characteristic isn't important, however the smallest age for first calving is in Dalaman farm. Generally the average service period is determined as 116,2 days in Koçaş, 111,2 in Türkgeldi, 109,1 in Dalaman, 122.4 in Tahirova and 116 in Bala. The number of average insemination for one pregnancy as to the farms, found as 1.7 in Koçaş, 1.9 in Türkgeldi, 2.1 in Dalaman, 1.77 in Tahirova47 and 1.5 in Bala. Nevertheless, the number of insemination for one pregnancy is calculated as the least in Bala and as the most in Dalaman. Average rate of calving is determined as 97.9 % inatl the herds. It is found as 75.1 % in Koçaş, 135.3 % in Tahirova, 92.3 % in Dalaman, 68.7 % in Bala and 110.6 % in Turkgeldi. Regarding the calving rates of all the herds averages, the smallest is determined in Bala and the biggest in Tahirova. The calving interval is determined as 391.2 in Koçaş, 384 in Turkgeldi, 384.1 in Dalaman, 387.4 in Tahirova and 391 in Bala. The gestation period is calculated as 279.2 days in Koçaş, 280 in Bala, 285 in Turkgeldi, 275 in Dalaman and 277.1 in Tahirova.