Afyon ili sığır besi işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri
The Profitability and productivity analyses of cattle fattening enterprises in Afyon
- Tez No: 123801
- Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN SAKARYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sığır besiciliği, Maliyet, Karlılık, Verimlilik, Cobb- Douglas, Cattle Fattening, Cost, Profitability, Productivity, Cobb-Douglas
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
90 ÖZET Afyon İli Sığır Besi İşletmelerinde Karlılık ve Verimlilik Analizleri Bu araştırma, Afyon İli sığır besi işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri yanında; işletmelerde, üretim sürecinde kullanılan girdi unsurlarının dağılımlarını, optimum kaynak kullanımındaki etkinlik derecesini, karlılık ve verimliliği artırmak için alınabilecek önlemleri tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini, ildeki sığır besi işletmeleri arasından tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 60 adet işletmeden anket yoluyla sağlanan 1999, 2000 ve 2001 yıllarına ait veriler oluşturmuştur. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, verimlilik analizleri için, Cobb- Douglas üretim fonksiyonu çoklu regresyon modeli oluşturularak tahmin edilmiş, karlılık analizleri için de rantabilite rasyolarından yararlanılmıştır. İşletmeler ölçekleri itibariyle; 1-20 baş hayvana sahip olanlar küçük ölçekli, 21-45 baş hayvana sahip olanlar orta ölçekli, 45 baş ve üzeri hayvana sahip olanlar da büyük ölçekli işletmeler olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca değerlendirmeler tüm işletmeler bazında da yapılmıştır. İldeki sığır besiciliğinde besi başı canlı ağırlığı 219 kg, besi sonu canlı ağırlığı 457 kg ve ortalama besi süresi de 194 gün olarak bulunmuştur. Ortalama günlük canlı ağırlık artışı 1,233 kg, kuru madde cinsinden yemden yararlanma da 9,57 kg olarak hesaplanmıştır. Araştırmada kullanılan girdi unsurlarının toplam girdi içerisindeki yüzde oranlan incelendiğinde; besi materyalinin yüzde 53,60; yem'in yüzde 29,95; işçilik'in yüzde 6,25; veteriner-sağlık giderlerinin yüzde 2,27; bakım-onarım ve amortisman giderlerinin yüzde 1,28 ve diğer giderlerin yüzde 6,47 oranında olduğu tespit edilmiştir. Rantabilite rasyolarına göre genel olarak en yüksek karlılık büyük ölçekli işletmelerde görülmekte, bunu da orta ve küçük ölçekli işletmeler izlemektedir. Model tahmin sonuçlan, orta ve büyük ölçekli işletmelerde ölçeğe göre artan, küçük ölçekli işletmelerde ise ölçeğe göre azalan getirinin mevcut olduğunu göstermektedir. Tüm işletmeler düzeyinde de ölçeğe göre artan getiri durumu saptanmıştır. Girdi unsurlarının her biri için hesaplanan Marjinal Değer Prodüktiviteleri tüm işletmeler üzerinden; besi materyalinde 0,84 TL, yemde 0,97 TL, işçilikte 1,08 TL, veteriner-sağlıkta 14,27 TL ve diğer giderlerde 0,99 TL olarak bulunmuştur. İşletmelerin fiili ve tahmini üretim değerlerinden yararlanılarak hesaplanan ortalama verimlilik endeksleri değerleri; küçük ölçekli işletmelerde 97,65; orta ölçekli işletmelerde 99,70 ve büyük ölçekli işletmelerde ise 100,92 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
91 SUMMARY The Profitability and Productivity Analyses of Cattle Fattening Enterprises in Afyon This study was aimed at investigating socio-economic characteristics of cattle fattening enterprises in Afyon Province and proportion of cost components in the total cost of production, assessing productivity and profitability of the enterprises, and determining measures to be taken for improvement of profitability and productivity. The data used in the study obtained with an interview survey from randomly selected 60 cattle fattening enterprises in the province in years 1999, 2000 and 2001. Productivity analyses were performed by estimating CobbDouglas production function using multiple regression analysis, and profitability of the enterprises were assessed by using the profitability ratios. The enterprises were grouped in to three categories, namely small scale (1-20 heads), medium scale (21-45 heads) and large scale (>45 heads). In addition, an evaluation was made at the aggregate of all enterprises. The initial live- weight was 219 kg/head at the onset of fattening, 457kg/head at the end of fattening. The average fattening period, daily live-weight gain and feed conversion ratio (as a dry matter) were calculated to be 194 days, 1,233 kg/head and 9.57 kg respectively. The proportions of cost of feed, labour, vets-and-meds, depreciation-repair- maintenance and miscellaneous expenses in the total cost accounted for 53.6, 29.95, 6.25, 2.27, 1.28 and 6.47 respectively. According to profitability ratios, highest profitability rates were obtained from large scale enterprises. This was followed by medium and small scale enterprises respectively. The estimated model results showed an increasing return to scale in the medium and large scale enterprises, whereas, a decreasing return to scale in the small scale enterprises. The result for an aggregate of all farms were found to be an increasing return to scale The marginal product values calculated for the aggregate of all enterprises were be 0.84 for purchased cattle, 0.97 for feed, 1.09 for labour, 14.24 for vets-and- meds, and 0.99 for the other costs. Average productivity indexes estimated by using the real and predicted production values of farms were calculated to be 97.65, 99.70 and 100.92 in small, medium and large scale enterprises respectively.