Vücudun değişik bölge ve sistemlerindeki abse materyallerinden üretilen mikroorganizmalar ve antibakteriyellere duyarlılığın araştırılması
The microorganisms isolated from different regions and systems of the body and the investigations of their susceptibility to antimicrobial agents
  1. Tez No: 123804
  2. Yazar: GÜNSELİ TUBA KABAKCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KIYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal duyarlılık, mikroorganizma, abse, kültür, predispozan faktör. 68, Antimicrobial susceptibility, microorganism, abscess, culture, predisposing factor 70
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Vücudun Değişik Bölge ve Sistemlerindeki Abse Materyallerinden Üretilen Mikroorganizmalar ve Antibakteriyellere Duyarlılığının Araştırılması. Bu çalışma vücudlarının değişik bölge ve sistemlerinde abse bulunan ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi ile T.C Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin çeşitli kliniklerine başvuran 51 hasta üzerinde yürütülmüştür. Abse örnekleri steril şartlarda ilgili hekimler tarafından alınmış, 30 dakika içinde Anabilim Dalımız laboratuvarına ulaştırılmasına özen gösterilmiş, makroskobik ve mikroskobik incelemeleri yapılmış, anaerob kültür için anaerobik jara konulmak üzere vitamin Ki ve hemin ile zenginleştirilmiş % 5 koyun kanlı Brucella agar, Brain Heart Infusion Broth (BHIB) ve thioglycollate (THIO) besiyerlerine; aerob kültür için % 5 koyun kanlı agar, Mc Conkey agar, BHIB besiyerlerine ve mantar araştırması için Saboraud Dextrose agar (SDA) besiyerlerine ekilmiştir. Bu arada mikobakteri açısından her bir örnekten üçü direkt olarak, diğer üçü homojenizasyon-dekontaminasyon işlemi yapıldıktan sonra olmak üzere toplam 6 adet Lowenstein- Jensen (L-J) besiyerine ekimler yapılmıştır. Ekim yapılan besiyerleri hergün kontrol edilmek üzere aerob olanlar 48 saat, anaerob olanlar 7 gün, L-J besiyerleri 8 hafta 37°C de inkübe edilmiş, SDA besiyerlerinden biri 37°C'de diğeri oda ısısında bir hafta bekletilmiştir. Üreme tespit edilen besiyerlerindeki koloniler incelenmiş, biyokimyasal yöntemler ile tiplendirilmiştir. L-J besiyerlerinde üreyen ve aside dirençli boyanma özelliğine sahip basillere konvansiyonel yöntemler yanında PCR ve gen-probe teknikleri de uygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen yüzeyel abseli 23 olgunun 18'ine ait kültürlerde üreme saptanmış ve izole edilen mikroorganizmaların 5*. aureus (11) E. coli (3), S. epidermidis (2), M. szulgai (1), P. anaerobius (1) şeklinde dağılım gösterdiği tesbit edilmiştir. Bu gruptaki 5 hastanın örneklerinde üreme olmamıştır. 67Derin abseli 28 olgunun 21 'inde üreme olduğu görülmüş, bu grup hastalardan izole edilen mikroorganizmalarda gram negatif basil hakimiyeti dikkati çekmiş, ilk sırayı P. aeruginosa (6) almış, daha sonra sırasıyla E. cloacae (3), E. aerogenes (3), S. aureus (2), S. epidermidis (1), E. coli (1), E. faecalis (1), A. xylosoxidans (1), A. baumanii (1), K. pneumoniae (1), A. fumigatus (1) izole edilmiştir. Kültürlerinde P. aeruginosa üreyen 6 hastanın 3 'ünde aynı anda E. cloacae, diğer 3 'ünde ise E. aerogenes izole edilmiştir. Bu arada Pott nedeni ile hastaneye başvuran 7 hastanın 5 'inde ve beyin abseli bir olguda M. tuberculosis complex bakterileri izole edilmiştir. Derin abseli 7 hastanın örneğinde üreme olmamıştır. Bu arada izole edilen bakterilerin antimikrobiyallere duyarlılık-dirençlilik paternleri de saptanmıştır. Mycobacterium genusundaki bakterilerin proporsiyon yöntemi ile antitüberküloz ilaçlara duyarlılıkları belirlenmiş ve tüm izolatların izoniasid, streptomisin, rifampisin ve etambutole duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Vücutlarının değişik bölge ve sistemlerinde abse bulunan kişilerden alman klinik örnekler üzerinde yapılan mikrobiyolojik incelemeler sonucunda; abse materyallerinde çok çeşitli mikroorganizmaların ürediği tespit edilmiş, bu olgularda kültür yapmanın gerekliliği ortaya konmuş, diğer infeksiyon hastalıklarında olduğu gibi bu grup hastalarda da infeksiyona yol açan etkenin saptanması ve antimikrobiyal ajanlara duyarlılığının tespit edilmesinin tedavide başarıyı arttıracağına dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Microorganisms Isolated from Different Regions and Systems of the Body and the Investigations of Their Susceptibility to Antimicrobial Agents. The present study was carried out on 51 patients who referred to Ibn-i Sina Hospital of Ankara University Medical Faculty and Turkish Republic Ministry of Health, Ankara Numune Education and Research Hospital because of the presence of abscess on their different regions and/or systems of the body. Abscess samples were transferred to the Microbiology laboratories in 30 minutes under sterile conditions. Following macroscopic and microscopic examination, samples were inoculated on to plates containing Brucella agar with 5 % sheep blood (vitamin Kj + hemin), Brain Heart Infusion Broth (BHIB), thioglycolate broth (THIO) and put into anaerobic jar. At the same time, the samples were also inoculated onto plates containing 5 % sheep blood agar, Mc Conkey agar, BHIB for aerobic culture and Sabouraud Dextrose agar for yeast isolation. Meanwhile homogenized and decontaminated samples were inoculated on Lowenstein- Jensen broth for mycobacterium recovery. The plates used for the isolation of the aerobic bacteria were incubated at 37°C for 48 hours, the plates used for anaerobic culture were kept for 7 days and kept for 8 weeks for recovery of mycobacterium. The samples which exhibited growth were investigated with biochemical methods, PCR and gen-probe methods for the identification of mycobacterium. Microorganisms were found in 18 of 23 samples of cases with superficial cutaneous abscess whereas 5 samples gave no growth. The most commonly isolated microorganism was S. auerus (11), E. coli (3), S. epidermidis (2), M. szulgai (1), P. anaerobius (1) as follows. The 21 of 28 cases with profound abscess showed growth whereas 7 showed no growth. The most commonly isolated microorganisms were gram negative rods. The isolated microorganisms were P. aeruginosa (6), E. cloacae (3), P. aeruginosa, E.aerogenes (3), S. aureus (2), S. epidermidis (1), E. coli (1), E. faecalis (1), A. xylosoxidans (1), A. baumanii (1), K. pneumoniae (1) and A. fumigatus (1). P. aeruginosa was isolated with E. cloacae in three cases and with 69E.aerogenes in three cases. M. tuberculosis complex was isolated from the 5 of 7 patients who referred to the hospital because of Pott's disease and M. bovis was isolated from one patient who has brain abscess. Seven of 28 cases with profound abscess showed no growth. The susceptibility and resistance patterns of the isolated bacteria for the antimicrobial agents were determined. The susceptibility to antituberculosis drugs of the bacteria in Mycobacterium genus were determined with proportion technique and all the isolates were found to be susceptible to isoniazid, streptomycine, rifampin and ethambutol. Microbiologic investigations of the clinical specimens from different regions and/or systems of the patients with abscess showed growth of various kinds of microorganisms and the necessity of cultures has been demonsrated. Furthermore, it has been emphasized that the detection of the causative agent and its sensitivity to antimicrobial agents for this patient group would increase the success of the treatment as well as for the other infectious diseases.