Sitotoksik antibiyotik kullanımına bağlı gelişen kardiyak toksisitenin erken belirlenmesinde plazma BNP, cTnI ve antioksidan potansiyel değerleri
Plasma BNP, cTnI and antioxidant potential values in early determination of cardiac toxicity due to cytotoxic antibiotic usage
  1. Tez No: 123809
  2. Yazar: BEDİRHAN ERKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Kardiyoloji, Biochemistry, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan potansiyel, beyin natriüretik peptid, kardiyak troponin, kardiyotoksisite, sitotoksik antibiyotik, Antioxidant potential, brain natriuretic peptide, cardiac troponin, cardiotoxicity, cytotoxic antibiotic
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
86 ÖZET Sitotoksik Antibiyotik Kullanımına Bağlı Gelişen Kardiyak Toksisitenin Erken Belirlenmesinde Plazma BNP, cTnl ve Antioksidan Potansiyel Değerleri Çalışmamızda, sitotoksik antibiyotik içeren kemoterapi protokolleri ile tedavi edilen çocukluk çağı lösemilerinde kümülatif ilaç dozuyla ekokardiyografik olarak belirlenen sistolik ve diyastolik kardiyak fonksiyonlar ve plazma BNP, cTnl, antioksidan potansiyel değerlerleri karşılaştırılarak erken kardiyotoksisitenin tespitinde plazma BNP, cTnl ve antioksidan potansiyel değerlerinin tanı kriteri olup olamayacağının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla ALL tanısı ile izlenerek sitotoksik antibiyotik grubu kemoterapi içeren tedavi protokolleri uygulanan, yaşları 1 ile 16 arasında olan 29 lösemili hasta çalışma grubu olarak kullanıldı. Çalışma grubundan alınan kanların plazmaları ayrılarak BNP (IRMA ve IFMA yöntemleri ile), cTnl, TAOS (manuel ve otomatik olarak) ve AOP çalışıldı. Hasta grubu aldıkları ilaç dozları bakımından 200 mg/m2'nin altı ve üstü olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gruplara göre ilaç dozu arttıkça, ekokardiyografik sistolik LVEF ve FS değerlerinin azaldığını (LVEF için r2=0,2327 ve FS için r =0,251), diyastolik değerlerde (E/ A) değişiklik olmadığını gözlemledik. Diğer taraftan plazma BNP düzeyinin arttığını (IRMA için r2=0,246 ve IFMA için r2=0,184), plazma cTnl düzeyinde değişiklik olmadığını, plazma TAOS düzeyinin azaldığını (manuel TAOS için 1^=0,28 ve otomatik TAOS için r2=0,317), plazma AOP düzeyinde değişiklik olmadığını saptadık. Plazma BNP miktarı yükseldikçe LVEF ve FS değerinin düştüğünü (LVEF için 1^=0,25 ve FS için r2=0,195) saptadık. Gerek BNP IRMA ve IFMA (1^=0,93) yöntemleri gerekse TAOS manuel ve otomatik (1^=0,918) yöntemlerde birbirleri ile tam uyum içerisinde olduklarını saptadık. Sitotoksik antibiyotik kullanımına bağlı gelişen kardiyak toksisitenin erken belirlenmesinde plazma BNP ve TAOS testleri; uzun, pahalı ve uzmanlık gerektiren bir kısımda invaziv olan diğer tam testlerinin azaltılması veya eliminasyonuna sebep olacak, tam süresini kısaltacak, erken tam sayesinde komplikasyon insidansını azaltacak, tedavi cevabı hakkında bilgi verecek getirilere aday olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
87 SUMMARY Plasma BNP, cTnl and Antioxidant Potential Values in Early Determination of Cardiac Toxicity Due to Cytotoxic Antibiotic Usage In our study, it has been intended to investigate if cumulative drug dosage, echocardiographically determined systolic and diastolic cardiac functions and plasma BNP, cTnl and antioxidant potential values can be used as diagnostic criteria in childhood leukemia that were treated with chemotherapy protocols containing cytotoxic 4antibiotics. For this purpose, 29 patients with leukemia who have been followed with ALL diagnosis and who were administered a treatment protocol containing chemotherapy of cytotoxic antibiotics, ranged between 1 and 16 years of age were used as the study group. BNP (by IRMA and IFMA methods), cTnl, TAOS (manually and automatically) and AOP were studied in plasma samples from the study group. Patient group has been divided into two subgroups for drug doses below and over the 200 mg/m2. According to the groups, we determined that as the drug dose increased echocardiographic systolic LVEF and FS values decreased (for LVEF r2=0,2327, FS r2=0,251), we didn't observe any change in the diastolic values (E/A) for these parameters. On the other hand plasma BNP levels increased significently (for IRMA r2=0,246 and for IFMA 1^=0,184), there was no change in plasma cTnl levels, plasma TAOS levels decreased (for manual TAOS r2=0,28 and for automatic TAOS 1^=0,317) and there was no change in plasma AOP levels. We observed increased levels of plasma BNP as LVEF and FS values decreased (for LVEF ^=0,25 and for FS r2=0,195). Both BNP IRMA and IFMA methods (r2=0,93) and manual and automatic TAOS methods (^=0,9 1 8) were found to be in complete harmony with each other. Plasma BNP and TAOS tests in the early determination of cardiac toxicity due to cytotoxic antibiotic use are thought to be a candidate for gains that couse reduction and elimination of other diagnostic tests, some parts of which require speciality, shorten the diagnosis time, decrease the complication incidence due to early diagnosis and provide information about therapeutic response.