Nozokomiyal diyarede gaitada clostridium difficile varlığının EIA yöntemiyle araştırılması ve risk faktörlerinin belirlenmesi
- Tez No: 118424
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞABAN ESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Nozokomiyal diyare, C. difficile, EIA 37, Nosocomial diarrhea, C. difficile, EIA 38
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 446
Özet
ÖZET C. difficile antibiyotik tedavisi alan ve hastanede takip edilen hastalarda diyare ve kolit salgınlarıyla birliktedir. Hastanede kişiden kişiye geçişle ilgili deliller olmakla birlikte çevresel kontaminasyon ve sağlık çalışanlarının ellerinde taşıyıcılık gösterilmiştir. C. difficile sağlıklı erişkinlerin yaklaşık % 3 'nün gaita florasında bulunmaktadır. Bununla birlikte hastanede takip edilen hastalarda asemptomatik kolonizasyon oranı % 15-25'dir. C. difficile toksinlerini belirlemek için altın standart hücre kültürüyle sitotoksin aranmasıdır. Fakat testin pahalı olması ve 24-48 saatte sonuç vermesi dezavantajlarıdır. EIA sitotoksin testine göre yapılması kolay, daha ucuz ve 2-6 saatte sonuç veren bir testdir. EIA' in duyarlılık ve özgüllüğü yüksektir. Çalışmamızda, diyare gelişen ve hastanede takip edilen 50 hastada C. difficile toksin A/B EIA ile araştırıldı. 50 hastanın 1 1 (% 22)'de C. difficile toksin A/B EIA'le pozitifdi. Çeşitli çalışmalarda yaşlılık, altta yatan ciddi hastalığın varlığı, penisilin ya da sefalosporin kullanılması, gastrointestinal uyarıcılar, laksatifler veya enema gibi faktörler C. difficile'ye bağlı diyarede risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda CDAD için risk faktörleri olan yaş, cinsiyet, hastanede kalış süresi, antibiyotik kullanımı ve süresi, kemoterapi ve steroid kullanımı, altta yatan ciddi hastalık ve nazogastrik tüp varlığı araştırıldı. Diyareli grupta risk faktörü olarak antibiyotik tedavi süresi kontrol grupla karşılaştırıldığında anlamlı bulundu. Sonuç olarak C. difficile nozokomiyal diyarede önemli bir etkendir. Yüksek mortaliteye sahip psödomembranöz enterokolite ve hastanede salgınlara neden olması bakımından araştırılmalıdır. Tamda EIA ucuz ve yapılması kolay bir testdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Clostridium difficile has been associated with outbreaks of diarrhea and colitis in hospitalized adults receiving antimicrobial therapy. In addition, limited evidence of person to person transmission in the hospital has been gathered, and both environmental contamination and carriage of the organism on the hands of health care workers have been documented. C. difficile is estimated to form part of the fecal flora of approximately 3 % of healthy adults. In hospitalized adults, however the rate of asymptomatic colonization ranges from 15 to 25 %. The gold standard diagnotic test to identify C. difficile toxins in the stool of patients is the tissue culture cytotoxicity assay. But the main disadvantages of cytotoxicity assay are that it is relatively expensive and it is slow requiring incubation of the fecal filtrate for 24 to 48 hours. The advantages of EI A are that it is easier to perform than cytotoxicity test, it is relatively inexpensive, result may be available within 2 to 6 hours and it has high specifity and sensitivity. In our study, the stool samples of 50 hospitalized patients with diarrhea were researched for C. difficile toxin A/B by using EIA. EIA for C. difficile toxin A/B was positive in 1 1 patients (22 %) of 50 patients with diarrhea. Risk factors significantly associated with C. difficile associated diarrhea in several studies were older age, more severe underlying illness, the use of penicillins or cephalosporins, gastrointestinal stimulants, stool softeners or enemas. In our study we researched risk factors for C. difficile associated diarrhea that they are patient age, sexuality, length of stay in hospital, antibiotic use, the period of antibiotic use, chemotherapy and steroid use, severity of underlying disease, presence of nasogastric tube. Period of antibiotic use was found significant in patients with diarrhea when compared with control group. In conclusion C. difficile is important agent in nosocomial diarrhae. It should researched because of caused to pseudomembranous enterocolitis with high mortality and associated outbreaks of diarrhea and colitis in hospitalized patients. Use of EIA in diagnose is easy to perform and inexpensive.