Çürüğe karşı süt dişi pulpasının biyolojik cevabının araştırılması
Researching the biological response of primary tooth pulp towards decay
- Tez No: 123820
- Danışmanlar: PROF.DR. LEYLA DURUTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: süt dişi”“lenfosit subsetleri”“diş çürüğü”“kök rezorpsiyonu”“diş pulpası”, primary tooth”“Lymphocyte subsets”“dental caries”“root resorption”“dental pulp”
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
104 ÖZET Çürüğe Karşı Süt Dişi Pulpasının Biyolojik Cevabının Araştırılması Süt dişi pulpa hastalıklarının klinik bulgularının, mevcut histopatolojik durum ile uyumlu olmadığını gösteren pek çok çalışmanın olması süt dişi pulpasının çürüğe cevabının araştırılmasında daha hassas ve cevabı oluşturan ve etkileyen mekanizmaların anlaşılmasında daha açıklayıcı yöntemlere ihtiyaç duyulduğunu düşündürmektedir. Ayrıca, süt dişlerinde fizyolojik kök rezorpsiyonunun başlamasından dişin düşmesine kadar süren dönemde pulpanın savunma ve iyileşme potansiyelinde gözlenen değişiklikler hakkında da henüz tam bir fikir birliği oluşmamıştır. Fizyolojik kök rezorpsiyonun başlamasıyla süt dişlerinde sürekli dişlerdeki gibi yaşlanma belirtilerinin görüldüğü ve pulpanın iyileşme kapasitesinin azaldığı yönündeki görüşlere karşılık, pek çok araştırıcı, süt dişinin düşmesine kadar geçen süre boyunca pulpanın, genç sürekli dişlerle ortak özelliklerini koruduğunu ve iyileşme kapasitesinin azalmadığını belirtmektedirler. Farklı hücre tiplerini yüzey reseptörlerine göre tanıyarak işaretleyen monoklonal antikorların yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte yapılan birçok çalışmada; sağlıklı, çürüklü, pulpitisli ve periapikal lezyonlu sürekli diş pulpalarında immün sistem hücrelerinin varlığı, bu hücreler arası etkileşimler ve pulpa savunma mekanizmalarının niteliği araştırılmış ancak süt dişi puipasının immün hücre içeriği hakkındaki bilgi Kannari ve ark.'nın (1998) yaptığı ve süt dişi pulpasında bulunan, antijen sunma özelliğine sahip MHC sınıf II antijen taşıyan hücrelerin fizyolojik kök rezorpsiyonu sırasında odontoklastik aktiviteyi indüklediğine ilişkin çalışmayla sınırlıdır. Bu nedenle biz, çürüksüz ya da çeşitli derinlikte çürük lezyonu olan ve kök rezorpsiyonunun farklı aşamalarında bulunan süt dişlerinin pulpalarının immün hücre içeriğini gözleyerek, pulpanın savunma potansiyelini ve kök rezorpsiyonunun buna olan etkisini değerlendirmeyi amaçladığımız bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti AD polikliniğine başvuran, sistemik açıdan tamamen sağlıklı bireylerden oluşan 38 çocuk hastanın anamnez, klinik ve radyolojik muayene bulgularına göre, pulpası sağlıklı, ortodontik çekim endikasyonu olan 49 süt kesici ve azı dişi pulpası flow sitometrik immün hücre analizi ile incelendi. Bunun için, anamnez ve ayrıntılı klinik muayne kayıtları oluşturulan dişlerden mümkün olduğunca standart koşullarda alınmış bite-wing radyografiler üzerinde çürük derinlikleri belirlendikten sonra dişler çekildi ve kök boyları ölçülerek rezorpsiyon düzeyleri belirlendi. Bir rond frez yardımıyla üzerlerine açılan oluklardan dişler kırılarak çıkarılan pulpa dokusu B, T, T4, T8 ve NK lenfosit populasyonlarına yönelik monoklonal antikorlarla boyanarak Flow Sitometre cihazında immün hücre analizleri yapıldı. Buna göre fizyolojik kök rezorpsiyonun düzeyi ve mevcut çürük lezyonlarının derinliğine göre gruplandırdığımız dişlerin tümünde B, T, T4, T8 ve NK hücrelerinin bulunduğunu, T lenfositlerin ortamdaki en belirgin lenfoid hücreler olduğunu105 ve T8 lenfositlerin her zaman T4 lenfositlerden fazla olduğunu gözledik. Çürük derinliği pulpaya yaklaştıkça T ve B lenfositlerde görülen artış süt dişi pulpasının immün sisteminin çürüğün erken aşamalarından itibaren cevap oluşturmaya başladığını ve bu cevabın çürüğün pulpaya yaklaşmasıyla belirgin hale geldiğini göstermektedir. Antijene spesifik immün cevap oluşturmayıp yaralı doku hücrelerinin yok edilmesinde rol oynayan NK hücrelerinde, bir doku yıkımı olarak değerlendirilebilecek fizyolojik kök rezorpsiyonuyla ilişkili olarak gözlediğimiz artış ise NK hücrelerin görev özelliklerine uygun bir bulgu olup, bu hücrelerin rezorpsiyon sürecinde önemli fonksiyonlara sahip olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak; immün dengenin sağlanmasında büyük önem taşıdığı bilinen T4/T8 oranının hiçbir grupta belirgin şekilde değişmemiş olması, B lenfositlerdeki artışın belirgin konumda olmaması ve T lenfositlerin daima çoğunlukta kalması nedeniyle pulpada geri dönüşümsüz patolojilerin varlığını gösteren bir indeks olabileceği ifade edilen B/T oranının hiçbir grupta belirgin şekilde artmaması, süt dişi pulpasının ilerleyen kök rezorpsiyonuna rağmen hala savunma potansiyelini koruduğu ve iyileşme kapasitesinin azalmadığı izlenimini vermektedir.
Özet (Çeviri)
106 SUMMARY Researching the Biological Response of Primary Tooth Pulp Towards Decay There are many studies which show that the clinical findings of primary tooth pulp diseases are not consistent with the present histopathological conditions. This suggests that more expalanatory and sensitive methods are needed in order to understand the mechanisms constituting the reply of the primary tooth pulp towards decay. There is also no common view concerning the changes observed in the defence and healing potential of the pulp during the period between the beginning of physiological root resorption in primary teeth until shedding of the tooth. Although there are opinions that, with the beginning of physiological root resorption a decrease of the recover capacity of the pulp along with aging indications such as those observed in permanent teeth can be seen, many researchers claim that during the period that ends with shedding of the tooth, the pulp preserves its common features with young permanent teeth and that its recovering capacity does not diminish. By the wide-spread use of monoclonal antibodies that detect different cell types by their surface receptors and mark them, many studies conducted, the presence of immune system cells in healthy or decayed permanent teeth pulps, and the pulps of permanet teeth with pulpitis and periapical lesions, the interactions of these cells and the characteristics of the pulp defence mechanism was examined. However, information regarding the immune cell content of the primary tooth pulp is limited with the study of Kannari et al. (1998) that claims that the MHC class II antigen presenting cells capable of offering antigens and located in the primary tooth pulp induce odontoclastic activity during physiological root resorption. The aim of this study is the evaluation of the pulp defence potential and the effect of root resoprtion on this defence by observing the immune cell content of primary teeth with no decays or with decay lesions in different stages of root resorption. For this purpose we examined the pulps of 49 primary incisor and molar teeth of 38 children who were completely healthy from a systemic aspect and who had applied to the Ankara University, Faculty of Dentistry, Pedodonti AD clinic, with flow cytometric immune cell analysis. According to clinical and radiological examination findings the pulp of these 49 primary incisors and molar teeth were healthy were extracted by orthodontic reason. Thus, history and detailed clinical examination records were prepared for the teeth and after decay depth was determined on their bite-wing radiographies taken under as standard as possible conditions, the teeth were extracted and resorption levels were determined by measuring root lengths. With the aid of a rond bur the teeth were broken and the pulp tissue taken out and stained with monoclonal antibodies aiming B, T, T4, T8 and NK lymphocyte populations, and afterwards their immune cell analyses were accomplished in a Flow Cytometer. We observed that all teeth classified according to their physiological root resorption level and the depth of their decay lesions had B, T, T4, T8 and NK cells, that T lymphosites were the predominant lymphoid cells in the enviromnent and that the number of T8 lymphocytes was always107 higher than the number of T4 lymphocytes. The fact that the number of T and B lymphocyts increases as the decay depth approaches the pulp, shows that the immune system of a primary tooth pulp begins to form a reply as from the earliest stages of decay and that this reply becomes more manifest as the decay approaches the pulp. In NK cells which do not form an antigen-specific immune response and which are a factor in the termination of injured tissue cells, we observed an increase related with a physiological root resoprtion that can be evaluated as a tissue destruction. This finding is consistent with the mission features of NK cells and might suggest that these cells have important functions in the resorption process. Finally, because the T4/T8 proportion known for its importance in ensuring the immune balance did not show a significant change in any group, the increase in B lymphocytes was not significant, and T lymphocytes always constituted the majority, the B/T proportion which is believed to be in index for the presence of irreversible pathologies in the pulp did not increase significantly in any group. This suggest that, even though there is an advancing root resorption, the primary tooth pulp preserves its defence potantial and that the recovering capacity of the pulp does not diminish.