Adli olaylarda video imaj işleme teknikleri
Video image processing techniques in criminal cases
- Tez No: 123844
- Danışmanlar: PROF.DR. MAKSUT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dijital görüntü, piksel, güvenlik video görüntüleri, görüntü iyileştirme, Digital image, pixel, surveillance video images, image enhancement
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
102 ÖZET Adli Olaylarda Video İmaj İşleme Teknikleri. Görüntü işleme alanında geliştirilen yeni teknolojiler Adli Bilimleri bir çok yönden etkilemiştir. Güvenlik Kamera sistemleri vasıtasıyla bazı suçlar bir video kaset üzerine kaydedilebilir ve bu kasetler mahkemelerde de bir delil olarak kullanılabilir. Mahkemeler ve Emniyet Birimleri çoğunlukla video görüntülerinin daha belirgin hale getirilmesini ve bir şüpheli video görüntüsü ile karşılaştırmak için bu görüntülerinin iyileştirilmesini istemektedirler. Güvenlik kamera görüntüleri genellikle düşük kalitededir. Buna, ışık durumları, sistemin çözünürlüğü ve kasetin yıpranması sebep olmaktadır. Bundan dolayı Video kasetler gürültü, düşük ışık seviyedeki ortamlar, hareket bulanıklığı ve zaman tabanlı eş zamanlama bozukluklara maruz kalmaktadırlar. Bütün bu sorunlar Adli Bilimler Görüntü İşleme teknikleri ile başarılı bir şekilde giderilmektedir. Bu çalışmanın amacı Kriminal Adalet sisteminde Dijital Görüntü İşlemenin kullanımı için tavsiyelerde bulunmak, rehberlik yapmak ve bir mahkemede delil olarak Adli bilimler görüntü konularının başarılı bir tanıtımım sağlamaktır. Bu çalışma her bir ana işlemin avantaj larını, dezavantaj larını ve mevcut kullanım sınırların kısa bir şekilde tanıtımlarını içermektedir. Bu çalışmada, Dijital Fotoğraf görüntülerinin temel özellikleri anlatılmış ve sonra bozulmuş video ve film dizilerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için metotlar tanıtılmıştır. Bir çok Görüntü İşleme Yazılım Paketlerinde yaygın olarak gerçekleştirebileceğiniz görüntü iyileştirme teknikleri gösterilmiş ve nasıl çalıştıkları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
103 SUMMARY Video Image Processing Techniques in Criminal Cases. The development of new techniques in image processing has much influence on forensic science. By the number of camera surveillance systems that are installed it sometimes happens that a crime is recorded on videotape. If this occurs the tape can be used as evidence in courts. The courts and Law Enforcement often ask for image processing of the tape itself, to get a clearer image of the tape, and of comparison of the video images with a suspect. Surveillance video images often have a poor quality. This is caused by light conditions, the resolution of the system and tape wear. For these resons VCR tapes suffer noise, low light level environments, motion blur, and time base synchronization problems. All these situations have been successfully resolved by forensic image processing techniques. The purpose of this study is to provide recommendations and guidelines for the use of digital image processing in the criminal justice system and to ensure the successful introduction of forensic imagery as evidence in a court of law. This study includes brief descriptions of advantages, disadvantages and potential limitations of each major process. In this study the fundamental properties of the digital photographic image have explored and then methods for enhancing and restoring corrupted video and film sequences have described. Image enhancement routines that are commonly available in many image processing software packages have explored and explained how they work.