Seyahat belgelerinde sahtecilikler ve bunların tespitinde bilgisayarlı arşiv sisteminin kullanılması
The forgeries on travel documents and to determine such kind of documents by using computerized archive system
- Tez No: 123845
- Danışmanlar: PROF.DR. MAKSUT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Seyahat Belgesi, Pasaport, Vize, Kimlik Belgeleri, Sahtecilik, Güvenlik Özellikleri
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
139 ÖZET Seyahat Belgelerinde Sahtecilikler ve Bunların Tespitinde Bilgisayarlı Arşiv Sisteminin Kullanılması. Uluslar arasında seyahat eden kişinin kimliğini belirlemeye yarayan pasaport, vize ve kimlik belgeleri bir ülkeye giriş veya çıkış için ihtiyaç duyulan belgelerdir. Bu yüzden, sahteciliğe başvurmak kimliklerini gizlemek veya seyahat edebilmek için terörist, suçlu ve uyuşturucu kaçakçıları için bir gereksinimdir. Hudut kapılarında görev yapan görevliler, çok farklı ve kendine özgü özellikleri olan bir görevi icra etmektedirler. Bu nedenle eğitimleri, çalışma şartları ve teknik cihazları diğer görevlilerden çok farklı olmak zorundadır. Bir seyahat belgesinin orijinal olup olmadığını araştırmanın en etkili yolu, onu orijinal bir örnekle karşılaştırmaktır. Bu çalışmada, seyahat belgeleri üzerindeki güvenlik özellikleri, belgelerin kontrol çeşitleri ve hudut kapılarında belge inceleyen görevlilerin özellikleri ve düşünceleri ele alınmış ve meydana çıkan sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Ayrıca, hudut kapılarında çalışan görevlilerin branşlaşmaları, atama ve yer değiştirmelerinin hudut kapıları arasında yapılmasının gerek ve önemi üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak; Pasaport kontrol görevlilerinin icra ettikleri görevin, hudut kapılarında ve diğer birimlerde görev alan personelden çok farklı olduğu bilinmeli ve eğitimleri, örnek belgelerin temini, teknik cihaz yönünden desteklenmeleri, branşlaşma, çalışma şartları ve lisan sorunları gibi temel problemlerin çözümlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
140 SUMMARY The Forgeries on Travel Documents and to Determine Such Kind of Documents by Using Computerized Archive System. Passports-Visas-Identity Cards, used in the way of determination of passengers crossing the borders among the countries, are very essential documents that are needed so as to entry to a country or exit from a country. Therefore, These kinds of documents are used by some criminals involving terrorism, illegal immigration, organized crimes, drug smuggling and other serious crimes in order to disguise their identity. The police officers responsible for checking passports at the airports have been caring out very important specialized mission. For that reason, their training, working conditionals and technical equipments used by them should be different from those of other police officers. The effective way whether a travel document is genuine or counterfeit is to compare it with an original specimen. In this study, security features and checking methods of travel documents are analysized as well as thoughts and experiences of the police officers responsible for checking travel documents, and also are proposed some suggestions for effective solutions in the light of arising problems. In addition, it is focused on the importance and requirement in this study that the procedure of specialization and appointments of the personnel should be tackled between airports. As a conclusion; It is noticed that the mission of officers checking passports at the airports are remarkable different from the other police officers. They should be supported by regular and comprehensive trainings, original specimens as a comparing material and latest technical equipments. Also, the main problems on specialization, working conditionals, foreign language of them should be solved in an effective way. KEY WORDS: Travel documents, Passport, Visa, Identity card, Forgery, Security features.