Kök hücre nakli alıcı ve vericileri arasındaki kısa rastgele tekrar bölgelerindeki alelik farklılıkların gen sekans ve tarama analiz yöntemleri ile saptanması ve hastalıklarla ilişkilendirilmesi
Detection and comparison of allellic differences in short tandem repeat regions between stem cell donor and recipient pairs using gene sequence and scan analysis
  1. Tez No: 123848
  2. Yazar: MUSTAFA YAZMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL BEKSAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Sekansa dayalı tiplendirme, mikrosatellit polimorfizmi, kök hücre transplantasyonu, Sequenced based typing, microsattellit polymorphism, stem cell transplantation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 465
Özet
59 ÖZET Kök Hücre Nakli Alıcı ve Vericileri Arasındaki Kısa Rastgele Tekrar Bölgelerindeki Allelik Farklılıkların Gen Sekans ve Tarama Analiz Yöntemleri ile Saptanması ve Hastalıklarla İlişkilendirilmesi Kök hücre transplantasyonundan sonra alıcı ve verici kaynaklı hücrelerin ayırt edilmesi engrafman sürecinin saptanmasında önemlidir. Hemopoetik hücre kimerizmi doku reddi ve hastalık nüksünün belirlenmesinde yardımcı rol oynar. Bu amaçla kullanılabilecek yöntemler alıcı verici kan grupları farklılıkları veya daha duyarlı olarak mikrosatellit veya kısa rastgele bölge farklılıklarının saptanmasıdır.Hasta ve vericiler arasındaki mikrosatellit bölge farklılıkları hastalık etiyoloj isine yönelik olarak araştırılmamıştır. Bu tez çalışmasının amacı bu hematolojik malign hastalıklarda mikrosatellit bölge polimorfizm tipleri alıcı ve verici ile hastalıklar arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada AÜTF hematoloji laboratuvarında 1 1 bölge (D3S1358, HUMvWA, D16S539, D2S1338, D8S1179, D21S11, D18S51, D19S433, HUMTHOl, FGA ile AMELOGENİN) ile STANFORD Üniversitesinde ise 9 bölge ( D1S533, CSFİPO, HUMvWA, D21S11, D7S769, SE33, HUMTHOl, HUMARA ve HUMFES) bölgeleri incelenmiş ve bulgular Stanford üniversitesi doku tiplendirme laboratuarı verileri ile direktör onayı alınarak karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Stanford üniversitesi sonuçları değerlendirildiğinde en yüksekten en zayıfa doğru sıralanacak olursa D1S533 (++++), HUMvWA, D7S769, SE33, HUMTHOl, HUMARA ve CSFİPOl (+++), HUMFES'in (+) birbirlerinden farklı olarak ayırt ettirici olduğu görülmektedir. Her hastalık grubunda bölgelerin ayırt ettirici güçleri incelendiğinde ise AML'de en ayırtettirici olan bölge D7S769 olup % 61 farklılık göstermektedir. KLL'de ise olgu sayısı az olup yorum yapılmaması daha doğrudur. Ancak dikkat çekici olan 5 olgunun beşinde de D1S533 bölgesinde alıcı ve kardeş arası farklılığın gözlenmiş olmasıdır.60 AÜTF ve Stanford'da çalışılan ve ortak olan lokuslardaki ayırt ettiricilik gücü değerlendirildiğinde ise AÜTF' de çalışılan hastalarda HUMTHOl (++) ile öne çıkarken Stanford üniversitesi sonuçlarında HUMARA ile D21S11 (++) ayırt ettiricilik gücüne sahip oldukları görülmektedir. Farklı populasyonlarda polimorfizm de farklılık olabileceği göz önüne alınarak daha geniş kapsamlı araştırma ile burada saptanan hastalık polimorfizm ilişkisi (KML- CSFİPO, D21S11; KLL- D1S533, HUMvWA, D7S769; MM- HUMTHOl ve NHL-HUMARA) düşündüren bölgelerin incelenmesinde yarar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
61 SUMMARY Detection and Comparison of Allellic Differences in Short Tandem Repeat Regions between Stem Cell Donor and Recipient Pairs Using Gene Sequence and Scan Analysis To monitor engraftment differences between donor and host cells are required to be able to describe chimerism. Since HLA similarity is a requisite gender or blood group antigen differences as well as allelic differences outside the HLA region help in achiving this goal. In patients when sex or blood group matches are present the only tool for chimerism detection is based on molecular methods such as VNTR, STR or sequence based allelic differences (polimorphisms). Microsattellite polymorphisms have been used for this purpose successfully. During the last two decades association between HLA antigens and recently alleles and certain disease have been defined. The susceptibility genes for leukemia and cancer still is a major area of interest. The aim of this study was to investigate the association between mictosattellite allel polimorphisms and donor-recipient disparities. 220 patients transplanted at Stanford Medical Center and 11 patients transplanted at Ankara University were included in this study. Analysis of The Stanford University results showed that the highest informativity locus is D1S533 (++++) followed by HUMvWA, D7S769, SE33, HUMTHOl, HUMARA ve CSF1P01 (+++) resulting by the lowest informative locus with HUMFES'in (+). We have screened 11 different locus at AÜTF hematology laboratory (D3S1358, HUMvWA, D16S539, D2S1338, D8S1179, D21S11, D18S51, D19S433, HUMTHOl, FGA and AMELOGENIN) while at STANFORD University 9 locus have been analyzed ( D1S533, CSF1PO, HUMvWA, D21S11, D7S769, SE33, HUMTHOl, HUMARA ve HUMFES). When we analyzed the disease groups AML has an informativity for locus D7S796 by 61%. For CLL although having the smallest group of patients, interestingly all the patients are informative for D1S533 locus.62 Comparing the results of AUTF and STANFORD University on the common locuses; HUMTHOl was found to be informative for AUTF patients while HUMARA and D21S1 1 was informative for Stanford University patients Considering that different populations should have different type of polymorfism the results that we have found should be carried over with bigger group of patients in order to show the relationship between microsattelite polmorfisms and diseases.