Köpeklerde ön çapraz bağ kopuklarının paatsama ve modifiye utrecht tekniği ile sağaltımlarının klinik sonuçlarının değerlendirilmesi
The clinical evaluation of cranial cruciate ligament rupture treatment with paatsama and modified utrecht techniques
  1. Tez No: 123849
  2. Yazar: AYŞE YAZICI AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARKUN CANDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Paatsama Tekniği, Modifiye Utrecht Tekniği, ön çapraz bağ, köpek, Paatsama Techique, Modified Utrecht Technique, Cranial cruciate Ligament, dog
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
84 ÖZET Köpeklerde Ön Çapraz Bağ Kopuklarının, Paatsama ve Modifiye Utrecht Tekniği İle Sağaltımlarının Klinik Sonuçlarının Değerlendirilmesi Bu çalışmada; köpeklerin ön çapraz bağ kopukları, Paatsama ve Modifiye Utrecht Teknikleri kullanılarak sağaltıldı. İki teknik, İllinois Üniversitesi Değerlendirme skalasına göre değerlendirilerek, klinik sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini; rastgele seçilen, değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki 20 köpek oluşturdu. Köpekler rasgele seçilerek 10'arlı farklı iki gruba ayrıldılar. Grup I (n=10) deki köpeklere Paatsama Tekniği, Grup II (n=10) deki köpeklere ise Modifiye Utrecht Tekniği uygulandı. Olgular postoperatif 1., 2., 3., 4., 5., 6., aylarda İlliniois üniversitesinin değerlendirme kriterlerine göre klinik muayeneleri yapılarak istatistiki olarak değerlendirildiler. Çalışma sonunda; sağaltılan tüm olgularda tam klinik iyileşme sağlandı. İki teknik klinik olarak topallık, ağrı, ekstremiteyi kullanma, ekstremiteye yük bindirme kriterlerine göre değerlendirildiler. İki tekniğin uygulanış yollarının farklı olmasına rağmen topallık semptomunun ortadan kalkması süresi açısından tekniklerin birbirlerine herhangi bir avantaj sağlamadıkları belirlendi. Kronik değerlendirilen ve dejeneratif değişiklerin tespit edildiği olgularda ise iki tekniğin klinik başarı süreleri arasında fark tespit edilmedi. Paatsama Tekniğinde tam fonksiyonel iyileşme bütün değerlendirme kriterlerinde 3. ayda sağlandı. Modifiye Utrecht Tekniğinde ise, ektremiteye yük bindirme ve ağrı kriterlerine göre bütün olgularda 2. ayda tam fonksiyonel iyileşme sağlandığı tespit edildi. Sonuçta, Modifiye Utrecht Tekniğinin Paatsama Tekniğine göre; ağrı, ekstremiteyi kullanma ve ektremiteye yük bindirme kriterleri bakımından daha kısa sürede başarılı sonuçlar verdiği ve Paatsama Tekniğine göre daha avantajlı bir teknik olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
85 SUMMARY The Clinical Evaluation of Cranial Cruciate Ligament Rupture Treatment with Paatsama and Modified Utrecht Technique's In this study it aimed to compare the clinical results of the cranial cruciate ligament rupture which treated with Paatsama and Modified Utrecht techniques. The results of the clinical studies examined with using the scale of the Illinois University criteria's and aimed to compare the two of the results. The study material included 20 dogs of different breed into two equal tenth groups. Paatsama Technique was applied to the group I, and the Modified Utrecht Technique was used in the other group, group II (n=10). All cases were evaluated statistically according to clinical examinations and evaluation criterias of Illinois University in the 1td, 2nd, 3rd, 4th, 5th and 6th months. At the end of the study complete clinical healing was managed in all cases. Both techniques were evaluated clinically according to lameness, pain, limb function and weight bearing criterias. It was detected that none of the technique's was superior on to the other there was no difference in the duration of normal limb function treated with these two techniques. Moreover there was no difference between the two technique's success durations, in the cases of which evaluated as chronic and fauded to have degenerative changes. Complete functional healing was achieved in the 3 months time in all criterias with the technique of Paatsama. Complete functional healing was achieved at the 2nd month according to weight bearing and pain criterias with the Modified Utrecht Technique. Among to the Paatsama Technique, it was found that the Modified Utrecht Technique is more advantageous with the shorter healing time, limb function, pain and the weight bearing criterias.