Deneysel hemorajik şokta, minimal ve agresif sıvı tedavilerinin sağkalım üzerine etkileri
  1. Tez No: 123902
  2. Yazar: AHMET BAYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Hemoraji, sıvı tedavisi, kuyruk amputasyonu. 49
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
G. ÖZET Son çalışmalarda kanama kontrol altına alınana kadar penetran travma sonrası agresif sıvı tedavisinin kullanımı sorgulanmaktadır. Bu deneysel çalışmanın amacı, düşük akımlı kontrolsüz hemoraji sonrası agresif sıvı tedavisinin ve ek olarak kan transfüzyonunun hemodinamik parametreleri ve yaşam süresini iyileştirip iyileştirmediğini tespit etmekti. Çalışma 46 adet wistar cinsi erkek sıçanda gerçekleştirildi. Deney başlangıcından 15dk'ya kadar (0-15dk arası) 2ml/100gr kan çekilerek sıçanlar hemorajik şoka sokuldu. Sonrasında (15.dk da) kuyruk amputasyonu yapıldı. Kuyruktan kanama, 90dk da kuruğun cerrahi olarak bağlanmasına kadar devam etti. Resüssitasyon sırasında (30-90dk arası) gruplara farklı volümlerde Ringer Laktat verildi. Ratlar 5 gruba ayrıldı. Grup I (n:7) kontrol grubu, Grup II (n:8) agresif sıvı resüssitasyonu yapılan, Grup III (n:10) minimal sıvı tedavisi yapılan, Grup IV (n:l 1) agresif sıvı resüssitasyonu ve kan transfüzyonu yapılan, Grup V minimal sıvı tedavisi ve kan transfüzyonu yapılan gruplardı. Hemodinamik monitörizasyon ve anestezi 150dk'ya kadar, anestezi olmaksızın gözlem fazı ise 48. saate kadar sürdürüldü. Kontrolsüz hemoraji peryodunun sonunda Grup II ve Grup IV'de kuyruktan kanama miktarı Grup III ve Grup V'den daha fazlaydı. Ototransfüzyon yapılan Grup IV ve Grup V kan transfüzyonunun yapılmadığı Grup II ve Grup IH' e göre daha kısa yaşam süresine sahipti. Yaşam süreleri açısından gruplar arasında önemli bir farklılık yoktu. Bu deneysel modelde kan transfüzyonu yaşam süresini belirgin olarak kötüleştirdi. Agresif sıvı tedavisi yararlı fizyolojik etkilere sahip değildi ve yaşam süresini iyileştirmedi. Fakat gresif sıvı tedavisi kuyruktan kanama miktarında artışa neden oldu. Hemorajik şokta akciğerlerde oluşacak geç komplikasy onları incelemek için daha fazla histopatolojik çalışmaya gerek olduğu sonucuna varıldı. Minimal sıvı tedavisi düşük akımlı hemorajinin olduğu kontrolsüz hemoraji modelinde önerilebilir.
Özet (Çeviri)
H- ABSTRACT Recent studies have questioned the use of aggressive fluid resuscitation after penetrating trauma until the bleeding is controlled. The aim of this study was to determine whether large volume of fluid therapy and additional blood transfusion after low flow uncontrolled hemorrhage improves hemodynamic parameters and survival rates. 46 rats were prepared and underwent hemorrhagic shock with an initial blood withdrawal of 2 mL/lOOg over 15 minutes followed by 75% tail amputation additional 75 minutes. At the end of 90 minutes the hemorrhage was controlled with ligation of tail. After 20 minutes, shed blood and Lactate Ringer (LR) were administered for resuscitation in different volumes. Rats were divided into 5 groups; Group 1 (n:7) control, Group 2 (n:8) aggressive LR resuscitation, Group 3 (n:10) minimal LR resuscitation, Group 4 (n:ll) aggressive LR resuscitation+shed blood transfusion and Group 5 (n:10) minimal LR resuscitation +shed blood transfusion. Hemodynamic monitoring and anesthesia were continued to 150 minutes and observation without anesthesia to 48 hours. Bleeding from tail was higher in the aggressive fluid resuscitation groups 2 and 4, compared with minimal fluid resuscitation groups 3 and 5 at the end of uncontrolled hemorrhage period.