Akne Vulgaris'in topikal tedavisinde Benzoil Peroksit %5 Jel ile Eritromisin %4 Jel'in klinik etki ve yan etkilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 123903
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, benzoil peroksit, eritromisin, Acne vulgaris, benzoyl peroxide, erythromycin
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Çalışmamızda, Akne vulgaris'in topikal tedavisinde, benzoil peroksit % 5 jel ile eritromisin % 4 jel' in klinik etki ve yan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Hafif ve orta derecedeki akne vulgarisli 40 hasta randomize olarak eşit sayıda iki gruba ayrıldı. Birinci gruba benzoil peroksit % 5 jel, ikinci gruba eritromisin % 4 jel uygulandı. Hastalar 12 hafta sonunda lezyon sayılan ve yan etkiler yönünden karşılaştırıldı. Çalışmamızda her iki ajanın inflamatuar ve noninflamatuar lezyonları azalttığı görüldü. Papül ve püstül sayılarını azaltmada her iki tedavi eşit etki gösterirken, açık-kapalı komedon ve toplam lezyon sayısını azaltmada (benzoil peroksit % 60, eritromisin % 32) benzoil peroksitin daha etkili olduğu tespit edildi (pO.01). Eritromisin grubunda toplam yan etki, benzoil peroksit grubuna göre anlamlı ölçüde daha azdı. Bununla birlikte her iki grupta da 4. haftadan 12. haftaya doğru gidildikçe soyulma ve kuruluk haricinde yan etkilerde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma tespit edildi. Benzoil peroksit grubundaki hastaların yaklaşık yarısında 12. haftada soyulma ve kuruluk şiddeti azalmakla birlikte devam ediyordu. Sonuç olarak; benzoil peroksit % 5 jel' in akne vulgaris tedavisinde hem inflamatuar hem de noninflamatuar lezyonları azaltmada eritromisin % 4 jel 'e göre daha etkili, yan etkilerinin eritromisine göre daha fazla olmakla birlikte tolere edilebilir düzeyde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this trial, we aimed to compare clinical efficacy and side effects of benzoyl peroxide 5% gel and erythromycin 4% gel in the topical treatment of acne vulgaris. Forty patients with mild and moderate acne vulgaris were divided randomly in to two equal groups. Benzoyl peroxide 5% gel and erythromycin 4% gel were applied to the first and second group, respectively. At the end of the 12th week patients were compared for the number of lesions and side effects. In this study, both agents reduced inflammatory and noninflammatory lesions. Whereas both agents reduced the numbers of papules and pustules equally, we have found benzoyl peroxide to be more efficacious in reducing the numbers of open-clesed comedons and total lesions (benzoyl peroxide 60%, erythromycin 32%). Total side effects of erythromycin group were lower and tolerability of the drug was better in erythromycin group. During the period between the 4th and 12th weeks, a part of scaling and dryness there was significant istatistical decrease in the side effects in both groups. By the 12th week, in approximately half of the benzoyl peroxide groups patients scaling and dryness continuent with less severity. As a result, benzoyl peroxide 5% gel was more effective than erythromycin 4% gel reducing the numbers inflammatory and noninflammatory lesions in the treatment of acne vulgaris. Although the side effect of benzoyl peroxide were more compering to erythromycin, they were still considered to be tolerable.