İmmün hemolitik indirekt hiperbilirubinemili term yenidoğanlarda bilibed ve standart fototerapiden oluşan ikili fototerapi etkinliğinin standart fototerapi ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 123905
  2. Yazar: NAZİK AŞILIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ KÜÇÜKÖDÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İmmün hemolitik hiperbilirübinemi, ikili fototerapi VI, immune haemolytic hyperbilirubinemia, double photherapy VII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yayınlarda immün olmayan hiperbilirübinemili yenidoğanlarda, iki yönlü fototerapinin etkinliğini karşılaştıran çalışmalar olmasına rağmen, immün hemolitik hiperbilirübinemili yenidoğanlarda yapılmış bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, immün hemolitik hiperbilirübinemili term yenidoğanlarda Bilibed ve standart fototerapiden oluşan ikili fototerapi etkinliği standart fototerapi ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Ocak 2001 ile Mart 2002 tarihleri arasında hemolitik hiperbilirübinemi tanısıyla yatırılarak takip edilen, yatış esnasında kan değişimi sınırına ulaşmamış 40 yenidoğanla yapıldı. Hastalar hastaneye yatış günleri esas alınarak iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna alman 20 hastaya ikili fototerapi, kontrol grubuna alman 20 hastaya ise standart fototerapi uygulandı. Fototerapi süresince bebeğin bulunduğu mesafeden ölçülen ortalama aydınlatma gücü (irradians) Grup l'de 20.0±0.2 (19.3-20.3) uW/cm2/nm, Grup 2'de 9.2±0.2 (8.9-9.6) uW/cm2/nm idi. Grup l'de Grup2'ye oranla fototerapi süresi anlamlı ölçüde kısa (51.8+ 14.1 vs 86.0±7.2 saat), 24 ve 36 saatlik tedavi sonrasındaki serum bilirubin düzeyindeki azalma anlamlı ölçüde yüksek (2.3+1.7 vs 0.67±0.27 ve 4.5±1.3 vs 3.2±1.7 mg/dl) bulundu. Yine toplam serum bilürübin düzeyindeki azalma hızı Grup l'de anlamlı ölçüde yüksek bulundu(0.15±0.05 vs 0.09±0.03mg/dl/saat) Grup l'de 3, Grup 2'de 6 hastaya kan değişimi uygulandı. İkili fototerapi ile istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen daha az sayıda kan değişimi gerekmesi de dikkat çekicidir. Bu çalışmada Bilibed ve standart fototerapiden oluşan ikili fototerapi ile aydınlatma gücünü ve ışığa maruz kalan vücut yüzey alanını artırarak serum bilirubin düzeyinde standart fototerapiye oranla daha hızlı bir düşüş sağlandı. Sonuç olarak immün hemolitik indirekt hiperbilirübinemili term yenidoğanlarda ikili fototerapi etkili, ucuz ve güvenilir bir yöntem olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Although there are studies comparing the effectiveness of the double phototherapy with standart phototherapy in nonimmune hyperbilirubinemia, there haven't been reported about the effectiveness of the double phototherapy in the treatment of newborns with immune haemolytic hyperbilirubinemia. In this study, the efficacy of double phototherapy, in the form of standart photherapy plus Bilibed photherapy is compared with standart phototherapy alone in the treatment of newborns with immün haemolytic hyperbilirubinemia. This study was done with 40 newborns hospitalized with the diagnosis of immune haemolytic hyperbilirubinemia whose serum bilirubin levels have not increased to the level of exchange transfusion. The patients were divided into two groups according to the their hospitalization days. Twenty patients in the study group (Group 1) had double phototherapy and 20 patients in the control group (Group 2) had standart photoherapy. The average spectral irradiance measured at the skin surface level of newborn during the study period was 20.0+0.2 u,W/cm2/nm in Group 1 and 9.2+0.2 uW/cm2/nm in Group 2. The duration of exposure to phototherapy was significantly shorter (51.8+ 14.1 vs 86.0±7.2 h) and the reduction in serum bilirubin concentretion after 24 and 36 hours therapy was significantly greater in Group 1 (2.3±1.7 vs 0.67+0.27 and 4.5±1.3 vs 3.2±1.7 mg/dl). And the overall bilirubin decline rate (mg/dl/h) was significantly greater in Group 1(0.15+0.05 vs 0.09±0. 03 mg/dl/h). Three patients in Group 1 and 6 patients in Group 2 had exchange transfusion. Although it is not statistically significant, the lower rate of exchange transfusion in the double phototherapy is quite notable. In this study we showed that double photherapy in the form of standart photherapy plus Bilibed photherapy provided more rapid and effective bilirubin reduction than standart phototherapy. As a result we belive that double phototherapy is effective and safe in the treatment of newborns with immune haemolytic hyperbilirubinemia.