Denizli ili sınırları içerisindeki hekimlerin sigara içme durumları ve sigara içme prevalansı
The Cigarette smoking physicians' status and their smoking prevalance in province of Denizli
  1. Tez No: 123916
  2. Yazar: İSMAİL İNANÇ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara içme, hekimler, bağımlılık 56, Smoking, physicians, dependence 57 J
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışma, 2000 yılı Mart - Nisan aylarında Denizli ilinde görev yapan 905 hekimden, 539'una (408 erkek, 131 kadın ) 30 soru içeren anket formu doldurtularak gerçekleştirilmiş, kesitsel tipte tanımlayıcı bir araştırmadır. Anket formu DSÖ'nün sigara ile ilgili olarak önerdiği araştırma formunun ülke koşullarına uyarlanması ile oluşturulmuştur. Anket formunda bağımlılık düzeyinin saptanmasına yönelik sorularda“ Fagerströ Bağımlılık Testi”nin sorulan kullanılmıştır. Araştırmaya katılan grubun %48.1'i halen sigara içmekte olup, %20.2'si sigarayı bırakmış, %31.7'si sigara içmemiştir. Kadınların %50.4'ü, erkeklerin ise %47.3'ü sigara içmektedir. Sigara içen erkek hekimlerin %49.7'si ağır (16 adet ve üzerinde ) sigara içicisidir. Sigara içen hekimlerin %56.5'i yabancı marka sigaraları tercih etmektedir. Sigarayı bırakmış hekimlerin %55.1'inin eşleri de sigara içmez iken, %21.8'nin eşleri de sigarayı bırakmıştır. Sigara içmeyen hekimlerin %51.5'i yanlarında sigara içilmesine nezaketen ses çıkarmamaktadır. Pasif içicilik hekimler tarafından önemsenmemektedir. Fagerström Nikotin Bağımlılık Skalasına göre sigara içen erkek hekimlerin %46.5'i nikotin bağımlısıdır. Hekimlerin %71.8'i sigarayı bırakma sürecinde kendi kendilerine yeterli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been accomplished in the province of Denizli during the months of March through April 2000, choosing 539 physicians, 131 of them being female and 408 male physicians,out of 905 working physicians. This is a cross-sectional type of defining research. An inquiry form which includes 30 questions has been used as the data collecting method. The inquiry form has been designed using the format, proposed by the WHO's questionnare form about cigarette smoking, which has been modified by taking the country's conditions into consideration. The questions of the“ Fagerström Dependence Test ”have been used to determine the level of dependence. 48.1 % of the group participating in the research are presently continuing to smoke cigarettes, 20.2 % of them have given up smoking, 3 1.7 % have never smoked cigarettes. 50.4 % of the female physicians and 47.3 % of the male physicians have been smoking cigarettes. 49.7 % of the male physicians are heavy smokers ( who smokes 16 or more cigarettes per day ). 56.5 % of the physicians who smoke cigarettes prefer foreign brands of cigarettes. While the 55.1 % of the cigarette quited physicians' spouses have never smoked, 21.8 % of the quiters' spouses have also quit smoking cigarettes. 5 1.5 % of the physicians who do not smoke cigarettes have not raised any objection to other people smoking cigarettes in their vicinity out of politeness. Passive smoking is not considered important issue by these physicians. According to the scale of Fagerström Nicotine Dependence, 46.5 % of the physicians who smoke cigarettes are nikotine dependent. 71.8 % of the total number of physicians sampled were to be found independent in the process of giving up smoking.