Omuz impingement sendromunun tedavisinde mobilizasyon ve proprioseptif nöromusküler fasilitasyon yönteminin etkinliğinin karşılaştırılması
The comparison of the mobilisation and proprioceptive neuromuscular facilitation techniques in shoulder impingement syndrome
- Tez No: 123934
- Danışmanlar: PROF.DR. HANİFEGÜL TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Omuz Impingement Sendromu, Omuz Rehabilitasyonu, PNF, Mobilizasyon, Therebant, Shoulder impingement Syndrome, Shoulder rehabilitation, PNF, Mobilization, Therabant
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma omuz impingement sendromunun tedavisinde kullanılan mobilizasyon ve PNF tekniklerinin etkinliğini karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışmamız Pamukkale Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Ortopedik Rehabilitasyon Ünitesinde yapılmıştır. Hastalar rastgele yöntem ile iki gruba ayrılıp, mobilizasyon grubuna hot-pack, mobilizasyon ve therebant egzersizleri; PNF grubuna ise hot-pack, PNF ve therebant egzersizleri uygulanmıştır. Ayrıca her iki grupta yer alan olgulara Codman Pendulum egzersizleri ev programı olarak verilmiştir. Rehabilitasyon programı; 20 seans tedavi ve bu tedaviyi takiben 3 hafta therabant egzersizleri şeklinde düzenlenmiştir. Hastalara tedavi öncesi ve tedavi sonrası ağrılı ark, range of motion, impingement testi ve kas testi değerlendirmeleri yapılmıştır. Her iki grupta yer alan olguların tedavi öncesi ve tedavi sonrası günlük yaşam aktiviteleri değerlendirilmiştir. Ayrıca tedavi öncesi ve tedavi sonrası omuza yönelik bir değerlendirme skalası olan UÇLA skalası kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda impingement sendromunun tedavisinde kullanmış olduğumuz her iki tedavi yöntemi arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0.05). Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre impingement sendromunun tedavisinde mobilizasyon ya da PNF tekniği kullanılabilir. Bu tekniklerden mobilizasyonun uygulama sırasında ağrısız bir tedavi tekniği olduğu, PNF tekniğinin ise kuvvetlendirmede mobilizasyon tekniğine göre daha etkili olduğu görülmüştür. Tekniklerin her ikisinin de bir arada uygulanabileceği, seçimin ise terapist tarafından yapılacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effect of both PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) technique and mobilization in the treatment of impingement syndrome. The patients who have different degrees of impingement syndrome were admitted to Pamukkale University Physical Therapy and Rehabilitation School, unit of Orthopedic Rehabilitation, recruited to this study. This study group was divided randomly into two groups included; mobilization group, treated with hot-pack, mobilization and therebant exercises, and PNF group which were treated with hot- pack, PNF and therebant exercises. Both study groups had been managed to have 20 sessions therapy followed by 3 weeks therebant exercises. Codman Pendulum exercises were advised to both groups as home exercises. Arc of pain, range of motion, impingement test, muscle testing and daily living activities were evaluated in all cases, before and after therapy. Moreover, UCLA scale (University of California at Los Angeles) was undertaken for assessing shoulders before and after therapy. There were no significant statistical differences found between both therapeutic methods (p> 0.05). In conclusion, both mobilization or PNF technique can be used effectively in the treatment of impingement syndrome. It has been found that mobilization technique is unpainful whereas, PNF technique leads to more muscle strengthening. Finally, both techniques can be used in combination. The choice is better to be decided by the physiotherapist.