Gerilim-tipi baş ağrısı tanısı konmuş hastalarda farklı tedavi yöntemleri ile alınan sonuçların karşılaştırılması
The comparison of different treatment of the patient with tension type headache
  1. Tez No: 123935
  2. Yazar: GAMZE EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HANİFEGÜL TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Gerilim-tipi baş ağrısı, Konnektif doku manipulasyonu, EMG Biofeedback, Gevşeme. 127, Tension-type headache, Connective tissue manipulation, EMG Biofeedback, Relaxation. 128
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'nun Eğitim ve Uygulama Ünitesinde yapılmıştır. Bu çalışmada 30 gerilim-tipi baş ağrısı hastası rastgele iki gruba bölünmüştür. Her iki grupta hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası ve 1 ay sonraki kontroller olmak üzere hem değerlendirilmiş, hem de m.trapezius ve m.frontalis'in EMG verileri EMG Biofeedback ile kaydedilmiştir. Tedavi sırasında ilk olarak hot-pack uygulanmıştır. Bunu takiben, birinci gruptaki 15 hasta konnektif doku manipulasyonu tekniği ile geriye kalan ikinci gruptaki hastalar ise EMG Biofeedback ile tedavi edilmiştir. Her iki gruptaki hastalar haftada beş gün, iki hafta tedaviye alınmışlardır. Bu çalışmanın amacı: iki tedavi tekniğinin gerilim-tipi baş ağrılarının üzerindeki etkilerini belirlemek ve karşılaştırabilmektir. Tedavi sonunda elde ettiğimiz veriler istatistiki olarak değerlendirilmiş, her iki tedavi yönteminin de gerilim-tipi baş ağrılarında etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been made in Pamukkale University, Physical Therapy and Rehabilitation School of Education and Application Unit. In this study, 30 tension- type headache patients have been randomly divided into two groups. In both groups, the patients have been evaluated and also the EMG outputs of both m.frontalis and m.trapezius given by EMG Biofeedback have been recorded before the treatment, just after the treatment and the first monthly check-up after the treatment. During the treatment hot-pack has been applied first. After this, in the first group fifteen of patients have been treated by connective tissue manipulation technique, where as the rest of the patients have been treated by EMG Biofeedback. In both groups the treatment has been applied five days a week, for two weeks. The aim of this study is to determine and compare the effects of two treatment techniques on tension-type headaches. Finally, the outputs wich were obtained at the end of the treatment have been evaluated statistically. As a result we found out that, both treatment techniques have been effective for the treatment of tension-type headaches.