Retinoik asit içeren oftalmik mikropartiküllerin formülasyonu ve in vitro karakterizasyonu
Formulation and in-vitro characterization of retinoic acid loaded ophthalmic microspheres
- Tez No: 124001
- Danışmanlar: PROF.DR. NURŞEN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Oftalmik mikroküre, retinoik asit, PLGA, HPLC, Ophthalmic microsphere, retinoic acid, PLGA, HPLC
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 14102
Özet
ÖZET Çırpanlı, Y., Retinoik asit içeren oftalmik mikropartiküllerin formülasyonu ve in vitro karakterizasyonu, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Teknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Mikroküreler göze uygulanan ilaçların pek çoğunun formülasyonunun ve tedavi etkinliğinin iyileştirilmesi açısından önemli taşıyıcılardır. RA içeren mikrokürelerin göz hastalıklarında çok amaçlı kullanılabileceği öngörülmüştür. Bu çalışmada hazırlanan mikroküreler göz damlası şeklinde uygulanarak konjunktivadaki skuamöz metaplazi tedavisini sağlayabileceği gibi vitröz hümöre enjeksiyonla implante edilerek retina hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilir. Bu çalışmada iki farklı viskozitede PLGA (50:50) (iv 0,39 ve 0,17 dl_/g) polimeri kullanılarak ve emülgatör olarak PVA ve PVA+SO'nun farklı konsantrasyonları denenerek çözücü buharlaştırma yöntemiyle retinoik asit mikroküreleri hazırlanmıştır. Bu mikroküreler üzerinde in vitro karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu amaçla formülasyonların partikül büyüklükleri, yüzey özellikleri, etkin madde yükleme oranları ve in vitro salım özellikleri incelenmiştir. Formülasyonların partikül büyüklükleri 1-2 um arasında bulunmuştur. Mikrokürelerin yüzey özellikleri SEM kullanılarak incelenmiş ve partiküllerin yuvarlak yapıda oldukları görülmüştür. Mikroküreler % 50-75 hazırlama verimiyle ve % 45-75 hapsedilme etkinliği ile hazırlanmıştır. In vitro salım deneyleri sonunda etkin madde saliminin 11-13 gün boyunca devam ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çırpanlı, Y., Formulation and in-vitro characterization of retinoic acid loaded ophthalmic microspheres, Hacettepe University Health Sciences Institute, M. Sc. Thesis in Pharmaceutical Technology Program, Ankara, 2003. Microspheres are very important carriers for the formulation of ophthalmic drugs and improving the therapeutic efficiency. It was shown that RA can be used for the treatment of eye diseases. Microspheres, which were prepared in this study, can be applied to the conjunctiva for the treatment of squamous metaplasia and at the same time, these microspheres can also be injected to the vitreous humore for the treatment of retinal diseases. RA containing microspheres were prepared by solvent evaporation method using PLGA (50:50) as polymer in two different viscosity and PVA/PVA+SO as emulsifying agent in two different concentrations. In vitro characterization studies were performed on these microspheres such as particle size measurements, surface properties, encapsulation efficiency and in vitro release studies. The particle size range was obtained between 1-2 urn. Microspheres were smooth and spherical in shape as determined by SEM photographs. The yield of microspheres was 50-75% and the encapsulation efficiency was about 45-75%. In vitro release studies showed that RA release from microspheres lasted for 11-13 days.