Bazik fibroblast büyüme faktörü (bFGF) taşıyan mikropartiküler ilaç taşıyıcı sistemlerin hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of basic fibroblast growth factor (bFGF) loaded microparticulate drug delivery systems
  1. Tez No: 124000
  2. Yazar: MELTEM ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroküre, Aljinat, PLGA, bFGF, BSA, BALB/c 3T3 hücre dizisi, MTT testi, SSS hastalıkları
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 14125
Özet
ÖZET Çetin Meltem, Bazik Fibroblast Büyüme Faktörü (bFGF) Taşıyan Mikropartiküler İlaç Taşıyıcı Sistemlerin Hazırlanması ve Karakterizasyonu, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Teknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, 2003. Bazik fibroblast büyüme faktörü (bFGF) gibi Nöropeptidler santral sinir sistemi (SSS) hastalıklarının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. bFGF çok geniş bir hücre ve doku yelpazesi üzerinde çeşitli etkilere sahip çok fonksiyonlu bir büyüme faktörüdür. Fibroblastik hücreler için mitojenik bir faktördür ve doku rejenerasyonunda da yer alır. bFGF nörotropik aktiviteye sahiptir ve sinir hücrelerinin apoptozisini bloke edici bir yaşam faktörü olarak görülmektedir. bFGF geçici ve daimi bölgesel iskemiye karşı beyini korur. Bu çalışmada, bFGF yüklü PLGA ve BSA yüklü PLGA ve aljinat mikroküreleri hazırlanmış ve mikroküreler partikül büyüklüğü, verim, ilaç yüklemesi, yüzey morfolojisi, yapısal bütünlük ve salım özellikleri açısından in vitro olarak değerlendirilmiştir. Daha sonra bFGF yüklü PLGA mikrokürelerinin BALB/c 3T3 fibroblast hücreleri üzerinde çoğaltıcı etkisi MTT [3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5- diphenyltetrazolium bromide] testi ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonucu olarak; protein ve peptid yapıdaki ilaçların hapsedilmesi ve kontrollü bir şekilde taşınması için PLGA ve aljinat mibrolcürelerinin uygun olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çetin Meltem, Preparation and Characterization of Basic Fibroblast Growth Factor (bFGF) loaded Microparticulate Drug Delivery Systems, Hacettepe University Health Sciences Institute, Master Thesis in Pharmaceutical Technology Program, Ankara, 2003. Neuropeptides such as basic fibroblast growth factor (bFGF) play an important role in the treatment of central nervous system (CNS) diseases. bFGF is a multifunctional growth factor which has various effects in a large panel of cells and tissues. It is a mitogenic factor for fibroblastic cells and is also involved in tissue regeneration. bFGF has neurotrophic activity and it appears to be a survival factor that blocks the apoptosis for neural cells. bFGF protects the brain against transient and permanent focal ischemia. In this study, bFGF loaded PLGA and BSA loaded PLGA and alginate microspheres were prepared and microspheres were tested in vitro for particle size, yield, drug loading, surface morphology, structural integrity, and release characteristics. Then, BALB/c 3T3 fibroblast cells were tested for proliferation to bFGF loaded PLGA microspheres in the MTT [3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide] test. As a result of this study, PLGA and alginate microspheres could be useful for the entrapment and controlled delivery of protein and peptide drugs. Keywords; Microsphere, Alginate, PLGA, bFGF, BSA, BALB/c 3T3 cell line, MTT test, CNS diseases. Supported by HUAF 00 K120230 and SBAG-2653