Vitex agnus-castus uçucu yağının bileşimi ve bazı diterpenlerinin ve seskiterpenlerinin izolasyonu
Composition and the isolation of some sesquiterpenes and diterpenes of the essential oil of vitex agnus-castus
  1. Tez No: 124027
  2. Yazar: NURGÜL GÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitex agnus-castus L, Vitex, Verbenaceae, Uçucu yağ, GC/MS, Diterpen, Seskiterpen, 8-sineol, terpinen-4-ol, sabinen, T-kadinol, a-terpinil asetat, spatulenol, (Z)-P-farnesen, bisiklogermakren, karyofillen oksit, Vitex agnus-castus L, Vitex, Verbenaceae, Essential Oil, GC/MS, Diterpene, Sesquiterpene, 8-cineole, terpinen-4-ol, sabinene, T-cadinol, ce- terpinyl acetate, spathulenol, (J?)-p-farnesene, bicyclogermacrene, caryophyllene oxide
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Vitex agnus-castus Uçucu Yağının Bileşimi ve Bazı Diterpenlerinin ve Seskiterpenlerinin İzolasyonu Nurgül SARGIN GÜZEL Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakognozi Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Mine KÜRKÇÜOĞLU Eylül 2002 Bu çalışmada, Vitex agnus-castus uçucu yağının GC/MS analizi, diterpenlerinin ve seskiterpenlerinin izolasyon çalışmaları yapılmış, ayrıca yağın antimikrobiyal aktivitesi araştırılmıştır. Uçucu yağın ana bileşikleri olarak 1,8-sineol, terpinen-4-ol ve sabinen belirlenmiştir. Diterpenlerin ve seskiterpenlerin izolasyonuna yönelik çalışmaların sonucunda 1,8-sineol, terpinen-4-ol, T-kadinol ve a-terpinil asetat isimli dört monoterpen ve spatulenol, (Z)-p-farnesen, bisiklogermakren ve karyofillen oksit isimli dört seskiterpen izole edilmiştir. Uçucu yağın antimikrobiyal aktivitesi zayıf olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis Composition and The Isolation of Some Sesquiterpenes and Diterpenes of the Essential Oil of Vitex agnus-castus Nurgül SARGIN GÜZEL Anadolu University Graduate School of Health Sciences Pharmacognosy Department Supervisor: Yard. Doç. Dr. Mine KÜRKÇÜO?LU September 2002 In this study, we studied the essential oil of Vitex agnus-castus, isolate sesquiterpenes and diterpenes investigate the antimicrobial activity of this oil. The major components were found as; 1,8-cineole, terpinen-4-ol and sabinene. The components that were isolated. Four monoterpenes: 1,8- cineole, terpinen-4-ol, T-cadinol ve a-terpinyl acetate and four sesquiterpenes: spathulenoî, (Z)-P-farn esene, bicyclologermacrene ve caryophyllene oxide were isolated. The essential oil was found as weakly active againts standard bacteria.