Deflazacort'un sürekli akış enjeksiyon analizi ile miktar tayini, validasyonu ve tabletlerine uygulanması
The quantitative determination of deflazacort by flow-injection analysis, its validation and application on the tablets
  1. Tez No: 124028
  2. Yazar: DERYA YAPAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER TUNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Deflazacort (DEF), Sürekli Akış Enjeksiyon Analizi, Validasyon, Tablet, Deflazacort (DEF), Flow-injection analysis, Validation, Tablet
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 721
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DEFLAZACORT'UN SÜREKLİ AKIŞ ENJEKSİYON ANALİZİ İLE MİKTAR TAYİNİ, VALİDASYONU VE TABLETLERİNE UYGULANMASI DERYA YAPAR Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muzaffer Tunçel 2003 Bu çalışmada Deflazacort (DEF) 'un farmasötik tabletlerinde miktar tayini için sürekli akış enjeksiyon analizi yöntemi (FIA) tarif edilmektedir. Taşıyıcı çözelti olarak 0.2 M fosfat tamponu kullanılmıştır ve akış hızı 1.3 mL/dk' dır. DEF sinyalleri UV-spektrofometrik detektör kullanılarak 247 nm'de kaydedilmiştir. Miktar tayini için pik alanı sinyalleri kullanılmıştır. Yöntemin kesinliği ve doğrusallığı bu sinyallerle gösterilmiştir. Sinyal/gürültü oranı 3.3 kriterine göre yöntemin saptama sınırı olarak 3.65xl0"7 M ve tayin sınırı olarak 1.10x10^ M değerleri hesaplanmıştır. Yöntemin uygulanması ile elde edilen sonuçlar standart bir yöntem olan U V- spektrofotometrik yöntemin sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Pik alanı sinyalleri ile standart yöntem arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı bulunmuştur. Bu çalışmada geliştirilen sürekli akış enjeksiyon analizinin kesin, doğru, duyarlı ve ucuz bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis THE QUANTITATIVE DETERMINATION OF DEFLAZACORT BY FLOW-INJECTION ANALYSIS, ITS VALIDATION AND APPLICATION ON THE TABLETS DERYA YAPAR Anadolu University Institute of Health Sciences Department of Analytical Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Muzaffer Tunçel 2003 In this study, a flow injection analysis method (FIA) is described for the quantitative determination of deflazacort (DEF) in the tablets. 0.2 M phosphate buffer was used as a carrier solvent at 1.3 mL/inin of flow rate. DEF signals were detected at 247 nm using UV- spectrophotometric detector. Peak area signals were used for quantification of DEF. The precision and linearity of the method were shown with these signals. The detection limit and determination limit of the method according to criteria of signal to noise 3.3 were 3.65x10 7 M and 1.10x10^ M, respectively. The results, obtained by the application of the method, were compared with those from standard UV spectrophotometric method. It was found that the difference of the standard method and FIA was not statistically significant by using peak area response of FIA. It can be concluded that flow injection analysis method developed with this study is a precise, accurate, sensitive and cheap method.