Paklitaksel, kersetin ve berberinin, A549, HeLa, HT-29, MCF-7 ve NIH3T3 cell cultures
Evaluation of cytotoxic effects of paclitaxel, quercetin and berberine on A549, HeLa, HT-29, MCF-7 and NIH3T3 cell cultures
- Tez No: 124029
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, paklitaksel, kersetin, berberin, Cancer, paclitaxel, quercetin, berberine 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 11157
Özet
ÖZET Doktora Tezi PAKLİTAKSEL, KERSETİN VE BERBERİNİN, A549, HeLa, HT-29, MCF-7 VE NIH3T3 HÜCRE KÜLTÜRLERİNDE SİTOTOKSİK ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SEVAL KORKMAZ Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yusuf ÖZTÜRK 2002 Görülme sıklığı ve ölüm oranlan açısından akciğer, meme, kolon ve genital kanserler tüm kanser türleri açısından ilk sırayı almaktadır. Bu tez çalışmasında, kersetin, berberin ve aspirin'in etkileri A549 küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, HeLa serviks adenokarsinomu, HT-29 kolon adenokarsinomu, MCF-7 meme adenokarsinomu ve normal hücrelere örnek olarak NEH3T3 fibroblast hücrelerinde test edilmiştir. Deneylerimizde standart sitotoksik madde olarak Paklitaksel kullanılmıştır. Yöntem olarak MTT ölçümü, nötral kırmızısı ölçümü, kristal viyole ölçümü, tripan mavisi hücre sayımı, yumuşak agar koloni formasyonu ve akridin turuncusu testleri uygulanmıştır. incelenen bütün hücrelerde, paklitakselin sitotoksik ve apoptotik etkileri gözlenmiştir. Kersetin östrojen (+) meme kanseri MCF-7 ve östrojen (+) serviks adenokarsinom hücreleri HeLa üzerine muhtemelen antiöstrojenik etki ile antikanser etki göstermiştir. Berberin HT-29 kolon kanseri ve MCF-7 meme adenokarsinom hücreleri üzerine antikanser etkili bulunmuş ve normal hücreler (NIH3T3) üzerine düşük sitotoksisite göstermiştir. Tez kapsamında gözlenen tüm etkilerin muhtemel mekanizmaları literatür bilgileri ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EVALUATION OF CYTOTOXIC EFFECTS OF PACLITAXEL, QUERCETIN AND BERBERİNE ON A549, HeLa, HT-29, MCF-7 AND NIH3T3 CELL CULTURES Anadolu University Graduate School of Health Sciences Pharmacology Program Supervisor: Prof. Dr. Yusuf ÖZTÜRK Regarding to incidences and mortality rates, cancers of lungs, mammary, colon and genital organs have primary importance among all cancer types. In this thesis, effects of quercetin, berberine and aspirin were tested on A549 non-small cell lung cancer, HeLa cervix adenocarcinoma, HT-29 colon adenocarcinoma, MCF-7 mammary adenocarcinoma, and, as an example of normal cells, NIH3T3 fibroblast cells. In our experiments, paclitaxel was used as a standart cytotoxic agent. Measurements of MTT, neutral red and crystal violet and trypan blue cell counts along with soft agar colony formation and acridine orange tests were applied as methods. Cytotoxic and Apoptotic effects of paclitaxel were observed in all cells examined. Quercetin exhibited anticancer activities on estrogen(+) MCF-7 mammary adenocarcinoma and estrogen(+) HeLa cervix adenocercinoma cells possibly through its antiestrogenic action. Berberine was found to have an anticancer activity on HT-29 colon cancer and MCF-7 mammary adenocarcinoma cells and to exhibit lower cyctotoxicity on normal (NIH3T3) cells.