İdyopatik nefrotik sendromlu çocuklarda relaps sıklığı ve steroid direnci
Relapse frequency and steroid resistance in children with idiopathic nephrotic syndrome
  1. Tez No: 124429
  2. Yazar: MEHMET DAVUTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN ECE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İdyopatik nefrotik sendrom, relaps sıklığı, steroid direnci, risk faktörleri, Idiopathic nephrotic syndrome, relapse frequency, steroid resistance, risk factors
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
IV ÖZET Dr. Mehmet Davutoğlu, İdyopatik nefrotik sendromlu çocuklarda relaps sıklığı ve steroid direnci Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Diyarbakır 2003. Çalışmamızda 1997-2002 yıllan arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı, Çocuk Nefroloji ünitesinde takip ve tedavi edilen, klinik ve laboratuvar bulgularıyla idyopatik nefrotik sendrom tanısı alan yaşlan 9 ay ile 15 yıl arasında değişen 84 olgu incelendi. Klinik ve laboratuvar bulguları, tedaviye cevaplan, komplikasyonlar, remisyon ve relaps gelişimi ile ilgili parametrelerin ayrıntılı dökümleri yapıldı. Bu hastalardaki tedaviye yanıt ve relaps sıklığı üzerinde rol oynayan faktörler araştırıldı. Verilerin istatistiksel analizi yapılıp sonuçlar literatürle karşılaştırıldı. Çalışma grubumuz 62 minimal değişiklik hastalığı, 11 fokal segmental glomeruloskleroz ve 11 diffüz mezanjiyal proliferasyon gösteren hastadan oluşturulmuştur. Hastalarımızın yaş ortalaması (± SD) 4.8 ±3.2 yıl, erkek / kız oram 2/1, toplam izlem süresi ise 35.6 ± 21.9 ay olarak saptandı. Başvuruda hastalarımızın % 23.8'inde hematüri, % 15.5'inde hipertansiyon, % 15.5'inde ateş, % 19'unda oligüri, % 3.6'sında akut böbrek yetmezliği mevcuttu. Tüm hastalara steroid tedavisi başlandı (prednizolon 60 mg/m /gün veya eşdeğeri defiazocort). Steroid tedavisine verdikleri yanıta göre % 57.1 'i steroide duyarlı, % 22.6'sı steroide bağımlı, % 20.2'si steroide dirençli idi. Bu tedaviyle 15. günde % 46.4, birinci ay sonunda ise % 78.6 oranında remisyon sağlandı. Başlangıçta hipertansiyon veya hematürisi bulunanlarda steroid tedavisine direnç istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0.003, pO.001). Yaş olarak 6 yaşından büyük olanlarda steroid tedavisine direnç gelişimi daha sık saptanırken (p0.05). Lineer regresyon analizi ile geçirilen enfeksiyon sayısı arttıkça, relaps sayısının da arttığı belirlendi (p=0.001). îlk remisyona giriş süresi ile ilk 6 aylık (p=0.001) ve ilk 12 aylık (p=0.01) süre içerindeki relaps sayılan arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mehmet Davutoğlu MD, Dicle University Medical Faculty, Department of Pediatrics- Diyarbakır. Relapse frequency and steroid resistance in children with idiopathic nephrotic syndrome. In this study, we evaluated 84 nephrotic children aged between 9 months and 15 years. Patients were diagnosed as idiopathic nephrotic syndrome based on their clinical and laboratory findings. Patients were followed up during 1997-2002. Variables were analyzed in detail including medical history, physical examination, laboratory findings, complications, response to treatment and factors associated with remissions and relapses. Our aim was to determine prognostic factors effective on response to steroid treatment and relapse frequency. Available data were analyzed and compared with the literature. Our study group consisted of 84 children with INS including, 62 with minimal change nephrotic syndrome, 1 1 with focal segmental glomerulosclerosis and 1 1 with diffuse mesangial proliferation. Mean age of the patients (±SD) was 4.8 ±3.2 years, male to female ratio 2:1 and total follow up period 35.6 ±21.9 months. There was hematuria in 23.8 % of all patients, hypertension in 15.5 %, fever in 15.5 %, oliguria in 19 % and acute renal failure in 3.6 % at initial presentation. We initiated treatment with steroids (prednisolon 60 mg/m /day or equivalent deflazocort) in all patients. According to response to steroids, 57.1 % were steroid sensitive and infrequent relapsers, 22.6 % steroid dependent or frequent relapsers and 20.2 % were steroid resistant. Remission was induced within 15 days in 46.4 % of children and at the end of the first month in 78.6 %. Significantly high resistance ratios against steroids were found in children with initial hypertension and hematuria (p=0.003, pO.001). Although patients aged over 6 years were found to be associated with steroid resistance (p0.05). The number of relapses were found to be increased with increasing number of infections (p=0.001) by linear regression analysis. The time period for the first remission was found to be statistically correlated with relapse numbers of the first 6 months (p=0.001) and 12 months (p=0.01).