Polise yönelik şiddet eylemleri
- Tez No: 377040
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEYLAN ZİYALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Halk Sağlığı, Forensic Medicine, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Polis, şiddet, işyerinde şiddet, şiddet mağduriyeti, İstanbul, Police, violence, violence at work, violence victimization, Istanbul
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Özet Şiddet yaşamın her alanında karşılaşılan ve ilk çağlardan beri, diğerlerini kontrol altına alma amaçlı kullanılan bir yöntem olmuştur. Şiddetin önemli bir türü olan işyerinde şiddet, bazı mesleklerde daha yaygın görülmektedir. Çalışmalar göstermiştir ki; çalışma şartları nedeniyle bazı sektör çalışanları, fiziksel ve sözel şiddete açık bir konumdadırlar. Diğer mesleklerden daha yaygın olarak polisler daima, tehditler savuran, agresif ve öngörülemeyen davranışlarda bulunan kişilerin yer aldığı olaylarla başetmek zorundadır. Bu yüzden diğer bütün etkenler gözardı edilse bile, yalnızca işyeri faktörü, polisleri saldırı oranları bakımından diğer meslek gruplarından daha yüksek bir konuma çıkartmaktadır. Polis görevini yaparken, çok sayıda saldırı eylemine maruz kalmakta, bu eylemlerinde yalnızca kişisel değil, aynı zamanda kurumsal ve ülkesel maliyetleri bulunmaktadır. Bu maliyetlerden bazıları kayıp işgücü, sigorta, tazminat ve tedavi giderleridir. Çalışmanın amacı ise polise yönelik gerçekleştirilen işyerinde şiddet eylemlerini ve kapsamını belirlemektir. Bu çalışma 2013 Haziran ve 2014 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olup, Türkiye'de Önleyici Hizmetler Şubesi, polis merkezleri ve asayiş bürolarında çalışan polislere yönelik gerçekleştirilen şiddet eylemlerini ele alıp inceleyen ilk çalışmadır. Anketler katılımcılara yüz yüze olarak uygulanmış ve SPSS 18 programı ile analiz edilmiştir. Yukarıda bahsedilen birimlerde çalışmakta olan 200 personel çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırma sonuçları, fiziksel ve sözel şiddetin bütün türlerinin polise yönelik şiddetin konusu olduğunu ve neredeyse bütün çalışanların bir şiddet geçmişi bulunduğunu göstermiştir. Yüksek orandaki şiddet mağduriyetine rağmen, şikayet oranları oldukça düşük seyretmektedir. Bu durumun nedeni ise polis memurlarının şikayet sonucu herhangi bir netice elde edemeyecek olmalarını düşünmeleri ile şiddet eylemini şikayete değer bulmamalarıdır.
Özet (Çeviri)
Abstract Violence is a phenomenon encountered in all areas of life and from the first ages, it has been used as a method to dominate the others. Workplace violence, an important type of it, seems to be more common in some occupations. The studies show that some sectors' workers are open to physical and verbal violence because of their workplace conditions. But more widely than the other professions, police officers always have to deal with situations, where the public act in threatening, aggressive or unpredictable manners; so that only the workplace factor of police officers places them at a higher rate of assaults than the other occupational groups in their work places. While doing their job, police officers are exposed to a large number of attacks and the costs of these are not only the personal, but also institutional and national. Some of which are lost work time, insurer, compensation and treatment costs. The aim of this study is to determine the type and the scope of workplace violence events against police officers. The study was performed between June 2013 and February 2014. In Turkey, it is the first of its kind as it examines violence against police officers who are working in Preventive Police Services, polis stations and public order services in Istanbul. The surveys, which were implemented to participants face to face, analyzed by SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) version 18.00. 200 staff who are working in the sections mentioned before participated in the study. The study results showed that all kinds of physical and verbal violence is used against police officers and almost all of the officers has a violence history. Despite the high rate of violence victimization, complaining level is too low. Because they think that they will get no result with complaining and the violence is not important enough to complain.