Binding characteristics of moleculary imprinted polymers selective for theophylline
Moleküler olarak kalıplamış teofilin seçiciliğine sahip polimerlerin bağlanma özellikleri
  1. Tez No: 124044
  2. Yazar: YELİZ TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KEZBAN ULUBAYRAM, PROF.DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: molekül kalıplama, molekül tanıma, kalıplanmış polimer, teofilin, kafein. SftüN, molecular imprinting, molecular recognition, imprinted polymer, theophylline, caffeine
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 14744
Özet
vıı ÖZET Tunç, Y., Moleküler olarak kalıplamış teofilin seçiciliğine sahip polimerlerin bağlanma özellikleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Temel Eczacılık Bilimleri Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Molekül kalıplanmış polimerler, hedeflenen molekülü tanıma yeteneğine sahip, bu molekülün ayırımında ve saflaştırılmasında kullanılabilecek, çok yönlü ve ekonomik olduğu için cazip malzemelerdir. Bu malzemeler, antikor ve enzimler gibi yüksek seçiciliğe sahip olup doğayı taklit ederek dizayn edilirler. Bu tez çalışması, non kovalen teknik kullanılarak, kalıplanacak molekül (template) teofilin varlığında, çeşitli molekül kalıplanmış polimerlerin hazırlanmasına odaklanmıştır. Çalışmanın hedefi hazırlanan molekül kalıplanmış polimerlerdeki farklı fonksiyonel grupların bağlanma karakteristikleri üzerine etkisinin çalışılması, seçicilik ve molekül tanıma proseslerinin incelenmesidir. Bu amaçla, sadece metakrilik asit (MAA) veya MAA ve komonomer, 2-hidroksietil metakrilat (HEMA) veya akrilamid (ACM) kullanılarak yüksek miktarda çapraz bağlayıcı monomer, etilenglikol dimetakrilat (EDMA) varlığında farklı teofilin kalıplanmış polimerler hazırlanmıştır. Teofilin kalıplanmış MAA/EDMA, MAA/HEMA/EDMA ve MAA/ACM/EDMA polimerlerinin en yüksek seçici bağlanma değerleri sırasıyla, % 60, % 41, ve % 40 olarak bulundu. Komonomer olarak akrilamid ve 2-hidroksietil metakrilat kullanımının polimerin bağlanma performansım, monomer-monomer etkileşimi sebebiyle düşürdüğü gözlemlendi. Bağlanma deneyinden elde edilen sonuçlar, teofilin kalıplanmış polimerlerin teofiline seçici afinite gösteren kısmalar içerdiği ve bu kısımların teofilinin bir yapı benzeri olan kafeini tanımadığını göstermiştir. Langmuir adsorplanma modeline göre polimerin bağlanma kısımlarının matriks içindeki heterojenliği görüldü. Çalışılan konsantrasyon aralığında en yüksek bağlanma noktası yoğunluğu ve bağlanma sabiti değeri MAA/EDMA kopolimerinde sırasıyla 231.48mM"1ve8.6umol/g olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Tunç, Y., Binding characteristics of molecularly imprinted polymers selective for theophylline, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Basic Pharmaceutical Sciences, Ankara, 2003. Molecular imprinted polymers (MPs) are attractive as versatile and inexpensive materials capable of molecular recognition for isolation and separation of target molecules. They are designed to mimic natural, highly selective molecules such as antibodies and enzymes. This thesis focuses on the preparation of various molecular imprinted polymers in the presence of theophylline as template molecule, utilizing the technique of non- covalent imprinting. The goal was to study the effect of different functional groups of the prepared MIPs on the binding characteristics between them and the template molecule and examine selectivity and recognition processes. For this purpose, several theophylMne-imprinted polymers (TIPs) were synthesized by using either only methacrylic acid (MAA) or MAA and a comonomer, 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) or acrylamide (ACM) in the presence of high amount of crosslinker monomer, ethyleneglycol dimethacrylate (EDMA). The highest selective binding for theophylline imprinted polymers of MAA/EDMA, MAA/HEMA/EDMA and MAA/ACM7EDMA were found to be 60%, 41% and 40%, respectively. The use of a comonomer, ACM or HEMA reduced the binding performance of the polymer systems due to the formation of monomer-monomer association. Results obtained from the batch binding experiments demonstrated that all of the theophylline imprinted polymers have cavities and sites that have selective affinity for theophylline but do not recognize another structurally similar molecule, caffeine. According to Langmuir isotherm model, the binding sites with heterogeneous distribution were formed in the polymers. The maximum association constant and maximum site density were estimated to be 231.48 mM"1, 8.6 urnol/g for copolymer of MAA/EDMA under this studied concentration range.